Obupen odnos zaposlenih v centrih za socialno delo v Sloveniji

Sama imam zadnje čase zelo slabe izkušnje z  zaposlenimi v centrih za socialno delo v Sloveniji. Prve slabe izkušnje so se začele v času mojega študija vsakič, ko sem oddajala vlogo za državno štipendijo. Saj sem vedno na odločbo čakala res dolgo tudi po 3 mesece ali več in vsakič, ko sem jih poklicala in povprašala o tem so zaposleni imeli res grozen odnos do mene. Nihče ni razumel, da potrebujem denar čimprej saj nisem imela nobenih drugih prihodkov. Stroškov pa ogromno saj sem si sama plačevala prevoz (vlak) do šole in malico ter vse ostale stroške (telefon). Poleg tega sem še varčevala za vozniški izpit in avto, da ne bi bila vedno odvisna od prevoza in drugih.center za socialno delo računalnikZato sem vsako leto komaj dočakala štipendijo. Obenem pa mi je bila štipendija ogromna spodbuda, da sem vsako leto zaključila šolanje. Saj sem se zavedala, da ne bi zmogla vračati štipendijo v primeru, da mi ne bi uspelo končati letnika. Problemi z štipendijo so se nadaljevali tudi v času študija saj jim preprosto nisem mogla dopovedati, da sem končala prvi letnik z visokim povprečjem 9,6 in da mi pripada štipendija. Kljub vsem dokazilom so oni trdili, da letnika nisem končala in po kar nekaj pritožbah so ugotovili, da niso imeli prav in sem štipendijo končno prejela.Potem se je vse skupaj spet zakompliciralo, ko sem oddala vlogo za absolventa saj so dejali, da na višjih šolah ni absolventskih statusov. Spet so sledile pritožbe in na koncu pozitivna odločba. Bolje, da ne govorim o tem da najdejo vsak tvoj cent čeprav niti ti morda ne veš zanj. Vse najdejo le, da lahko čimbolj zmanjšajo zneske na vlogah. Pri meni so našli delnice za katere niti sama nisem vedela, da jih imam. Saj so bile vredne le nekaj evrov vseeno pa so mi znižale štipendijo. Tako, da ko sem jih končno našla sem jih tudi takoj vzela iz računa.

Drug problem je, da se vloge večkrat izgubijo ali založijo. V tem primeru je dobro imeti potrdilo o oddaji obrazcev. To se nama je zgodilo, ko je partner oddal vlogo za očetovski dopust in so me drugi dan poklicali, da so jo izgubili ter če lahko pride in prinese novo. Prejšnji mesec pa se mi je zgodilo, da so mojo vlogo za spremembo otroškega dodatka založili. Oddala sem jo že v začetku novembra in zagotovili so mi, da bodo vse spremembe takoj javili naprej (spremembo naslova, zamenjavo banke, samozaposlitev). In ko je v decembru prišel dan, ko bi morala prejeti otroški dodatek ga na računu ni bilo. Zato sem takoj poklicala na CSD in seveda se mi nihče ni oglasil kljub temu, da so imeli uradne ure.

Klicala sem dve uri, da sem končno dobila nekoga na telefon. Povedala sem jim vse kako in kaj in ugotovili so, da nihče ni oddal naprej sprememb. In nato so mi dejali, da ne morejo narediti ničesar ker so nakazila za otroški dodatek le enkrat mesečno ter da mi verjamejo, da je biti težko brez denarja čez mesec vendar moram počakati na nakazilo do januarja. In da bom takrat prejela nakazila za meseca december in januar. Poleg tega pa so mi pred enim letom zavrnili vlogo za odobritev izredne socialne pomoči za nakup pralnega stroja. Čeprav takrat že kar nekaj mesecev nisem imela čisto nobenih prihodkov.

Vedno tudi čakam v nedogled, ko moram na CSD saj imajo vedno gnečo ali pa na vsakih vratih piše, da tistega zaposlenega trenutno ni. Ter, da moraš stopiti do drugih vrat. Ponavadi to piše vsaj na 5 vratih. Pogosto tako prideš do osebe, ki sploh ne zna sprejeti vloge, ki si jo prinesel saj ne dela na tistem področju in nima pojma kaj sploh potrebuješ. Ko sva šla z partnerjem podpisat očetovstvo sva v pisarni čakala sigurno eno uro saj zaposleni sploh ni vedel kaj mora narediti in mu je morala kasneje pri tem pomagati še sodelavka. Tudi v tem tednu, ko sem klicala na CSD, da bi se prepričala ali so sedaj končno oddali spremembe sem komaj dobila koga na telefon. Čeprav sem jih klicala v času uradnih ur. Na koncu se mi je oglasila zelo nesramna delavka in ko sem jih vse povedala kaj se je dogajalo do sedaj. Se je naprej razjezila name zakaj nisem prej javila spremembe naslova ter da bi ga morala v 8 dneh.

V smislu mi nismo nič krivi, če v dveh mesecih nismo oddali naprej sprememb ampak sem kriva le jaz ker nisem takoj javila, da sem spremenila naslov.

Res ne vem več kaj naj si mislim o delu in zaposlenih v centrih za socialno delo.

Prijateljica mi je nekoč dejala, da misli da zaposleni v CSD-jih postanejo tako grozne osebe zaradi svojih sodelavcev saj imajo oni isti odnos ter občasno tudi zaradi ljudi, ki pridejo slabe volje ali jezni k njim. Verjamem, da imajo tudi oni slabe dneve vendar bi se lahko držali pravila prijaznost se s prijaznostjo vrača. Tako pa imajo vsi tako hladen in jezen odnos do vseh. 

Kakšne izkušnje pa imate vi s centri za socialno delo in zaposlenimi v njih?

Za vas sem prispevek pripravila Klavdija Vidic, lastnica podjetja Izberi modro. Moje prispevke o varčevanju in drugih temah najdete na moji spletni strani http://www.izberimodro.si/ ali FB strani https://www.facebook.com/izberimodro/.

4 komentarji

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*