Notranja vrata naj bodo premišljeno izbranaVsak, ki se ukvarja z notranjim oblikovanjem svojega doma, se slej kot prej sreča z odločitvijo, katera notranja vrata bodo najlepše dopolnila dom. Vrata že dolgo niso namenjeni več le osnovni funkciji prehoda, zato je pametno posvetiti dovolj časa odločitvi, kakšna bodo funkcionalno in estetsko najbolj ustrezala vam in vašemu domu.

Trenutno gredo trendi v smer minimalizma, čistih linij in ne prekomerne izbire različnih materialov. Zelo priljubljena so postala vrata s skritimi nasadili, ki predstavljajo cenovno višji rang vrat. Če želite cenovno srednji rang vrat, pa še vedno lahko izberete vidna nasadila. Notranja vrata Valles so izdelana po meri in imajo obe možnosti nasadil. Ker gre za dolgoletno naložbo, se je za vrata po naročilu upravičeno odločiti, saj ima podjetje na voljo neprimerno več možnosti izvedbe. Izvajalci se popolnoma prilagodijo vašim potrebam in željam.

Notranja vrata

Kako izbrati notranja vrata?

Dimenzije

Potrebno je vedeti natančne dimenzije vrat. Upošteva se celotna gradbena odprtina, njihova pravilna montaža pa je zelo pomembna, saj v nasprotnem primeru slabo tesnijo in se ne zapirajo popolnoma. Standardne širine notranjih vrat so 75-80 cm, seveda pa pri izdelavi po meri lahko izdelajo vrata kakršnih koli dimenzij.

Material za notranja vrata

Odločite se za primeren material. Vrata so lahko izdelana in lesa, aluminija, PVC materiala ali kombinacije s steklom. Pri izbiri imejte v mislih, kako se bodo vrata ujemala z vašimi talnimi oblogami in notranjimi stenami.

Če boste izbrali lesena vrata, boste v dom vključili naravni material, ki bo dal notranjosti domačen pridih. Na voljo je ogromna izbira okvirjev, dekorjev in barv. Največkrat se stranke odločijo za furnirana notranja vrata, kar pomeni, da gre za odlično kombinacijo masivnega izgleda in lahkotnosti vratnih kril.

Les lahko kombinirate s steklom, če želite popestritev izgleda notranjih prostorov. Skozi steklene panele, ki se jih vdela v lesena vrata, svetloba dodatno prehaja v prostore.

Aluminij je material, ki se uporablja, predvsem zaradi cene, le za izdelavo vhodnih vrat ali za okvirje steklenih drsnih vrat.

Vrata

Barva

Čeprav se zdi svetla barva vrat najbolj primerna, pa je treba upoštevati še praktični vidik. Na njih se namreč veliko hitreje poznajo madeži (še posebej prstni odtisi). Če se za svetlejša notranja vrata vseeno odločite, raje izberite manj teksture na njih, saj je vzdrževanje take površine le še težje.

Kakorkoli, izbira barv za vrata je izredno pestra – lahko izbirate med svetlejšimi (javor, bukev, jesen, hrast, …) in temnejšimi (oreh, tik, češnja, …). Obstajajo tudi premazi za izbiro tona po vaši želji.

Način odpiranja vratnega krila

Krilna vrata so najpogostejša izbira, to je običajni sistem za odpiranje s pomočjo kljuke. Če želite v manjšem stanovanju pridobiti nekaj dodatnega prostora, pa se lahko odločite za drsna notranja vrata. Ta se premikajo po vodilih, ki so po navadi nameščena zgoraj. Res je, da tesnijo slabše kot krilna vrata, se pa zapirajo precej tišje. Izbira je torej spet odvisna od vaših želja.

Izbira kljuke

Kljuka je detajl, ki zaključi videz vrat. Izberite jih skladno s stilom vrat – za rustikalna so primerne kljuke z vzorci, za minimalistična pa so primernejše kljuke ravnih linij in preprostih oblik.

Magnetna ključavnica

Vse vgrajene ključavnice imajo magnetno zapiralo. Kaj to pomeni? Kadar so vrata odprta, je ključavnica zaskočena in nevidni cilindrični magneti, ki se nahajajo v zaskočni glavi, držijo zapah v ohišju. Ko se vrata zaprejo, močan magnet potegne zapah v udarno ploščo in ga zadrži. Takšne ključavnice so kljub specifičnemu delovanju skoraj neslišne.

Izbira ponudnika

Za konec vam ostane le še izbira zanesljivega in ugodnega ponudnika, kot je podjetje Valles, ki vam bo notranja vrata izdelalo po vaših merah in željah. Njihovi izvajalci vam bodo pri izbiri svetovali in naredili izris, svoje delo pa opravili hitro, natančno in kakovostno.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*