Naravna kozmetika – čudovita naravna mila

Poskrbimo za našo kožo, izognimo se raznim alergičnim reakcijam, ki jih na koži puščajo industrijski kozmetični proizvodi!

Preko kože se izmenjujejo snovi iz okolja, in dejstvo je, da karkoli nanesemo na kožo, konča v našem telesu. Naravna, ekološko neoporečna kozmetika, ki ne vsebuje nepotrebnih kemikalij in drugih umetnih snovi, ki v današnjem času povzročajo toliko alergij, je pravi balzam za dušo in telo.

milo1

Za naravno kozmetiko je pomembno poreklo, rast in nabiranje rastlin. Zatekanje k naravni kozmetiki je pogosto rešitev za problematično, aknasto ali preobčutljivo kožo, saj zaradi naravnih sestavin ne draži kože in pripomore k harmoniji kožnih procesov.

Obožujem naravna mila, izdelana izključno s hladnim postopkom, kjer temperatura ne preseže 40 C. S tem postopkom olja ne izgubijo svojih dragocenih lastnosti.

Vsebujejo naravni rastlinski glicerin, ki nastaja med olji, vodo in natrijevim hidroksidom. Za razliko od industrijskih proizvajalcev mil, ki glicerin milom odvzamejo in ga uporabijo pri izdelavi ostali kozmetičnih proizvodov. Glicerin veže in zato na kožo deluje vlažilno, jo zmehča ter ji pomaga, da absorbira in zadržuje vlago in s tem uravnava ravnotežje naravne vlažnosti kože.

Druga dragocena sestavina naravnih mil so rastlinska olja, pridobljena iz različnih rastlin, večinoma iz semen. Vsebujejo maščobne kisline, proteine, vitamine in minerale. Najpomembnejše so nenasičene esencialne maščobne kisline, ki ugodno vplivajo na strukturo in izgled kože.

Dodana eterična olja v naravnih milih še dodatno zdravijo kožo in delujejo aromaterapevtsko. Vsako eterično olje ima svoje lastnosti: lahko pomirjajo, spodbujajo, razkužujejo, osvežijo, poživljajo itd. Uporabljale so jih že stare civilizacije, predvsem za zdravilne pripravke, izvajanje obredov in verskih svečanosti, pri balzamiranju in tudi kot zaščito pred kužnimi boleznimi. Danes pa se eterična olja uporabljajo predvsem v zdravstvene namene, za uničevanje škodljivih mikrobov in v kozmetiki. Hitro se absorbirajo skozi kožo in tako pomagajo telesu spodbuditi imunski sistem.

Piko na i v naravnih milih pa dodajo razna naravna zelišča z njihovimi zdravilnimi močmi in koristnimi sestavinami za ohranjanje in povrnitev zdravja ter dobrega počutja.

milo2

Zdravilne lastnosti zelišč, ki so najpogosteje uporabljene v naravni kozmetiki:

SIVKA – je naravni antidepresiv, antibiotik in antiseptik. Spodbuja celice kože k hitrejši regeneraciji, deluje protistresno ter izboljša prekrvavitev kože.

OGNJIČ – blaži akne ter različne izpuščaje, pomaga pri celjenju manjših ran, deluje protivirusno in poveča odpornost proti okužbam. Vidno polepša in pomladi kožo. Njegove sestavine varujejo celice pred poškodbami in negujejo izsušeno, pordelo in občutljivo kožo.

ROŽMARIN – je primeren za nego mastne kože. Razkužuje in deluje poživljajoče. Izboljšuje venski pretok in blaži revmatične težave.

TIMIJAN – deluje antiseptično in antibakterijsko. Stimulira, energizira in tonira kožo.

META – ima visoko vsebnost mentola, ki na kožo deluje hladilno. Preprečuje razrast nekaterih bakterij in pomirja kožo.

Že naše mame in babice so se v preteklih letih zavedale pomembnosti in učinkovitosti naravnih sestavin, še posebej ko je govora o naravni kozmetiki in domačih (naravnih) zdravilih. Vsekakor pa še naprej velja prisegati na naravne sestavine – čez naravo ga pač ni! Veliko ljudi, ki so se odločili za naravno domačo kozmetiko, poroča o številnih učinkih na svoje zdravje. Zagotovo nič ne odtehta zdravega videza kože, ki ga dosežemo s pomočjo naravne kozmetike.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*