Ste izgubili NKBM delnice?

NKBM delnice je pojem, ki je znan mnogim ljudem, še posebej tistim, ki so njihovi lastniki ali pa so to morda nekoč bili. Med nekdanjimi lastniki NKBM delnic so tudi tisti, ki so brez teh vrednostnih papirjev ostali v letu 2013, ko je država izvedla veliko sanacijo bank.

nkbm delnice ekran

Po novem boste lahko, če ste takrat imeli NKBM delnice in delnice bank NLB, Abanka, Probanka, Factor banka in Banka Celje, svojo pravico v zvezi z odvzemom delnic lahko uveljavljali prek sodišča. Le pravega strokovnjaka morate najti, da vam bo pomagal pri teh zahtevnih postopkih, saj zakonodaje v zvezi s tem zagotovo ne boste brali v podrobnosti, zato pa so tu ljudje, ki se s tem področjem ukvarjajo na dnevi ravni in vam lahko precej pomagajo tudi pri iskanju tovrstne pravice. Naj dodamo, da se razlaščenim lastnikom vrednostnim papirjev, med katerimi so tudi NKBM delnice, obetajo odškodnine, vendar pa bi o podrobnostih zdaj le težko govorili, saj je vse skupaj še v povojih in se v bistvu čaka na konec javne obravnave pristojnega zakona, ki so ga pripravili letos.

Čaka vas zahteven postopek

Povsem jasno namreč je, da bodo pravosodni organi zelo težko ugotavljali, kdo vse je upravičen do odškodnine in v kako velikem obsegu. Sodišče bo v prvi vrsti ugotavljali, ali je Banka Slovenije pravilno uporabila vse zakonske določbe, s tem pa tudi izgube bank, potem pa bodo ugotavljali, kdo vse je bil oškodovan in kako velika je ta škoda za vsakega posameznika posebej. Če ste imeli v lasti NKBM delnice oziroma katere koli druge delnice, boste na začetku postopka združeni, kasneje pa se bo pravica do odškodnine in sama višina odškodnine določala za vsakega posebej. Po prvotnem načrtu naj bi odškodnine poravnala Banka Slovenije kot krovna slovenska bančna organizacija, če to ne bo mogoče, pa bi nekaj sredstev pridala še država. Skupno bo torej šlo za šest postopkov, in sicer za vsako banko posebej. Postopki se bodo odvijali na okrožnem sodišču v Mariboru, v roku 15 mesecev po uveljavitvi zakona pa boste lahko vložili tožno zoper Banko Slovenije.

Poiščite dobrega pravnega strokovnjaka, ki mu NKBM delnice niso nekaj tujega

Vse to boste sami le težko naredili, zato svetujemo, da poiščete vrhunskega pravnega strokovnjaka, ki se na te zadeve spozna, ki mu NKBM delnice in drugi vrednostni papirji ne predstavljajo nekaj tujega in ki vas bo varno ter mirno pripeljal do za vas najboljše rešitve. Dobra pravna pomoč bo torej več kot dobrodošla, saj vam bo pomagala urediti vso zahtevano dokumentacijo, ki je zagotovo ne bo malo. Pazite, izkazati boste morali tudi imetništvo vrednostnih papirjev, kar v praksi pomeni, da morate nekje imeti neko potrdilo ali dokument, da ste si lastili NKBM delnice oziroma vrednostne papirje kakšne od drugih zgoraj omenjenih bank. Odškodninska tožba namreč ni mačji kašelj, sploh pa ne v primeru, če govorimo o državni instituciji, kot je Banka Slovenije. Svetujemo tudi, da redno spremljate dogajanje v zvezi s tem, da boste lahko še pravi čas začeli ukrepati.

Za več podrobnosti svetujemo, da preberete članek, ki ga najdete na https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/bancni-razlascenci.

Sanacija bank iz leta 2013 je namreč, če se spomnite, s seboj prinesla vrtoglavo dokapitalizacijo bank v višini treh milijard evrov. Za nepredstavljivimi številkami pa se skrivajo tudi razlaščeni imetniki delnic ter drugih vrednostnih papirjev, ki so zaradi tega še dandanes izredno slabe volje. Mnogi od njih bi radi vsaj primerno denarno zadoščenje, kar bo zdaj očitno vendarle tudi dosegljivo, ampak, kot rečeno, ne takoj ter ne na lahek način. Zato vsekakor priporočamo, da poiščete dobrega pravnega strokovnjaka, ki vas bo vodil skozi vse čeri postopka, s katerim boste vendarle dosegli svojo pravico. Zaslužite si jo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*