Biser imenovan Mostar

V zadnjih sedmih letih sem bil v Mostarju vsaj tridesetkrat, pa se še vedno veselim vsakega novega obiska tega čudovitega mesta. Ni samo mesto Mostar to, kar me vleče v te kraje. Tudi pokrajina je čudovita. Še posebej, če je sončno vreme. Za sončno vreme se nam običajno ni potrebno bati, saj ima Mostar na leto več kot 300 sončnih dni in je skupaj z Atenami rekorder v Evropi, po številu sončnih dni.

Proti Mostarju se vedno odpravim iz Sarajeva, ki je od Mostarja oddaljen 126 kilometrov.  Že sama pot je zanimiva. Zanimivo dogajanje se začne, ko se začenjamo vzpenjati do cestnega prelaza na nadmorski višini 960 metrov, kjer prečkamo 645 metrov dolg tunel Ivan.

Ko prečkamo tunel Ivan, smo že v severni Hercegovini. Pot se nato spusti proti Konjicu. Če vas ne priganja čas, lahko iz Konjica skočite pogledati čudovito Boračko jezero in Titovo atomsko zaklonišče, ki je bilo narejeno za primer atomske vojne. Titovo atomsko zaklonišče si lahko ogledate samo v prehodnem dogovoru s turistično agencijo v Konjicu.

V Konjicu prvič ugledamo reko Neretvo, ki se kmalu spremeni v Jablaničko jezero. Pot iz Konjica nadaljujemo ob Jablaničkom jezeru vse do Jablanice, kjer se lahko ustavimo za kratek čas in si pogledamo most na reki Neretvi ter muzej bitke na Neretvi.

Od Jablanice dalje se pokrajina zelo spremeni. Ni več bujnih in zelenih gozdov. Pokrajina postane bolj kamnita, vendar zelo lepa. Par kilometrov od Jablanice naprej, vstopimo v kanjon reke Neretve, kjer lahko občudujemo neverjetno lepe kamnite stene in akumulacijska jezera reke Neretve.

Ko pridemo v Mostar je seveda glavni cilj videti stari most in stari turški del mesta, ki je najlepši okoli starega mostu. Najboljša lokacija za parkiranje je na desnem bregu reke Neretve, kjer lahko za ceno enega evra na uro parkiramo sto metrov stran od starega mostu.

bosna hercegovina mostar-titovo atomsko zakonišče bari

Mostar je svoje ime dobil po čuvajih mostov, ki so se imenovali mostarji, oziroma v ednini mostar.

Stari most preko reke Neretve je bil zgrajen med leti 1557 in 1566. Most je dal izgraditi Sulejman Veličastni, arhiteket mostu pa je bil eden od najbolj talentiranih arhitektov Osmanskega cesarstva, Mimar Hajrudin. Legenda pravi, da je Hajrudin pobegnil iz Mostarja preden je bil most dokončan, ker se je bal grožnje Sulejmana Veličastnega. Ta mu je namreč zagrozil, da bo obsojen na smrt, če bi se most podrl.

Most je trdno stal 427 let, leta 1993 pa ga je porušila Hrvaška vojska. Most so obnovili leta 2004 in od takrat je zaščiten pod svetovno kulturno dediščino UNESCO.

Most je širok štiri metre. Lok ima dolg skoraj 29 metrov in visok 20 metrov. Najvišja točka mostu pa je visoka 24 metrov.

bosna hercegovina mostar-titovo atomsko zakonišče skok

Sam se v starem delu Mostarja počutim zelo prijetno. Z veseljem se sprehodim po starih ulicah in občudujem stare kamnite stavbe. Vedno se sprehodim, do reke Neretve, kjer se usedem in opazujem reko, ljudi in čudoviti most.

V Mostarju vedno pojem odlične čevapčiče v lokalu po imenu Šadrvan. Rad se usedem v kakšen lokal ob reki Neretvi in opazujem most. Še posebej prijetno je sedenje v lokalih ob reki Neretvi v poletnem času, ponoči, kjer lahko opazuješ osvetljen most in poslušaš šumenje reke Neretve.

bosna hercegovina mostar-titovo-atomsko zakonišče restavracija

V ozkih ulicah starega dela Mostarja je veliko trgovin, ki prodajajo spominke vseh vrst. Kupili boste lahko slike, majice, izdelke iz kamna (največkrat most), predmete iz vojne, bivše države,… Sam spominkov ne kupujem, skoraj vedno pa se ustavim v trgovini, ki jo najdete takoj, ko prečkate stari most na desni strani. To je v bistvu pol trgovina pol muzej. V tej pol trgovini in pol muzeju vedno predvajajo zanimiv dokumentaren film na temo Mostar in most, ki si ga lahko ogledate brezplačno.

Največkrat Mostar obiščem v nedeljo, ko se vedno tre ljudi. Vidiš Američane, Japonce, Kitajce,… Če sem iskren, je ob nedeljah kar malo prevelika gneča. Samo ta gneča je dokaz, da je Mostar res pravi biser in da se ga izplača obiskati. Poznam kar nekaj ljudi, ki pravijo, da je Mostar najlepši kraj na svetu.

Mostar ima poleg starega mostu, še kar nekaj znamenitosti. Za ogled priporočam še staro Karađozbegovo džamijo in  mostove, ki so bili zgrajeni v času Avstro – Ogrske ( Lučki Most, Most Musala in Carinski most).

Tudi v okolici Mostarja je še kar nekaj znamenitosti, ki so vredne ogleda. Najbližja znamenitost je katoliški križ na hribu Hum, kjer imate odličen razgled na Mostar.

Lahko se odpeljete v 12 kilometrov oddaljen Blagaj, kjer ima svoj izvir reka Buna (vrelo Bune), ki izvira izpod več sto metrov visokih sten. Zelo lep kraj za videti. V neposredni bližini izvira, pa se nahaja tako imenovana Derviška tekija. Tekija je v bistvu nekakšen islamski samostan.

Če se iz Mostarja odpravljate proti domu imate na voljo več poti. Prva možnost je, da pot nadaljujete po levi strani reke Neretve vse do Jadranskega morja in potem po avtocesti (mislim, da še ni v celoti zgrajena) domov. Če greste po tej poti, se obvezno ustavite v kraju Počitelj. Počitelj je srednjeveška utrdba obdana z obzidjem, ki je ščitila vhod v dolino reke Neretve.

Druga možnost za pot domov je, da greste preko vsem znanega Medjugorja. Tretja možnost je, da si po kilometrih skrajšate pot in greste preko Širokog Brijega, Posušja na Hrvaško in nato preko Imotskega do avtoceste. Kilometrov boste naredili manj, časa pa boste porabili isto ali več, kot če bi uporabili prvo možnost.

Obstaja še četrta možnost, za katero pa morate imeti malo več časa. Iz Mostarja krenite proti Širokem Brijegu, Tomislavgradu, Livnu in nadaljujte pot preko Bosanskega Grahova do Drvarja. Od tam naprej pa do Bosanskega Petrovca in Bihaća. S to potjo se izognete vsem cestninam. Vmes pa si lahko še ogledate Drvar in Bihać. Za vse to potrebujete cel dan in morate Mostar zapustiti najkasneje v dopoldanskih urah.

bosna hercegovina mostar-titovo atomsko zakonisce most

bosna hercegovina mostar-titovo atomsko zakonišče zid

Znamenitosti v okolici Mostarja

Če boste obiskali Mostar, vam svetujem, da si za te kraje vzamete malo več časa in obiščete še številne zanimive znamenitosti v bljižnji okolici.

Blagaj

Blagaj je zelo zanimiv in lep kraj, katerega morate obvezo obiskati. Blagaj je znan po nenavadnem izviru reke Bune. Reka Buna izvira iz jame, ki se nahaja pod visoko previsno steno. Tik ob izviru se nahaja verski objekt Tekija, ki je tudi zelo zanimiv za ogled.

Da se boste lažje predstavljali, kako zanimivo in lepo je tukaj, si poglejte spodnjo sliko.

bosna hercegovina mostar titovo atomsko zakonišče begaji

Točno nad izvirom reke Bune, samo par sto metrov višje, se nahaja trdnjava Herceg Stjepan, do katere se je tudi zelo zanimivo sprehoditi in uživati v čudovitih razgledih.

Blagaj je od Mostarja odaljen samo 12 kilometrov.

Počitelj

Počitelj je še en čudovit kraj, ki ga toplo priporočam za ogled. Od Mostarja je oddaljen 3o kilometrov.

Počitelj je stara utrdba ob reki Neretvi. V bistvu je to stara kamnita vasica, ki je obdana z obzidjem. Znotraj obzidja je tudi mošeja in cerkev.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*