Moč srcaFizično srce

Srce (latinsko cor, cordis) je glavni organ v našem telesu. Najmočnejša mišica, ki črpa in poganja kri po ožilju, nam daje življenje. Običajno je velikosti pesti, malo manjše pri ženskah kot pri moških. Bije v ritmu, ki ga ustvarjajo posebna mišična vlakna imenovana ritmovnik. Na minuto načrpa kar od 4 in pol do 5 in pol litrov krvi,  njegovo težo merimo od 250 do 350 gramov. Fizično ga začutimo, ko položimo dlan na levo stran prsnega koša.

Srce je prvi organ, ki ga razvije človeško telo. Zarodek tvori le nekaj celic, ki pridobivajo snovi potrebne za rast neposredno od svoje okolice. Posamezne celice se hranijo vse dokler se ne začnejo cepiti in množiti ter tako ustvarjati tkivo, ki postaja gostejše in povezano. Posamezne celice imajo zdaj otežen dostop do hranljivih snovi in potrebujejo posrednika. Tako pridemo do srca, ki se s svojim ožiljem razvije kot prvi organ in je tesno povezan z vsemi nadaljnjimi organi. Srce je torej začetek in središče našega bitja, tako telesnega kot duševnega. Ima svojo fizično obliko, svojo zavest in vibracijo s katero v svet oddaja edinstveno energijo.

Fizično srce

Howard Martin z inštituta HeartMath pravi, da srce s stalnim oddajanjem in prejemanjem procesira informacije hkrati pa  je tudi električni organ; producira daleč največ električne energije v našem telesu, od 40 do 60krat več kot naš drugi najmočnejši organ – možgani. To energijo vsebuje vsaka celica in jo lahko izmerimo z napravo EKG. Elektromagnetno polje, ki ga ustvarja, obkroža naše telo v krogu 360ih stopinj, v  oddaljenosti več kot enega metra od srca in je kar 5000krat večje od elektromagnetnega polja možganov.

Človeško srce ima preko 40.000 živčnih celic. Te tvorijo mogočen živčni sistem, ki pošilja večje število informacij v možgane kot možgani v srce. Skrbi za sinhrono delovanje celic v telesu in nadzoruje krvni tlak, proizvodnjo adrenalina, dopamina in oksitocina, ki mu pravimo tudi ljubezenski hormon. Oksitocin zmanjšuje strah ter povečuje sočutje, odprtost in zaupanje. In menda ima srce tudi čisto svojo pamet.

Inteligenca

Inteligenco znanstveniki vedno bolj razčlenjujejo, predalčkajo in ji postavljajo definicije. Tako z umsko inteligenco razmišljamo, presojamo in analiziramo. Povezujemo jo z levo polovico možganov, kjer prevladuje logika. S čustveno inteligenco prepoznavamo in obravnavamo čustva, kar povezujemo z desno polovico možganov, kjer prevladujejo čustva in kreativnost. Srčna inteligenca pa povezuje obe polovici možganov kot krona modrosti. Z njo poglobimo in ozavestimo našo fizično, čustveno in zaznavno inteligenco ter začnemo delovati s sočutjem, sprejemanjem in brezpogojno ljubeznijo. Pravimo, da delujemo iz srca, kar je najvišje stanje bivanja.

V zahodni družbi je predolgo precenjena inteligenca uma. Od malih nog smo vzgajani za življenje s pretežno uporabo leve polovice možganov. K temu spodbuja že vzgoja v vrtcih in šolstvu. Funkcioniranje v življenju izključno ali predvsem na podlagi uma vodi v stanja depresije, anksioznosti  ter  doživljanja zavednega in nezavednega strahu.  Ko iz zavedanja umaknemo glavni dovod energije, ki nas vzdržuje in hrani na vseh nivojih, čutimo praznino in pomanjkanje smisla v življenju. Posledice so lahko psihične ali fizične v obliki srčnih palpitacij in v skrajnem primeru srčnega napada.

Inteligenca

Um in srce sta dve inteligenci, ki sta idealno v stalnem povezanem toku energije. V umu biva ego, skupek naših misli in vzorcev delovanja, ki smo ga sestavili skozi življenje. Je zgodba o nas in našem doživljanju sveta, ki si jo vsakodnevno pripovedujemo in ji verjamemo. V srcu biva naš resnični jaz, nedotaknjen s strani okolice, v izvirni obliki.  Um kopiči in predeluje nešteto informacij iz katerih pridobivamo znanje, srce ustvarja intuicijo in daje modrost, ki nam omogoča višje razumevanje sebe, sočloveka in življenja ter presega znanje, ki ga leta nabiramo z umom. Srčna inteligenca je multidimenzionalna; je fizična, duhovna in praktična.

Srčna energija

Opisati srčno energijo na papirju je nekaj kar mi nikakor ne gre od rok (od srca?), besede mi uhajajo med prsti kot mivka na obali.  Delujejo v nasprotju z njo, jezik je orodje možganov kar me postavi v um, ko želim biti v srcu. Ustvarjati svojo realnost s pretiranim analiziranjem, logiko in pravili izloči iz življenja… življenje samo, njegovo čarobnost, toplino, misterij, tisto nekaj kar ne moremo definirati, postaviti v predalček z oznako. Kar mu daje večni čar. Življenje je umu nedoumljivo, ker ga ni zmožen razumeti, to nikoli ni bil njegov namen. Um razmišlja in rešuje uganke, življenje le obstaja, v svoji nepopolni popolnosti, je stanje bivanja kar je preveč preprosto za naše možgane. Lahko rečemo, da smo v energiji srca kadar brezpogojno sprejemamo, smo hvaležni in radostni.

Vsakokrat, ko izberemo stanje miru in sprejemanja nad stanjem imeti prav in boja izberemo inteligenco srca. Izberemo izražanje duše (resnice) in ne ega (iluzije). Ključ je v preprostosti, modrost je preprosta, pamet komplicira in zapleta saj nam um, ki je v zahodni družbi izučen za logiko, neprestano postavlja cilje do katerih moramo, iz kateregakoli razloga že, prispeti. Vsak dosežen cilj nas kratkoročno zadovolji a kmalu vodi v novega.

Ne gre zanemarjati možganov, našega najučinkovitejšega orodja. Ti nam ves čas služijo, ko ugotovimo da so v naših rokah in ne mi v njihovih, saj so menda plastični in jih lahko z  nekaj truda oblikujemo ter uporabljamo tako, da nam bodo koristili. A z njimi ne bomo zapolnili praznine, ki se občasno prikrade v nas. Tisto kar nas resnično izpolnjuje in osrečuje prihaja iz srca. Smisel življenja lahko le čutimo, ne moremo ga razumeti in definirati.

Srca

Potopimo se v srce, v njegove vibracije, njegovo toplino. Zadošča zavestna pozornost nanj. Srce sprosti vsako celico v telesu in umirja um od katerega je neprimerljivo močnejši. Možgani so orodje fizičnega telesa s katerim upravljamo, ki nam pomaga živeti. Srce je življenje samo, fizično in duhovno, njegovega govora ne slišimo temveč čutimo, ko utišamo čebljajoči um in globoko zadihamo. Njegova navodila so vedno pravilna, vodstvo nezmotljivo. Bolj ko ga poslušamo glasnejši je, lažje ga slišimo in bolj mu zaupamo. Je naš instinkt, notranji čut, vedenje brez razmišljanja. Srce ne pozna logike, ne pozna meja, ne sledi utečenim potem. Je ljubeči kaos, ki nas vodi v neznano, na vedno nove poti. Da bi se čimbolje povezali z njim je dobro opustiti popoln nadzor, kontrolo nad življenjem. To ne pomeni, da opustimo uporabo orodja uma, le ne dovolimo mu nadzora nad krmilom. Igro, ki jo imenujemo življenje, naj vodi srce s svojo univerzalno inteligenco. Ko se mu popolnoma predamo občutimo največjo svobodo in milost, pravo ljubezen. Srce je sedež duše, našega bistva, naš zemljevid. Brez povezave z njim smo v življenju izgubljeni. Na neznanem ozemlju tavamo ne da bi videli znakov, ki nas vodijo v pravo smer.

Delovati popolnoma iz srca je nekaj kar sem intenzivno čutila kratek čas. Prišlo je od nikoder in nenadoma in tako tudi odšlo. Moj um zdaj poskuša obuditi to stanje nazaj in je seveda ob tem nemočen. To je stanje popolne predanosti, dojemanje da je življenje v resnici nepredvidljivo in ga ni moč kontrolirati, da se ne bo vedno vse izteklo kot načrtuješ in želiš in da je to popolnoma O.K.. Je brezpogojno sprejemanje sebe in sočloveka z ljubeznijo; brez obsojanja, brez kritičnega glasu, ki nenadoma molči. Stanje globokega neopisljivega miru.

Srce

Sočutje in hvaležnost sta dve od glavnih občutij ki aktivirata srčno energijo. Za notranji mir začnimo vzpostavljati zavesten stik s srcem. Vizualizirajmo ljubezen kako teče v srce, ki jo kot kri srka in pošilja po telesu. Začutimo kako teče po žilah in celicah do vseh organov in se vpija v njih. Naj srčna energija valovi po naših telesih in se prelije preko meja kosti in kože v življenje okoli nas. Srce skrbi za celotno telo, ne jemljimo ga, in diha ki nam ga daje, za samoumevnega. Povežimo se z njim in upoštevajmo njegove želje in potrebe saj tako najbolje poskrbimo zase in posledično svet. Zdravje in sreča se začneta znotraj telesa, v središču, in se širita, kažeta navzven.

Bodite sr(e)čni, bodite v srcu.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*