Naravno barvanje las

Človek si je že od nekdaj barval dele telesa. Bodisi je bil to obraz, roke, noge ali lasje. Ker nismo obdarjeni z raznobarvnim perjem, košatimi grivami ali vzorčastimi kožuhi smo očitno že od nekdaj čutili potrebo, da svojo bodisi pomembnost, nevarnost in bojevitost opremimo tudi z barvanjem telesa.

Manj kot odtenek barve odstopa od vaše naravne barve, bolje je
Manj kot odtenek barve odstopa od vaše naravne barve, bolje je

Glede barvanja las je morda malo manj znano dejstvo, da so arheologi odkrili, da naj bi se barvali že neandertalci. Uporabljali so seveda barve, ki so jih pridobivali iz naravnih materialov, prsti, rastlin ipd. Babilonci naj bi svoje lase posuvali z zlatim prahom, Galci in Germani naj bi se barvali po telesih, da bi pred sovražnikom zgledali bolj strašljivo in mogočno medtem, ko je barva njihovih las nakazovala družbeni status.

Sodobno barvanje

Barvanje las, kot ga poznamo v našem času se je začelo nekako za časa egipčanskega imperija. Barve so sicer pridobivali iz naravnih barvil, ki jih je nudila mati narava, namen barvanja pa je bil izrecno lepotne narave. Po njihovih metodah in standardih so barvanje prevzeli tudi Grki in Rimljani. V tistem času so si lase le barvali, beljenja še niso poznali.

Prvi zapisi o beljenju las z umetnimi snovmi segajo v čas Baroka. Uporabljali so kalijev ali natrijev hidroksid ali pa so si lase svetlili s pomočjo dolgotrajnega izpostavljanja soncu. Vsi vemo, da se nam poleti lasje posvetlijo, četudi nimamo nobenega namena, da bi spremenili svojo pričesko. Takšni načini obdelave las so bili seveda zelo škodljivi za lase, večina dvorjanov in plemičev pa je zaradi neustrezne higijene in uši tako ali tako nosila lasulje in ne svojih naravnih las.

Ko so po letu 1800 odkrili para-phenylenediamine (PPD) se je pričela doba sintetičnih barv za lase. Danes praktično vse barve za lase, tudi tiste, ki naj bi bile povsem naravne vsebujejo PPD. Eden izmed prvih, ki je to snov uporabil v barvah za lase je bil Eugène Paul Louis Schueller, ustanovitelj svetovno znanega podjetja L’Oreal. Skupaj z vodikovim peroksidom so vse barve vsebovale PPD.

Seveda je to pomenilo preporod v industriji barvanja las, saj so te barve omogočale veliko večjo paleto možnosti in odtenkov. Nanos in učinek sta bila hitrejša in učinkovitejša zato se je modni trend hitro razširil med modne navdušence in predvsem frizerski saloni so bili takrat verjetno navdušeni, saj so se lahko še bolj kreativno izražali v svojih salonih. Poleg pričesk so sedaj dobili še dodatno področje, kjer so se lahko izobraževali, izražali in razkazovali svoj talent. Kaj pa je to pomenilo za same lase posameznika pa je seveda povsem druga zgodba.

Naravne barve za lase so bolj zdrave
Naravne barve za lase so bolj zdrave

Škodljivost umetnih barv za lase

Sedaj že dolgo vemo, da so umetne barve za lase, ki vsebujejo peroksid ali amonijak izredno škodljive za strukturo in kvaliteto las. Posebno svetle barve so za naše lase praktično umor. Kakorkoli je marsikateri moški navdušen na platinasto blondinko, bi ji bili njeni lasje veliko bolj hvaležni, če bi jih svetlila le s kamilico, limoninim sokom in sončnimi žarki. Da ne govorimo o tem, da so vse umetne snovi v barvah za lase tudi zelo agresivne za kožo. Marsikdo je nanje alergičen, a kljub opozorilom, da moramo najprej preveriti barvo na predelu kože, vsi vemo, da nas večina velikokrat zamiži na eno oko in potrpimo. Vse za lepoto pravijo kajne!

Vendar se lepotna industrija tudi na tem področju že nekaj let trudi, da bi svojim strankam ustregla in zmanjašala vsebnost določenih snovi v barvah. Konec koncev jim plešaste stranke ne bodo prišle prav. Nekateri so tako iz barv odstranili amonijak kar lahko kaj hitro preverimo, če med barvanjem ne omedlimo od zadušljivega vonja, ki nas je ponavadi pospremil med barvanjem, ko se je pričel kemični proces. V barve dodajajo razna hranilna olja, vosek za zaščito in podobno. Vendar se moramo še vseeno zavedati, da so tudi vse ne naravne sestavine še vseeno predelane, da jih spravijo v barvo.

Naravne alternative

Mnogo žensk in moških išče naravne alternative barv za lase. In ker trg narekuje ponudbo se nekatere bolje založene drogerije ali pa tako imenovane zdrave trgovinice lahko pohvalijo z že kar široko paleto naravnih barv za lase. Seveda tudi pri nakupu teh, previdnost ni odveč. Vsaj na hitro se vseeno splča preleteti katere sestavine vsebuje barva.

Najbolj znana med njimi je vsekakor kana. Mnogo ljudi pa ne ve, da poznamo tudi več vrst kane. Kana je ponavadi osnova za vse ostale barve. Pri naravnih barvah je potrebno vedeti, da obstajajo le barve, ki lase obravajo in potemnijo, ne pa posvetlijo saj to lahko naredimo le tako, da lasu odvzamemo pigment. Kana ima značilno rdečkasto barvo. Lahko je svetlejša ali temnejša. Če želimo njen rdečkasti efekt omiliti, lahko sami vanjo primešamo kavno usedlino. tako bomo vedeli, da je naš barvni preliv resnično naraven.

Za temnejši efekt, ki lahko potegne na modro-črno pa lahko uporabimo indigo. Svetlejši efekt ima sena odtenek. Vsi trije tipi barve so ponavadi v prahu in jih lahko dodatno zmešamo z ostalimi naravnimi primesmi po želji. Za barvni efekt potrebujemo dalj časa kot pri sintetičnih barvah, priporočljivo pa je tudi, da glavo pokrijemo s toplo brisačo, saj tako barva spusti več od sebe. Na koncu priporočamo še umivanje s kisom, če ga niste dodali že prej v zmes. Zakaj? Ker nam pomaga barvo fiksirati.

Dejstvo je, da so naravni prelivi tudi manj obstojni in da lahko skoraj pri vsakem pranju las opazimo obarvano vodo. Predvsem tistim, ki radi nosite svetla oblačila priporočamo malo previdnosti, če se boste potili, saj lahko okoli vratu opazite kar naenkrat rdeč ovratnik.

Če pa vam kaj kane ostane pa jo brez zadržkov lahko nanesete tudi na druge dele telesa in se kreativno poslikate po nogah ali rokah. Poleti bo takšen začasen tatoo prava atrakcija med vašimi prijatelji pa še naraven je.

En komentar

  1. Pri barvanju s kano moramo biti pozorni tudi na odtenek, če želimo doseči svojo barvo. Je pa malo bolj kompliciran nanos, vsaj kolikor smo delali v salonu. Mislim, da pa tudi barve, ki vsebujejo rastlinske izvlečke in so brez amoniaka niso tako zelo škodljive.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*