Naložbeno zlato

Zlato:nalozbeno-zlato2

Na periodnem sistemu zlato najdemo pod številko 79, njegova oznaka pa je Au. Znano je, da gostota zlata znaša 19,32 g na kubični centimeter. Zlato je danes izjemno cenjena vrednota in se ga na leto proizvede približno 2500 ton. Po zadnjih podatkih naj bi se v preteklih desetih letih na svetu pridobilo 25 tisoč ton zlata, največ  pa so ga pridobili v ZDA, Rusiji, Mehiki, Avstraliji…

Karat:

S pomočjo karata merimo čistočo zlata in sicer karat predstavlja delež čistega zlata v celotnem delu zlitine. Večja kot je številka karata večja je vrednost samega zlata. Najmanjša številka karata je 8 največja pa 24. Najbolj iskano zlato je zagotovo 24 karatno, ker je izdelano skoraj iz samega zlata. Predstavlja namreč 999,9 procentov čistega zlata.

Naložbeno zlato:

Naložbeno zlato je danes zelo priljubljena metoda shranjevanja denarja, s pomočjo katere lahko iz manj naredimo več. Po uradnih podatkih je definicija naložbenega zlata ta, da je zlato v palicah ali ploščicah. Poznamo tudi naložbeno zlato zgolj kot vrednostni papir, vendar se jih več odloča za same zlate palice ali ploščice.

Posebnost:

nalozbeno-zlato1Največja posebnost omenjene storitve je, da se v Sloveniji ne plačuje davka tako za samo prodajo kot tudi za nakup zlata oziroma naložbenega zlata.  V kolikor gre za fizično osebo se ne obdavči niti kapitalski dobiček kar je razlika med kupno in prodajno ceno. V kolikor pa gre za pravno osebo, pa se naložbeno zlato uveljavlja enako, kakor preostale finančne naložbe. Za naložbeno zlato se lahko odločimo tako v zlatarnah kot tudi v samih bankah oziroma bančnih sistemih.

Komentarji so zaprti