Nosečnost – v veselem pričakovanjuBiti starš je ena izmed najbolj težkih in napornih nalog, ki jo opravljamo odrasli in hkrati naloga, ki je najlepše poplačana. Kaj je lepšega, kot otrokov smeh in veselje, ki smo ga deležni vsak dan preživet z njimi in njihova brezpogojna ljubezen, ki nam jo vračajo. Zavedati se moramo tudi, da nas v vlogi mame čakajo ravno tako mnoge preizkušnje. V trenutku, ko v naše življenje vstopi ta majhna štručka je od nas odvisna, da ji nudimo pomoč, nego in podporo. Večina žensk se za nosečnost odloči seveda skupaj s partnerjem. Na podlagi dejstva, da si naraščaja želi tudi partner, finančna varnost in še kakšen drug dejavnik je odločitev toliko lažja.

Povečati plodnost -možnosti za zanositev

Niti pod razno nisem strokovnjakinja za zanositev, nosečnost in tako naprej, ampak mislim, da je izredno pomembno, da se s partnerjem tega lotita predvsem na zabaven način. Zmotno je misliti ali pričakovati, da vama bo uspelo že v prvem poskusu. Nekatere zanosijo tudi občutno kasneje. Vsekakor pa strokovnjaki svetujejo, da v primeru, če v roku enega leta ni nobenih rezultatov, da se obrnete po pomoč in dodatne raziskave k specialistom. Za začetek pa seveda nehajte jemati in/ali uporabljati kontracepcijske zaščite. Vsi smo tudi že kdaj slišali ali pa bili deležni raznih nasvetov, kaj in kako lahko povečamo možnost za zanositev. Od raznih »domačih« nasvetov pa do bolj strokovnih. Predvsem je poudarek na zdravi prehrani. Veliko beljakovin-ta naj bi pospeševala proizvodnjo jajčec. Veliko tekočine-vode, svežega sadja in zelenjave. Izogibajte se konzervansom in priporočeno je, da zmanjšate uživanje kave-še raje jo nadomestiite s pitjem čajev. Izogibajte se prekomernemu uživanju alkohola, cigaretam in seveda drogam. Vsi ti dejavniki naj bi znižali plodnost tudi do 50%. Izogibajte se pretiranemu stresu –poskušajte se čim manj obremenjevati z zanositvijo. Ravno tako je priporočljivo vsaj 3 mesece pred načrtovanjem nosečnosti začeti jemati folno kislino in pa seveda spremljajte svoje plodne dneve. V drogerijah in lekarnah se lahko kupi ovulacijski test s katerim si lahko pomagate ugotoviti najbolj plodne dni v mesecu. Predvsem pa je važno, da se s partnerjem čim bolj sproščeno lotita »dela«.

Plusek – noseča sem

Nekatere ženske pravijo, da so takoj slutile, da so noseče že brez opravljanja testa. Prvi znaki nosečnosti so izredno podobni znakom, ki jih dobimo ženske pred menstruacijo. Tukaj govorimo o spremembi apetita, občutljivih dojkah, občutku napihnjenosti in krčih. Najboljše je opraviti test nosečnosti, ki na podlagi hormonov nosečnost potrdi. Torej? Noseča sem. Pravijo, da si dve nosečnosti (niti pri isti ženski) nista enaki. Nekatere žal lahko trpijo za jutranjimi slabostmi, drugim se močno poveča apetit. Nekatere imajo prve mesece nosečnosti vse nosečniške neprijetnosti razmeroma blage in bolj znosne. Spet druge imajo bolj intenzivne bolečine. Nosečnost traja 9 mesecev –iz strani ginekologije 40 tednov, saj v čas nosečnosti upoštevajo prvi dan zadnje menstruacije. Dejanska zanositev pa je od vgnezditve, ki je običajno v dneh ovulacije. Prvi pregled je nekje pri 7.tednu nosečnosti. Takrat se ugotavlja tudi morebitne zaplete in težave. Vsaj prve 3 mesece nosečnosti je svetovano jemanje folne kisline, ki pomaga zarodku pri pravilnem razvoju. Skozi celotno nosečnost nam seveda trebušček pridno raste in s tem navdušenje in vzhičenost ob veselem pričakovanju. Če vas celotno nosečnost spremljajo bolečine sramnih kosti, potreba po bolj pogostem obisku stranišča po možnosti se lahko pojavi tusi išias, naj vas potolažim, da je to normalno. Vsi ti znaki pomenijo, da se vaše telo prilagaja nosečnosti in se pripravlja na bližajoči porod. Kljub temu, če vas vse to skrbi ali pa so bolečine res neznosne pa se posvetujte s svojim ginekologom. Predvsem se ne naprezajte in si privoščite kakšen počitek. Zapomnite si, vse te tegobe je vredno potrpeti. Brez slabe vesti si privoščite kakšno razvajanje. Ravno tako si s partnerjem ne pozabita vzeti nekaj časa v dvoje, saj se bo po prihodu novega člana dinamika in dnevna rutina občutno spremenila in si bo težje vzeti čas v dvoje.trebušček

Porod

Zadnje mesece nosečnosti se ženska pripravlja na prihod dojenčka. Pripravljanje vsega potrebnega, kot so pleničke, posteljica, oblačila in vse ostalo za nego in oskrbo male štručke. Omenjenemu pravijo nekateri tudi gnezdenje. Pri nekaterih ženskah se začnejo pojavljati tudi stahovi o samem porodu. Obiščite šolo za starše, kjer vam posredujejo vse informacije in vas pripravijo na dojenčka. Ravno tako se morate odločiti kakšen porod si želite, kje bi radi rodili in ali si želite med porodom protibolečinska sredstva. Za kakšen nasvet ali dva se lahko obrnete tudi na prijateljice, ki že imajo otroke ali pa na razne forume, kjer si mamice nudijo pomoč in si svetujejo. Osebno sem mnenja, da so pogovori z ženskam, ki so že mamice zelo dobrodošli. Predvsem svetujem, da se pozanimate o vsem kar vas zanima in teži v zvezi s porodom.

Sama sem imela lepo nosečnost in porod brez zapletov. Danes sem mamica triletnemu nadobudnežu, ki mi vsak dan posebej polepša. Uživam v vlogi mamice in moram priznati, da se v družbi sina tudi sama marsikaj novega naučim.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*