Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom male čistilne naprave

V skladu z aktualno uredbo o odvajanju in čiščenju komunalnih voda je za vse zainteresirane zelo pomemben datum konec leta 2021. Do takrat si morajo namreč vsi lastniki objektov, ki odvajajo komunalno vodo brez kakršnega koli čiščenja neposredno v okolje, namestiti malo komunalno čistilno napravo ali nepretočno greznico. Slednja je bila aktualna za čiščenje komunalnih odpadnih voda pred dvajsetimi, mogoče petindvajsetimi leti, zdaj pa se ji čas v primerjavi z malimi čistilnimi napravami počasi izteka. V pretočni greznici so praviloma trije ločeni prekati, ki zagotavljajo delno očiščenje vode, ki poteka z mikroorganizmi v odpadni vodi po anaerobnem postopku brez zraka. V primerjavi z malo čistilno napravo, pri kateri biološka razgradnja poteka z dovajanjem oziroma s pomočjo zraka, tako velja pretočna greznica za manj učinkovito.

male čistilne naprave

Nasveti, ki jih ne gre spregledati

Na trgu je kar nekaj ponudnikov malih čistilnih naprav, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni, preden se odločite za ta nekoliko večji nakup. Male čistilne naprave so praviloma namenjene tistim objektom, v katerih bo napravo uporabljalo med 2 do 49 oseb. Velikost torej izberite glede na število oseb, ki živijo v objektu, saj prevelika ali premajhna naprava ne bo delovala dobro in s tem posledično dosegla svojega namena.

Pomembno pravilo, na katerega nikakor ne smete pozabiti, je, da se večje in cenovno dražje naprave, v tem primeru tudi male čistilne naprave, kupuje pri specializiranih podjetjih, ki so že dlje časa prisotni na trgu in imajo temu ustrezne izkušnje. Tako boste dobili za svojo situacijo cenovno in tehnološko optimalno in učinkovito napravo. V primeru morebitnih težav pa vam bodo na voljo tudi za pomoč in servisiranje. Eno takšnih podjetij je Armex Armature iz Ivančne Gorice, ki ima več kot 28 leti izkušenj pri načrtovanju in postavljanju čistilnih naprav. Več uporabnih informacij o njihovi ponudbi lahko preberete na njihovi spletni strani.  

Natančno tudi premislite in izberite ustrezno mesto, kamor boste napravo namestili. Bo to zelenica, parkirišče ali dovozna pot? Pozorni bodite tudi na ustrezne certifikate. Moč čiščenja, stabilnost in vodotesnost so namreč zelo pomembni. Komunalna zbornica je pripravila in na svoji spletni strani tudi objavila spisek odobrenih malih čistilnih naprav, ki vam je pred nakupom lahko v veliko pomoč. Vse tiste naprave, ki imajo ustrezne certifikate, so bile namreč testirane približno 9 mesecev v realnih pogojih, zato naj bi pri pravilni uporabi in vzdrževanju delovale 100 odstotno.

Naprava naj bo tudi v stabilnih in močnih rezervoarjih. Pred nakupom bodite pozorni na to, da se odločate za ponudnika, ki prodajajo napravo, sestavljeno iz sklopov, ki so dobavljivi tudi na prostem trgu. Če ne boste tega preverili, se vam kaj hitro lahko zgodi, da boste napravo kupili, ko boste potrebovali še kakšen sklop, pa vašega prodajalca ne bo več. Glede na to, da tovrstne naprave ne kupujemo pogosto, saj imajo življenjsko dobo več deset let, je dobro, da jo nakupujemo z mislijo na čim boljše razmerje med kakovostjo in ceno. Poceni nakup se mogoče v prvem trenutku zdi dobra izbira, a se pogosto izkaže, da poceni nakup ni vedno dober nakup. Razmislite tudi o materialu, iz je izdelana vaša naprava. Vzemite v zakup, da imajo mase za sodobne čistilne naprave boljše fizikalne tehnične lastnosti, kot so npr. tiste, ki so izdelane iz betona.

Mala čistilna naprava nam lahko pomaga prihraniti

Mogoče naštejemo še nekaj prednosti, ki jih prinašajo male čistilne naprave. Ko boste postali lastnik male čistilne naprave, se boste izognili strošku dragega in pogostega odvoza mulja s strani komunalnega podjetja. Priporočamo vam tudi, da se odločite za takšno malo čistilno napravo, ki bo imela čim manj pokvarljivih elektronskih delov. Tudi tako boste zaradi nižjih stroškov vzdrževanja v prihodnje lahko prihranili. Ker bo mala čistilna naprava z vami več desetletij, se je smiselno odločiti za daljšo garancijo. Ta vam namreč omogoča tudi večjo varnost nakupa. Poceni nakup običajno pomeni višje vzdrževalne stroške v prihodnje in pa nepričakovane težave z nepravilnim delovanjem male čistilne naprave. Teh pa si seveda nihče ne želi.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*