Nogometa sicer ne povezujemo z okoljevarstvom, a tudi s športom je mogoče skrbeti za okolje.Konec maja se bosta ekskluzivni moštvi ameriških marincev ter tujih diplomatov v Sloveniji pomerili v malem nogometu in hkrati pomagali pri obnovi rastlinske čistilne naprave.

Namen dobrodelne tekme je zbiranje prispevkov za obnovo rastlinske čistilne naprave za čiščenje odpadnih voda v krajinskem parku Jeruzalemske gorice. Demonstracijska čistilna naprava je namenjena prikazu delovanja takšnih objektov, narejena pa je bila v okvirih projekta Trajnostno upravljanje z vodami v zavarovanih območjih Slovenije in Madžarske. V krajinskem parku so poleg rastlinske čistilne naprave še trije različni demonstracijski ekoremediacijski objekti.

Organizator tekme je Solayea, Inštitut za celostni pristop k življenju. Dobrodelna tekma je njihov prvi večji projekt, zato so glede dogodka zelo optimistični. »Z dogodkom želimo ljudem na sproščen in zabaven način približati okoljevarstvo, ter jim dati možnost, da tudi sami nekaj prispevajo k okolju, hkrati pa preživijo popoldne v dobri in zanimivi družbi« pravi direktorica zavoda Maja Horvat. Tekma bo potekala v duhu mednarodnega sodelovanja, saj je dogodek podprlo tudi predstavništvo Poljske v Sloveniji ter druga predstavništva. Po tekmi bo sledilo neformalno druženje.

Diplomatski nogometni klub
Diplomatski nogometni klub

Kapetan ekipe diplomatov je optimističen, saj verjame, da jih bo pred kondicijsko bolj pripravljenimi marinci k zmagi popeljala njihova tehnika. V vsakem primeru pa je namen tekme dobrodelen tako, da bodo zmagovalci na koncu vsi.

Slovenija ima eno najgostejših hidrografskih mrež na svetu. Trajnostno upravljanje voda torej predstavlja za Slovenijo izredno pomembno področje. V podjetju Limnos d.o.o., ki je zgradilo demonstracijsko čistilno napravo so prepričani, da takšni sonaravni sistemi prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Omenjena naprava predstavlja naravni sistem za zaščito in obnovo okolja, kar imenujemo tudi ekoremediacije, kar sodi med tehnologije prihodnosti. Z metodami ekoremediacije odpravljamo ali pa vsaj dodobra zmanjšamo posledice kmetijskega onesnaževanja, prometa, turizma, industrije, poselitve in odlagališč.

Rastlinska čistilna naprava
Rastlinska čistilna naprava (vir Limnos d.o.o.)

Dobrodelna tekma je pritegnila tudi pozornost večjih podjetij, ki so se kot donatorji odzvali na poziv. »S svojim prispevkom smo želeli podpreti projekt, saj se zavedamo, da poselitev močno obremenjuje okolje, ravno tako pa, da edino s trajnostnimi rešitvami lahko optimistično zremo v prihodnost.« pravi direktor podjetja Stoja trade,  Zoran Đukić.

Dobrodelna tekma je del dolgoročnega projekta zavoda Solayea imenovanega 4 elementi. Letos se v okviru projekta posvečajo elementu vode. V sodelovanju s podjetjem Limnos, ki je eno izmed vodilnih podjetji na področju aplikativne ekologije pri nas, bodo z zbranimi sredstvi obnovili rastlinsko čistilno napravo ter se povezali z lokalno skupnostjo, s katero bodo skušali oblikovati izobraževalne delavnice, kjer bodo osveščali lokalno ter širšo skupnost o možnostih inovativnih trajnostnih pristopov k ohranjanju okolja. K sodelovanju je pristopila tudi Prleška razvojna agencija. Regionalne razvojne agencije se v Sloveniji zavzemajo za enoten ter bolj strukturiran razvoj, saj s povezovanjem  krepijo razvoj lokalnih skupnosti. Vodja projektov prleške razvojne agencije Goran Šoster pravi, da je njihova dolgoročna vizija, da bi na demonstracijsko rastlinsko čistilno napravo priklopili okoliške hiše in bi tako postala funkcionalna. Čiščenje odpadne vode v tem predelu bi tako manj obremenjevalo okolje.

Dobrodelna nogometna tekma se bo odvila v soboto, 31. maja ob 12. uri na igrišču za mali nogomet v športnem parku Ilirija, Vodnikova 155, Ljubljana.

Vsa zbrana sredstva iz dogodka, bodo namenjena obnovi rastlinske čistilne naprave.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*