Obračunati ali počistiti s preteklostjo?

»Kaj se je človeku moralo zgoditi v preteklosti,« slišimo pogosto ali kar sami rečemo, opravičujoč, obsojajoč ali razumevajoč ravnanje nekoga ali kar samega sebe. Če ozavestimo ta goli trenutek, dejansko, vse kar v njem ali z njim počnemo, izhaja iz preteklosti. Iz naših spominov, zapisov, vzorcev, vtisov, dogodkov. Starejši kot smo, več tega se nabere, res je tudi, da se več tega tudi predela, z osebno rastjo, izkušnjami, boljšim upravljanjem čustev.

Mnogi od nas so življenje začeli v težkih okoliščinah, morda brez očeta ali mame, nekateri imamo izkušnje s pomanjkanjem denarja. Strah pred starši in drugimi avtoritetami se je zakoreninil nekam globoko v naš um in srce. Morda se zato danes bojimo življenja in si ne upamo poskusiti novih, neznanih stvari.

Verjetno smo imeli prav vsi izkušnjo z neuspelim razmerjem. Morda zapuščeni ali samo neljubljeni imamo tudi zdaj težave pri partnerstvu. Boleča izkušnja ljubezni zagotovo pušča sledi, vendar ni nujno, da nas omejuje in onemogoča lepe odnose.

O tem, koliko je še vse tistega nezavednega, kar nosimo s seboj, verjetno niti ne vemo. Kaj vse iz preteklosti se zapiše v našo karmo? Kaj si zapomnijo celice?

Vse kar se nam dogaja, doživlja tudi veliko drugih ljudi. V grobem lahko rečemo, da premalo delimo zgodbe, da bi se lahko poistovetili z drugimi ljudmi. Preusmerili naše miselne procese, se pomirili, povezali med seboj ter nenazadnje sodelovali z izkušnjami ter osebnimi zgodbami. Pametno bi bilo odvreči neuporabne zadeve ter hkrati dali priložnost nečemu novemu. Naklonjeni bi morali biti v prvi vrsti sebi, biti razumevajoči ter sprejemati – v prvi vrsti sebe. Vse kar nas je do danes oblikovalo v to kar smo. Še dobro, da delamo veliko tudi na sebi, ker kako bi pa bilo če ne bi? Mislim, da bi nas precej odnašalo. Zavedati se moramo, da to zanašanje in spodnašanje dobro dene, saj je prav to živost v nas. To nas lahko navdaja s pomirjenostjo. To pomeni, da ‘smo’. Prav vsak dan. Predvsem to, da smo, je pomembno, vse naše vloge pa bistveno manj.

Torej vsak od nas je sam svoj, individuum, neponovljiv, v svoji koži in z lastno odgovornostjo zase. Vsak sam mora najti svojo pot. Vsak sam odloča, vsak dan znova, vsaj za odtenek drugače kot včeraj, kaj bo in kaj ne bo. Najbrž ni osamljen v razmišljanju, da pa se vendarle morajo vse te zaznave, občutki in misli spraviti v neko smiselno povezano celoto, da mora tudi med vprašaji obstajati nek red, zakon, smisel, da se da drugače od tega, kar ne deluje več. Dopuščate možnost?

Vabljeni na odstiranja vzorcev in prepričanj, travm in kriz iz otroštva, izkušenj, ki jih oblikujejo odnosi, partnerski, ljubezenski, poslovni in ostali ter na drugačen pogled na sebe, naravne zakonitosti, na svoje darove! Za ene je ključ, ki odklepa vrata odgovor na vprašanje, kaj se so se prišli na svet naučiti oz. učiti ter prenašati v svoje okolje, za druge, kaj so njihovi talenti in kako naj jih živijo ter za tretje sreča, mir, radost, svetloba, zavedanje – višji cilj, ki ga zasledujejo. Gremo staviti, da bo v odstiranju blokad vseh navedenih strokovnjakov na srečanju skupni imenovalec ljubezen? Nasmeh:)

Zavod Učenje za življenje bo v mesecu septembru organiziralo tri predavanja z naslovom Preteklost: SPREJETA. Odstrli bomo tančice preteklosti in se predvsem naučili, kako se z njimi spraviti, jih sprejeti in si ustvariti (bolj) srečno prihodnost. Z nami bo Melita Kuhar, svetovalka in kolumnistka, poznavalka številnih zgodb iz svoje prakse. Gostili bomo tudi Urbana Urbanca, svetovalca za partnerske odnose, ki je sam izkusil težo partnerskih odnosov in oblikoval svoj program za pomoč vsem, ki se še iščejo. Na zadnje srečanje prihaja Neli Rep, ki se že vrsto let ukvarja s karmično diagnostiko in pozna zakone življenja.

Srečanja bodo potekala 14., 21. in 28. septembra v Ljubljani.  Vabljeni, da se prijavite na srečanja: http://ucenjezazivljenje.si/preteklost-sprejeta/.  

Nikoli ni prepozno, da bi zaživeli radostno in neobremenjeno. Naučite se pustiti preteklost za seboj in poskrbeti, da bo že jutri lepši dan.

Toplo vabljeni, sprejeti!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*