Najstniki vsako noč kot v disku iz 80-ih

Včasih se nostalgično spomnim, kako nam je 25 let nazaj po sobotnem obisku lokalne diskoteke še nekaj ur po odhodu iz diskoteke pred očmi utripala disko krogla v mavričnih barvah. Če menite, da je naša mladina danes prikrajšana za takšen sobotni spektakel, naj vam omenim, da se pri modernizirani mladini to dogaja vsako noč.moteno spanje najstniki disko

Možgani ob vseh svetlobnih utripajočih elementih, ki jih imajo najstniki v spalnem prostoru, pač ne vedo, kdaj morajo pričeti z nočnim delom. Svetlobni motilci zavirajo nastajanje melatonina, ki je glavni hormon, ki povzroča zaspanost. In kasneje ko otroci končno že zaspijo, možgani še vedno ne morejo počivati, ker jih utripajoča svetloba telefona, računalnika ali televizije nenehno moti.

Ura spanja na noč manj lahko pri otrocih povzroči dve leti kognitivne zrelosti manj. Nekateri znanstveniki so celo mnenja, da so tipične lastnosti najstnikov (depresija, prenajedanje, nihanje razpoloženja) pravzaprav posledica kronične nenaspanosti, za katero je lahko vzrok premajhna količina spanja ali slaba kakovost spanja.

Na Danskem gredo npr. vsi otroci do 12. leta starosti brez izjeme v posteljo pred deveto zvečer. Morda imajo zaradi tega manj vedenjskih motenj med otroki in na sploh veljajo za najbolj srečno družbo.

In če smo se še nedavno nazaj nasmihali enačenju nenaspanega najstnika z opitim človekom, naj omenimo, da so raziskave dokazale, da je ta primerjava popolnoma na mestu. Kronična nenaspanost namreč oslabi telo tako, kot če bi imeli v krvi  1 promil alkohola. Ob nenaspanosti namreč zaradi nezadostnega čiščenja toksinov iz telesa, poleg možganov najbolj trpijo jetra, saj nenaspanost obremenjuje jetra enako kot alkohol.

Najstniki potrebujejo več spanja kot devet let star otrok

V telesu in glavi najstnika se v tem obdobju dogaja ogromno sprememb. V dobi pubertete potrebujejo najstniki več spanja kot 9 ali 10 let star otrok. A glede na dejstvo, da so skoraj že odrasli, jim včasih težko dopovemo, da enostavno za normalen razvoj in funkcioniranje potrebujejo več spanja kot pretekla leta. Običajno potrebujejo več spanja zaradi hormonskih sprememb v telesu, ki telo zelo obremenijo.

Za najstnike je okrog 22. ure res zadnji čas, da ugasnejo luči in se odklopijo tudi od vseh možnih naprav, ki jim zaposlujejo možgane. Možgani potrebujejo namreč še nekaj časa, da se umirijo. Ob odhodu v posteljo ob 22. uri, se telo prične obnavljati šele okrog 23. ure. Glede na raziskave, pa se ravno do polnoči najbolj aktivno ustvarja rastni hormon,  ki vpliva na rast, razvoj in obnovo vseh telesnih tkiv. Otroci takrat rastejo in se razvijajo, pri odraslih se takrat najbolj učinkovito obnavlja telo in pomlajujejo telesne celice. Z manjšim obsegom spanja si najstniki ne morejo privoščiti, da jim še te skrajšane urice spanja še dodatno motijo zunanji dejavniki.

Sindrom nenehno razmišljajočih možganov, ki se jih tudi ponoči ne da izklopiti, zagotovo poznamo vsi, ki smo kdaj delali pozno v noč ali bili pod nenehnim stresom dan za dnem. Žal se možganov ne da poslati v počivanje le s tem, da se uležemo v posteljo in čakamo, da nas spanec odnese.

Kako lahko pri samosvojih najstnikih poskušamo ustvariti ali zaščititi prostor, da bo njihov spanec zadosten in kvaliteten:

  • Poskušajte spalnico čim bolj zatemniti.
  • V spalnem prostoru naj po možnosti nimajo televizije, računalnika.
  • Da ne bodo v skušnjavi, naj pred spanjem pustijo telefon v drugem prostoru.
  • Za bujenje naj imajo mehansko ali analogno budilko, da nimajo vzroka, da bi za bujenje potrebovali telefon.
  • Če telefon ostane v sobi, naj pred spanjem ugasne mobilne podatke.
  • Tudi če sta televizija in računalnik ugasnjena, vseeno oddajata elektromagnetno sevanje, zato ponoči pokrijte monitor ali ekran s tkanino, še bolje z aluminijasto folijo.
  • Izklopite napajanje vseh naprav iz električnega priključka.

Sandra Klemenc, oboževalka spanja v privatnem in svetovalka za dobro in zdravo spanje v poslovnem življenju. Več informacij o zdravem spanju najdete na www.zelenatrgovina.si

En komentar

  1. Anton Žmavc

    Super članek, punca ve o čem piše.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*