NASA PCM – komunikacijski model, s katerim boste razumeli sebe in druge

Se vam pogosto zgodi, da se znajdete v določeni situaciji in ne veste, kako bi jo rešili? Se sprašujete, kako bi izboljšali odnose v zasebnem in poslovnem življenju? So konflikti in nesporazumi nekaj, kar je stalno okrog vas? Vemo, kako se počutite. Takšne življenjske situacije so lahko sila neprijetne. A čeprav se vam zdi, da so nerešljive, temu ni tako. Obstaja namreč način, kako lahko spremenite svoj pogled na svet in posledično vplivate tudi na odnose in zmanjšanje konfliktov. Tukaj je NASA PCM komunikacijski model, ki vam lahko s pomočjo ustreznih komunikacijskih veščin pomaga, da odkrijete svoje lastnosti in lastnosti drugih ter izboljšate svoje življenje.

Za vse tiste, ki še ne vedo, kaj je komunikacijski model NASA PCM, smo v nadaljevanju pripravili lastnosti tega modela ter vse prednosti, ki jih prinaša.

nasa pcm

Kaj je komunikacijski model NASA PCM?

Ko govorimo o modelu NASA PCM, govorimo o komunikacijskem modelu, za katerega pravijo, da je trenutno najboljši na svetu. Kot je razvidno že iz imena modela, ga uporablja tudi priznana vesoljska agencija NASA, saj je primeren predvsem za odkrivanje vedenjskih vzorcev drugih ljudi oziroma v njihovem primeru kandidatov, ki so primerni za astronavte. A priporoča se, da ga uporabljajo tudi vsi ostali posamezniki in tudi podjetja. Ta model vam lahko namreč pomaga, da se boste bolje odzivali na situacije, bolje komunicirali ter izboljšali odnose z drugimi. Vas zanima kako?

NASA PCM model uči stila komunikacije na način, ki se prilagodi vsem. To pomeni, da se boste s pomočjo tega modela lahko prilagodili ljudem okoli sebe, bodisi družini, prijateljem, sodelavcem, nadrejenim ali pa celo neznancem. In sicer naučili se boste kakovostne komunikacije, pri kateri boste natanko vedeli, kako se izražati v določenem trenutku ali kako reagirati v določenih situacijah. Na tak način pa boste posledično zgradili boljše odnose ter se povezali z drugimi. Konec koncev pa boste s tem dosegli napredek tudi pri sebi, saj boste bolj pozitivno naravnani in odprti do drugih.

Kako se izvaja komunikacija po modelu PCM?

Vse to se sliši super, ampak kako pa torej ta komunikacija po modelu NASA PCM poteka oziroma na kak način je potrebno komunicirati z drugimi?

Ta komunikacijski model deluje po principu šestih različnih osebnosti, ki nam pomagajo razdelati vedenje pri nas samih in tudi pri drugih. In sicer izvaja se tako, da se ljudi, s katerimi se srečujemo oziroma s katerimi želimo komunicirati, dobro opazuje in posluša. Torej NASA PCM model pri ljudeh ugotavlja naslednje: kakšna je njihova osebnost, drža telesa, način govora, mimika obraza, kako komunicirajo, kako so motivirani. Pa tudi kakšne so njihove psihološke potrebe, imajo kakšne šibkosti ali stresne dejavnike …

Lahko bi rekli, da gre za nekakšen psihološki intervju, ki pa lahko zelo hitro prinese rezultate oziroma odgovore. O posameznikih, oziroma v primeru NASE kandidatih, lahko namreč zelo hitro izveste ogromno. Na podlagi njihovih odgovorov, jih boste lažje razvrstili v določeno osebnostno skupino. S pomočjo te pa boste nato odkrili njihove vedenjske vzorce ter jih posledično tudi lažje razumeli in se jim prilagodili.

Prepoznali boste na primer, kaj nekdo želi narediti, kaj drugi pokažejo ali rečejo. Model NASA PCM torej predstavlja skorajda revolucijo na področju komunikacije z vsemi okoli nas, zato ne preseneča, da je čedalje bolj priljubljen. Komu pa se pravzaprav priporoča?

nasa pcm

Za koga je primeren komunikacijski model NASA PCM?

Komunikacija je pomembna v vseh vidikih našega življenja, tako znotraj družine, kot tudi pri partnerju, prijateljih, sodelavcih in neznancih. Vsakodnevno smo namreč postavljeni v določeno situacijo, v kateri moramo o nečem spregovoriti ali nekaj narediti. In ker čedalje bolj hitimo, na komunikacijo pa mnogokrat pozabimo, lahko hitro pride do nepotrebnih sporov ali konfliktov. Ravno zaradi tega, da do tega ne bi prihajalo v tolikšni meri, se ta komunikacijski model NASA PCM priporoča prav vsem.

Izredno priročen je na primer za vsako podjetje, saj omogoča lažje spoznavanje že obstoječih ali bodočih sodelavcev. To pa pomeni tudi izboljšanje delovnih procesov ter medosebnih odnosov. Primeren je tudi za vse ekipe ter skupine, saj se s pomočjo ustrezne komunikacije med člane vnese nova vnema in povezanost, s katero se posledično poveča tudi učinkovitost. Podobno pa velja še za povezanost znotraj družine ali skupine prijateljev. Zakaj bi se namreč po nepotrebnem prepirali, ko pa lahko najdemo nov način komunikacije, se bolje razumemo in lažje sobivamo?

Kako se naučiti modela NASA PCM?

Prepričani smo, da smo vas z vsem zgoraj navedenim prepričali o tem, da vam lahko tovrsten komunikacijski model pomaga pri izboljšanju vašega življenja. Tako v zasebnem kot tudi poslovnem vidiku. Zdaj pa je čas le še za to, da vam povemo, kako se lahko naučite komunikacijskega modela NASA PCM. Pri tem vam lahko pomaga kakovosten tečaj komunikacije PCM (Process Communication Model), ki ga izvajajo v Zavodu Akademija uspeha.

Na voljo imajo dva tečaja PCM, in sicer PCM 1 ter PCM 2. Za začetek se lahko pridružite tečaju PCM 1. Ta obravnava osnovne teme in veščine, ki so potrebne za učinkovito komunikacijo, motivacijo in samoupravljanje. Ko boste teh veščin že vešči, pa se lahko odločite še za nadaljevalni tečaj PCM 2. Ta vam bo pomagal pri odnosih ter obvladovanju konfliktov. Več o obeh tečajih si lahko preberete tukaj: https://processcommunication.si/nasa-komunikacijski-model/.

nasa pcm

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*