Mojih 7 mesecev potovanja in zakaj potovati sam?

Tjaša Tratnjek je 23-letna študentka razrednega pouka in v letu absolventa se je odločila, da bo čim več potovala. Vedno si je želela novih dogodivš​č​in, izboljšati angleš​č​ino in raziskati nove kraje. Predvsem želja pokušati tradicionalno hrano, spoznati nove ljudi in  zimo preživeti v toplih krajih. Njena pot se je začela  sprva s prijateljicami nato pa je potovanje nadaljevala sama. Prisluhnite njeni pripovedi.

potovanje potovati sam largos

Od kod ideja in odločitev, da greš na potovanje sama?

​Ž​e od nekdaj sem načrtovala absolventa, eno prosto leto od študija namenjeno samo sebi in potovanjem.​ ​Vedno sem spadala med tiste bolj tihe, sramežljive, introvertirane ljudi, ki ​nikoli ne bi naredili norih stvari in ki ​se ​težko postavijo zase. ​Tokrat pa sem si rekla NE, grem sama na potovanje, delala bom tisto, kar me zanima, ne glede na to, kaj si drugi o tem mislijo. Potovanja mi zelo ​koristijo​, saj sem prisiljena sprejemati svoje odločitve, se družiti z novimi ljudmi in jim bolj zaupati.

Zakaj je po tvoje dobro potovati sam?

Hmm​,​ zakaj? Sovra​ž​im to vpra​š​anje. Najprej naj poudarim, da rada potujem s prijateljicami, ampak včasih je bolje če si sam, še posebej, če želiš na daljše​ večmesečno​ potovanje. Kot prvo je potrebno manj organizacije in prilagajanja. Ješ, piješ, spiš, kadar ti želiš. Delaš, kar ti pač sede. Spoznaš veliko ljudi, se zaljubiš, pogovarjaš se v tujih jezikih, gradiš na svoji osebnosti, premaguješ strahove in stiske. Veliko se naučiš novega, ​odpira se ti nov ​pogled na svet in na ​​življenje. Bolj ceniš dom, družino, prijatelje, zdravje in svojo domovino. Povezala sem se z živalmi, gradiš osebnost in se spreminjaš.

 In še bi lahko naštevala … Ampak dokler tega ​č​lovek ne preizkusi sam, ne bo nikoli razumel!

Kaj vse si bila in katere kraje si obiskala?

Prva moja destinacija je bila Belgija. S prijateljicami smo preživele lep vikend sprehajanja po Bruslju, okušanja belgijskih piv in vafljev ter belgijskega »pomfrija«. Pot smo nadaljevale na Nizozemsko, na obisk k sošolki, ki je tam delala kot varuška. Ogledale smo si glavne znamenitosti, raziskovale ulice Amsterdama, obiskale nekaj muzejev, okušale hrano ​in veliko je še drugih norih spominov.​

Naša skupna pot se je zaključila, poslovile smo se in pot sem sama nadaljevala​​ ​na jug Anglije, tudi na obisk k prijatelju, ki sem ga spoznala na enem izmed preteklih potovanj po Španiji. Jug Anglije je prelep, ​popolno nasprotje od ogromnega Londona, polnega stolpnic in norega prometa. Podeželje, majhna urejena naselja, ​lepa pokrajina, ​klifi, morje pa tudi sončno vreme mi je bilo naklonjeno. Enotedenski road trip po Angliji je bil nepozaben​ in poln zanimivih izkušenj​. ​

S​ledila ​je ​pot v ​Š​panijo​. Priletela sem v ​Valenci​jo in potovala večinoma po mestih ob obali vse do Malage, seveda tudi nisem izpustila prelepih mest Granade, Cordobe in Seville. V Španiji sem preživela 2 meseca, poiskala sem si prostovoljno delo, pri katerem par ur dnevno pomagaš za prenočišče in hrano.  Sprva sem delala ​v​ hi​š​ki ob jezeru​ na španskem podeželju​, kjer so bile organizirane ​različne ​ akt​ivnosti ob bazenu​ in okoli jezera.​ Pomagala sem pri stre​ž​bi​ in organizaciji​ aktivnosti, kot so jahanje, lokostrelstvo, vožnja s štirikolesniki in dogodki, kot npr. noč čarovnic in večerni koncert z ognjemetom. Drugo prostovoljstvo je bila pomoč starejši španski gospe na vrtu, prepleskala​ sem ​ji vrata v živo rumeno barvo in pomagala pri vsakdanjih opravilih​. ​Bila mi je kot nova babica, skupaj sva »kofetkal​i«​, ​skuhala mi je kosilo, z njo in ​njenimi ​prijateljicami smo hodile na »tapase«​ in na jogo. Prosti čas pa sem seveda namenila poležavanju na plaži in raziskovanju bližnjih kotičkov.

Bližala se je zima, zato sem konec novembra skočila na letalo in odletela na bližnji španski otok Tenerifi, kjer je večno toplo in sončno. Sprva me je skrbelo, kako bodo božični in novoletni prazniki stran od prijateljev in družine, ampak nazadnje sem imela najboljše sodelavce in lastnike hostla, v katerem sem opravljala prostovoljno delo, da si boljših praznikov niti ne morem zamisliti. Vsa božična okrasitev ima drugačen čar, saj mi ni bilo treba imeti več slojev oblačil, šala, kape, rokavic in piti »kuhančka«, da ne bi zmrznila. Tudi novo leto je zelo zanimivo, ker je toplo in ​smo ga lahko dočakali na plaži v kratkih rokavih. Poleg tega pa sem spoznala ogromno novih ljudi, skupaj smo kuhali, jedli, pili pivo, vino in kanarski rum z medom, se učili surfat, na splošno res uživali ter se ob tako dobri hrani mimogrede zredila 10 kilogramov.  Pa ničesar ne obžalujem, so bili res nepozabni spomini.

Po 4 mesecih potovanj sem se za svoj rojstni dan vrnila domov nato pa odpotovala na Tajsko skupaj s prijateljicami. Tajska je bil​o popolnoma drugačno doživetje, saj sem prvič potovala izven Evrope. Popolnoma drugačna kultura, ljudje, hrana. V 3 tednih smo doživele marsikaj, dobro in slabo. Skrbele smo za slone, jih hranile in umivale, srečevale opice, potapljale s pisanimi tropskimi ribicami, malim morskim psom in plavale s planktoni, ki se svetijo v temi. Bilo je nepozabno, bilo je ogromno lepih peščenih plaž, turkizne vode, najlepših templjev, predvsem Beli tempelj na severu. Seveda ni bilo vse popolno, ko smo skoraj utonile z ladjico ob grozni nevihti in največjih valov, pa še žuželke, smrad, žulji in še bi se kaj našlo. Po Tajskem pa sem pot ponovno nadaljevala sama, in sicer na Portugalsko, saj je bila ta država na moji listi potovanj že več let.

Ponovno sem si poiskala hostel za opravljanje prostovoljstva za 2 meseca, v prostem času pa potovala naokoli. Porto, portugalske Benetke Aveiro, študentsko mesto Coimbra, gradovi v Sintri, majhna vasica Obidos, svetno znana Lizbona in najlepše plaže v regiji Algarve itd., mi bodo definitivno ostali v zelo lepem spominu. Ogromno lepih zgradb, ozkih ulic, trgov, hribovij, ocean, reke in izvrstna kulinarika, še posebej če obožujete morsko hrano kot jaz. Najbolj znana morska jed je riba trska (Bacalhau), ki jo lahko pripravijo na 101 način. Tudi ljudje, ki sem jih tam spoznala, so zelo odprti in prijateljski, hitro sem se počutila sprejeto in dobrodošlo ter spoštujejo tradicijo, kar mi je bilo všeč. V Na Portugalskem sem preživela 2 meseca in bi lahko ostala še dalj časa, ampak sem se morala vrniti domov.

Kasneje sem ​š​la ​š​e na kratek ​nekaj dnevni ​izlet v ​ sosednjo ​​I​talijo​,​ na obisk k ​b​razilski p​r​ijateljici, ki sem jo spoznala ​na preteklem potovanju​, in sva se dogovorili, da pridem na obisk preden odpotuje domov. Preživeli sva nekaj zabavn​ih dni,​ ​okušale okusno italijansko hrano in vino ter si ogledovali okoliška mesta in jezera na severu Italije. Bivala sem v študentskem domu v mestu Trento, na fakulteti, ki je znana kot druga  najboljša in najbolj kakovostna v državi.

V glavnem sem prepotovala in doživela res veliko, veliko je bilo držav, mest, plaž, novih prijateljev, s katerimi sem še danes v stikih. Spominov je še veliko več, kot sem naštela, ampak da bi povedala vse, bi potrebovala več dni. Zame je bila izkušnja nepozabna in še sama komaj verjamem, da sem zbrala toliko poguma in odpotovala sama.

Ima​š že kakšen načrt ​za naslednje potovanje?

Svet je prevelik, želj pa tudi preveč,  trenutno​ ​​je moj cilj končati študij in poiskati zaposlitev.​ ​Verjetno v smeri turizma ali šolstva, odvisno od priložnosti.  Delo z ljudmi in otroci me zelo veseli, prav tako tudi delo s turist, zato upam, da bom našla zaposlitev v tej smeri​. Če ne v Sloveniji pa v tujini​. Potujem zato, da ugotovim kaj hočem, kdo sem in kaj delati. Dokler ne vem bom raziskovala svet in sebe.                

Želim vam krasno poletje, veliko potujte in raziskujte!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*