Moda in Tina Pavlin – unikatna oblačila

Moda veliko pomeni ljudem, ki so radi lepo oblečeni. Unikatna oblačila, ki jih izdeluje Tina Pavlin, so izredno priznana med esteti, katerim je moda vsakodnevna sopotnica. Domišljija je pomemben element pri ustvarjanju unikatnih oblačil. Tinine kreacije so svobodne kot ptice, pot do svobode je tlakovana z domišljijo. Šiviljstvo je stara domača obrt, deloma se z njo seznanimo pri predmetu gospodinjstvo v osnovni šoli. Si znate sami prišiti gumb, ki je del vašega oblačila in kot svoj opravlja svojo funkcijo?

moda unikatna oblačila obleke

Modni dodatki, kot so gumbi, zadrge, asimetrične oblike delov unikatnih oblačil so nepogrešljivi del vsakega estetskega izdelka. Nove hlače, nov plašč, novo obleko…. Vse to in še marsikateri unikaten kos oblačila zna izdelati Tina, vsestranska umetnica s spričevalom o dokončani izobrazbi iz oblikovanja. Svoje modele sprejme v šiviljskem salonu v starem jedru mesta Kranj. Ko vstopite v njen šiviljski salon, lahko na stenah zagledate umetniške slike ptic, katere Tina največkrat upodablja črno – belo. Belo je nebo, črna je ptica, črna je tudi barva, ki prevladuje med oblačili v omari šivilje in slikarke. Ptice zame predstavljajo svobodo v gibanju in neodvisnost ne glede na okolico. Medtem ko si na njenem profilu www.facebook.com/tina.pavlin.96 ogledujem oblačila, opazim da so te mojstrovine preplet kreativnosti in funkcionalnosti. Svoboda v kreativnosti in funkcionalnosti se izraža kot topel plašč z poudarjenimi krili ptic.

moda unikatna oblačila obešalnik

Med klepetom ob skodelici kave mi je Tina odgovorila na marsikatero vprašanje, ki se je pojavilo ob vstopu v salon.

Kdaj je odprla svoj šiviljski salon?

Svoj šiviljski salon je odprla leta 2009 in od takrat naprej jo najdete na naslovu Zlatnarjeva pot 3, 4000 Kranj. Izložba njenega šiviljskega salona je tudi unikatna, tako da ji je Turistično društvo Kranj podelilo Pohvalo za naj izložbo 2015. Njeni izdelki so naprodaj v zadrugi oblikovalcev in ustvarjalcev Zoofa v Ljubljani, lahko si jih ogledate na www.zoofa.si/tina-pavlin/. Umetniki in rokodelci si v zadrugi pomagajo in sodelujejo, zato je tudi nabor izdelkov zelo pester.  Medtem ko si ogledujejo izdelke, imajo obiskovalci zadruge Zoofa priložnost poklepetati z enim od oblikovalcev, ki tam razstavljajo. Razgovor z oblikovalcem izdelka razodene marsikatero podrobnost, na katero nismo bili pozorni. To kupcem veliko pomeni, saj z nakupom izdelkov ne pridobijo samo nekaj novega, temveč pridobijo veliko več.  Oblikovalec pove, kako je izdelek nastal, kje je dobil idejo za kroj in material ter jim zaupa kakšno zanimivo podrobnost.

moda modna oblačila nahrbtnik

Kateri ljudje obiščejo njen salon in se odločijo za izdelavo unikatnih oblačil?

Struktura kupcev je raznolika, skupno jim je to, da so jim všeč drugačne stvari. Tako mlajši kot starejši so mnenja, da Tina Pavlin oblikuje unikatna oblačila, ki ne zastarijo in so vedno moderna.

Od kod ideje za unikatne kreacije?

Med jemanjem mer svojim strankam se modni šivilji in kreatorki utrne marsikatera ideja glede izbire kroja in materiala. Ideje za določene detajle dobi iz narave in glasbe, etno in elektronika , kjer je variacij nešteto. Medtem ko šiva, improvizira in sproti oblikuje oblačilo.

Katerim modnim smernicam sledi pri izbiri kroja in materiala za izdelavo unikatnega oblačila?

Pri izbiri kroja in materiala za izdelavo unikatnega oblačila sledi minimalističnemu stilu s pridihom Japonske kulture oblačenja. Kroji so enostavni, detajli drugačni in zanimivi, materiali s časom napredujejo in se izboljšujejo. Vsako oblačilo je zgodba zase, tako pri izbiri kroja in materiala ter detajlov kakor tudi pri sami izdelavi.

Koliko modnih revij je že organizirala in kakšen je bil odziv občinstva?

Zaenkrat še ni organizirala modne revije sama, je pa sodelovala na neštetih modnih revijah, ki jih je organizirala zadruga Zoofa. Več oblikovalcev je oblikovalo svoje sklope oblačil, tako da je bilo na voljo veliko različnih stilov, toliko kot oblikovalcev. Nazadnje je sodelovala na modni reviji, ki jo je letos poleti organiziral Zavod za turizem in kulturo Kranj. Občinstvo, ki jo spremlja na modnih revijah, ni nikoli razočarano, saj vidi vedno nekaj novega. Modno revijo bi rada tudi sama organizirala, vendar je samostojna kolekcija zaenkrat še prevelik finančen zalogaj.

Katero mesto bi izbrala kot modno prestolnico, je to Pariz, Milano, New York ali London? Ali pa katero drugo mesto, saj je moda prisotna po celem svetu?

Kot ljubiteljica mode je tudi obiskala določene modne prestolnice, med njimi Pariz, Milano in London. Kar težko se je odločiti za eno mesto, ker je vsako zase unikat. Najbolj ji je bil všeč Milano. V New Yorku še ni bila, mogoče jo v prihodnosti povede pot tudi tja. Pravi, da ni veliko razlik med evropsko in ameriško modo. Večje razlike lahko najdemo že v naši bližini, recimo razlika v modi med Ljubljano in Zagrebom.

Ima poleg obilice dela tudi kaj časa zase in kaj počne v prostem času (hobi, šport)?

V prostem času najraje pogleda kakšen film, ob lepem vremenu pa se odpravi v hribe. To je tisti prosti čas, ki ga ne nameni za slikanje in razstavljanje slik po galerijah. Slikanje razbije monotonost pri šivanju, med ustvarjanjem slik velikokrat dobi tudi inspiracijo za šivanje.

moda modna oblačila ženska

Moda se vseskozi spreminja, moda se obrača, moda se vrača. S pomočjo novih materialov je izdelava unikatnega modnega oblačila še bolj svobodna in kreativna. Tradicionalni kroji, podprti z detajli modernih, obogateni z domišljijo in barvami. Združiti tradicijo z modernim je velik izziv in rezultat tega so mojstrovine, v katerih se počutimo kot modeli.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*