Na pomoč, moj otrok se ne zna učitiVerjetno se vsi starši, ki imamo šolske otroke, srečujemo s problemom, da otroci v šoli določene snovi ne marajo, jim gre težko od rok, je ne razumejo ali pa se jim je enostavne ne da naučiti, ker je dolgočasna. S to težavo se je srečevala tudi Mojca Stojkovič, profesorica razrednega pouka in inovatorka novih učnih metod, ki danes navdušuje najstnike s celotnim timom mentorjev. Sedenje za mizo in gledanje v tablo ter prepisovanje snovi v zvezek ji ni bilo všeč. Samo z branjem zapiskov se ni veliko naučila in ta tehnika jo je dolgočasila. Zelo rada pa je plesala, in utrnila se je ideja, kaj pa, če bi učenje snovi združila s plesom in dodala še dobro glasbo, ki bi ji med učenjem dvignila energijo? Tako se je porodila ideja, ki se danes imenuje Freestyle učenje® in je zaščitena blagovna znamka.Freestyle učenjeŽe leta 1999 je Breda Kroflič v svoji knjigi Ustvarjalni gib – tretja razsežnost pouka trdila, da učenci v tradicionalnem šolskem sistemu uporabljajo le glavo in dlani, poslušajo, gledajo, govorijo, rišejo in pišejo – tako deluje le leva polovica možganov, in poleg tega sedijo na stolih in se gibanja ter svobode naužijejo le pri urah športne vzgoje. Tradicionalni učni sistem izhaja iz dvojnosti, znanost nasproti umetnosti, logičnost nasproti intuitivnemu mišljenju, dvojnost telesa in duha in konec koncev tudi dvojnost leve možganske polovice napram desni, ki je vse prevečkrat zanemarjena.Tudi sam Gardner ugotavlja, da sodoben način razmišljanja popolnoma ločuje miselne dejavnosti od telesnih dejavnosti in to, kar počnemo z mislimi, je bolj posebno in povzdignjeno kot to, kar počnemo s telesi (Gardner, 1995). Sodobna miselnost pa v nasprotju s tradicionalno teži k holističnemu pristopu ter k povezovanju vzhodne modrosti in zahodne znanosti, logično dopolnjuje z intuitivnim, telesno z duševnim in znanost povezuje z umetnostjo. Na tem temelji tudi Freestyle učenje®, saj največji del učnih metod zavzema ustvarjalni gib. Da ga približamo učencem, uporabimo njihovo najljubšo glasbo in že poskakujemo s plesnimi gibi iz snovi za 7. razred: ustoličevanje knezov v Karantaniji. Na takšen način učenje postane lažje in zabavnejše.

V ustvarjalni gib sodijo tudi masaže. Učencem je učenje na takšen način zelo sproščujoče. Uporabljamo hrbet in včasih tudi glavo, z masažnimi gibi po telesu rišemo zgradbo ušesa, saj se na ta način snov še bolj vtisne v spomin – uči se tisti, ki masira, in tisti, ki masažo prejema. Tehnika je super tudi za starše, ki lahko otroka večer pred testom sprostijo in z masažo ponovijo snov. Ena od naslednjih metod so profesionalni plonki, kjer si učenci snov zapomnijo s slikami, naučimo pa jih tudi raznih smešnih asociacij in mnemo tehnik. Na koncu je obvezna tudi sprostitev – snov še enkrat ponovimo, ko je učenec v sproščenem alfa stanju. Freestyle učenje® pa pomaga tudi pri odpravi blokad, pri tremi pred testi in spraševanjem ipd. Otroci učenjePri tudi Freestyle učenju® nudimo tako individualne ure (o poteku učenja se dogovorimo s starši in učenci) kot delo v skupini v obliki krožkov – srečujemo se enkrat na teden. Delamo na snovi, ki jo učenci prinesejo s seboj. Učimo učne tehnike in otroku omogočamo, da postane samostojen pri ­­­­­­­­učenju ter naučene tehnike uporablja sam, doma. Tehnike pokažemo tudi staršem, da mu lahko pri učenju pomagajo. Primerne so za učenje snovi, ki se jo moramo »napiflati«, zlasti učinkovite pa so pri učenju tujega jezika.

Freestyle tečaj

V tem članku bralcem nudimo darilni kupon za dve osebi za delavnico Freestyle učenja®, ki traja dve šolski uri v vrednosti 80 evrov, s kuponom pa samo 40 evrov. Še nižja cena bo v določenih dneh v januarju 2017 za tiste, ki se prvi prijavite, zato nas spremljajte na naši strani na Facebooku (Freestyle učenje). Kuponi so prenosljivi in jih lahko podarite tudi prijateljem. Delavnice se bodo v kratkem začele odvijati po vsej Sloveniji, datumi bodo od 11. januarja naprej objavljeni na spletni strani www.lazjeucenje.si. Prijavo nam lahko pošljete na e-naslov info@lazjeucenje.si. Dovolite si doživeti nepozabno izkušnjo zabavnega in hitrega učenja ter omogočite svojim otrokom/najstnikom znanje, ki jim bo pomagalo, da si snov hitro zapomnijo in se pri tem še zabavajo. Veselimo se skupnega učenja in odkrivanja zabavnih idej.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*