Nazaj k naravnim trdim milom

Mila za nego telesa uporabljamo na naši koži vsakodnevno. Pa morda vemo, kaj je v njih, kako so izdelana danes, kako so jih izdelovali včasih in kdaj so jih sploh ‘izumili’? Slednje si lahko preberete v nadaljevanju članka, kjer bomo vzeli pod drobnogled trda mila, ki postajajo v zadnjem obdobju zopet vse bolj popularna.

naravna mila trda

Skoraj vsak izmed nas je v določenem trenutku uporabljal trdo milo. Morda so to mila vaše mladosti, saj so tekoče milo izumili šele konec 60. let, ali pa ste že postali del gibanja ‘nazaj k naravi’ in ‘nazaj k tradiciji’, kar pomeni – nazaj k ročno narejenim, naravnim trdim milom. Proizvodnja le-teh se je v zadnjih letih izjemno razmahnila, mila pa postajajo vse bolj kvalitetna, raznolika in dišeča ter tako predstavljajo odlično alternativo konvencionalnim milom. Poleg tega pa lahko iz vse večjega števila ‘ljubiteljskih izdelovalcev mil’ sklepamo, da je izdelava mila doma precej preprosta in da si lahko kvalitetno milo izdelamo tudi sami!

 

Odkritje in razvoj izdelave mil

O nastanku mila krožijo številne legende in pravljice. V Zahodnem svetu se je najbolj usidrala tista o odkritju mila na gori Sapo blizu Rima, okoli leta 1000 pr.n.št. Legenda govori o ženskah, ki so ob vznožju gore v reki prale perilo. Nekega dne so opazile, da je ‘milnata glina’, ki je prihajala iz gore, nenavadno dobro očistila njihovo perilo. Kot so izvedele, je bila ta snov zmes pepela in ostankov živalske maščobe, saj so na gori Sapo bogovom darovali živali. Od tu izvira tudi latinsko ime mila – sapo.

Točni začetki izdelave mila so torej izgubljeni v času, zapisi o pripravi in uporabi mila iz Evrope pa segajo v obdobje okrog 50 let n.št. Ti pričajo o tem, da so prva mila na stari celini izdelovali iz živalskega loja in pepela. Kot mnogo drugih stvari, pa so tudi mila že stoletja pred tem odkrili Babilonci in Egipčani, ki so za maščobe uporabljali rastlinska olja. Po nekaterih podatkih naj bi ‘rastlinska mila’ v Evropo prinesli križarji v začetku prvega tisočletja, in sicer iz Sirije, kjer so iz olivnega in lovorjevega olja izdelovali milo Aleppo.

Pravi razmah izdelave mil v Evropi se je začel po srednjem veku. Glavni sestavini takratnih olj sta bili olivno olje in natrijev hidroksid, ki so ga pridobivali iz pepela, sode in apna. V 15. in 16. stoletju sta tako nastali najbolj znani evropski mili, ki ju izdelujejo še danes – kastiljsko in marsejsko milo.

Industrija se je izdelave mil lotila konec 18. stoletja. Kot pri vsej drugi kozmetiki, so tudi milom v tovarnah sčasoma začeli dodajati snovi, pridobljene v laboratorijih. Te so služile večjemu zaslužku ter izboljšanju strukture, barve, vonja, penjenja in obstojnosti mil. Danes je večina konvencionalnih mil tako narejenih iz umiljenih prostih maščobnih kislin ali poceni maščob (največkrat so to živalske maščobe ter rafinirani palmova in kokosova maščoba), čemur dodajo celo vrsto ‘umetnih’ snovi za nego kože ter izboljšanje obstojnosti in drugih fizičnih lastnosti mila. Nemalo teh snovi ima na kožo potencialno negativne učinke (iritacije, alergije, rušenje barierne funkcije kože itd.), nekatere so pridobljene iz živali, večina pa jih je precej daleč od narave.

Stvari pa gredo počasi na bolje – v zadnjem desetletju se vse več ‘velikih izdelovalcev mil’ odloča za uporabo večjega števila naravnih in organskih sestavin, poleg njih pa se množijo tudi manjši izdelovalci ročno izdelanih mil ter ljudje, ki si milo izdelajo kar sami! Poglejmo si torej, iz česa je izdelano naravno milo in kako ga lahko ustvarite doma.

Kako nastane naravno trdo milo?

Kot lahko sklepate iz prejšnjih odstavkov, trdo milo nastane iz maščob in natrijevega hidroksida. Če smo natančnejši, milo pravzaprav nastane ob reakciji močne baze in maščobnih kislin. Ko se raztopina natrijevega hidroksida združi z maščobami, se začne proces t.i. saponifikacije, pri čemer se natrijev hidroksid in maščobne kisline povežejo in pretvorijo v milo. Pravilno kemijsko poimenovanje mila je tako natrijeva sol maščobnih kislin. Ostale snovi v naravnem milu so voda, dodatne maščobe, ki negujejo našo kožo ter glicerin, ki deluje kot vlažilec. Če se v teoriji stvar sliši zapleteno, pa je praktična priprava mila precej enostavna – v vodi je potrebno le raztopiti natrijev hidroksid, priliti raztopino k maščobam, vse skupaj dobro premešati in počakati, da se milo strdi.

Da je stvar bolj zanimiva, pa imamo dandanes na voljo široko paleto maščob in drugih sestavin, ki naredijo naravna mila še bolj negovalna, dišeča in oh in sploh lepa. Za zares kvalitetno milo lahko izdelovalci mil uporabijo:

  • najrazličnejše maščobe, ki vplivajo na fizične lastnosti mila (kot so njegov negovalni učinek, čistilni učinek, penjenje in trdota). Največkrat uporabljene rastlinske maščobe so kokosovo, karitejevo in kakavovo maslo, olivno olje, ricinusovo olje, sončnično olje in druga negovalna olja,
  • zelišča, ki dodatno negujejo kožo in jo varujejo pred različnimi težavami,
  • čista eterična olja, ki kožo negujejo, milo pa božansko odišavijo,
  • gline in mineralne okside najrazličnejših barv, s katerimi lahko milca obarvajo ter
  • razne dodatke za piling in vlaženje kože, kot so ovseni kosmiči, zdrobljena zelišča, makova semena, zmlete lupinice limon in pomaranč, kava in podobno.

Tudi industrijsko izdelana mila so narejena na isti način – z mešanjem maščob in natrijevega hidroksida, le da industrija navadno uporablja bolj preproste in cenejše maščobe ter drugačne dodatke, kot se uporabljajo pri izdelavi naravnega mila doma.

Izdelava mila – doma?

Ali ste med prebiranjem članka že pomislili, da bi si, po vzoru naših prednikov, milo ustvarili kar sami? Iz izkušenj lahko povem, da je ustvarjanje mil lahko zeloooo zabavno, poleg tega pa tako točno vemo, kaj je v našem milu – to je, samo najboljše! Milo lahko vsakdo izdela doma – imeti mora le dovolj časa, potrpežljivosti in veselja za ustvarjanje. Juhuhu, vendar pa, pozor! Tudi pri izdelavi mil je potrebnega precej znanja in tudi previdnosti zaradi:

  • natrijevega hidroksida – pri izdelavi mila imamo opravka z natrijevim hidroksidom, ki je zelo močna baza in kot taka izredno agresivna, korozivna in potencialno nevarna spojina,
  • poplave informacij in receptov za izdelavo naravnih mil, ki jih najdemo na internetu in v drugih virih in med katerimi je mnogo netočnih ali celo neresničnih!

Pred izdelavo prvega mila vam toplo priporočam, da ne posežete po prvem receptu, ampak se udeležite vsaj kakšne od poglobljenih delavnic izdelave mil, kjer se podrobno poučite o sestavinah in se naučite izdelovati lastne recepture. Z malo več volje in raziskovanja pa se lahko izdelave mila sicer naučite tudi doma, pri čemer imate na voljo veliko knjig in še več internetnih blogov na to temo – predvsem v angleškem jeziku. Gremo torej – nazaj k naravnim milom 😉

Izdelave mil se lahko naučite tudi v Studiu Magnolija (www.magnolija.si), kjer vam v 4-urni delavnici predstavimo vse sestavine za izdelavo mila in vas naučimo izdelati lastno recepturo ter prikažemo praktično izdelavo dveh vrst mil. Delavnice izdelave trdih mil po hladnem postopku vodim že 3 leta, pri tem pa se zavzemam za poglobljen pristop k obdelavi teme. Poleg te delavnice v Magnolji vodim tudi delavnice izdelave mazil, emulzij in druge naravne kozmetike. Leta 2013 sem ustanovila blagovno znamko Napoji Narave (https://www.facebook.com/NapojiNarave/), ki mi je omogočila neposreden stik z naravo in možnost ustvarjanja skozi izdelavo naravnih likerjev, mil, dišečih sveč in čajnih mešanic.