Odškodnina – zahtevajte tako visoko, kot vam pripada

Kolikokrat v življenju ste se poškodovali, pa za to niste bili sami krivi? Kolikokrat vam je že kdo uničil kakšno osebno stvar? Koliko duševnih bolečin so vam povzročili drugi, pa niste temu primerno ukrepali? Verjetno se je vsakemu od nas vsaj nekaj od naštetega že zgodilo.

Pa ste vedeli, da bi vam v teh in podobnih primerih pripadala odškodnina?

odskodnina denar

Živemu človeku se vse zgodi, pravijo. Vendar pa za to, kar se nam zgodi, pogosto nismo krivi sami, pač pa je krivda na nekom drugem, ki bi za to moral tudi odgovarjati. Vendar pa, ker smo ljudje taki, kot smo, to dejstvo pogosto zanemarimo in živimo naprej, kot da se ni nič zgodilo. Brez kakršnegakoli nadomestila in velikokrat celo brez kakršnegakoli opravičila. Zakaj? Ker se sprijaznimo, da nam je bilo to očitno namenjeno in ker se enostavno ne počutimo dovolj sposobne, da bi stopili pred sodišče in zahtevali tisto, kar nam v resnici pripada. V mnogo primerih bi nam namreč morala pripadati odškodnina – torej denarno nadomestilo, ki naj bi trenutno stanje povrnilo nazaj v tisto pred določenim škodnim dogodkom, ki ga je povzročil nekdo drug in ne mi sami.

Škoda je različnih vrst, različno boli človeka in se različno obravnava. Ločimo med materialno in nematerialno škodo. Kot že samo ime pove, je materialna škoda tista na premoženju, nematerialna pa tista, ki ne prizadane našega premoženja, pač pa nas osebno – naše telesno in duševno zdravje. V obeh situacijah nam pripada odškodnina in jo, če smo seveda navedli resnična dejstva, lahko tudi dobimo. Pravzaprav skoraj vedno, ko za škodo nismo sami krivi.

Je pa res, da je odvetnikov mnogo, niso vsi dobri in še zdaleč niso vsi ugodni. Izpolnite spodnji obrazec in poiskali vam bomo tistega pravega, ki vam bo hitro in ustrezno pomagal, vam razložil vaše možnosti in poskušal za vas iztržiti največ. Saj veste, samo pravična in primerna odškodnina je tista, ki si jo zaslužite.

Ime in priimek

Email

Vaše vprašanje

[honeypot PaDejCeLahko-112]

Za lažje razumevanje ponazorimo en primer, ki nam bo lepo orisal obe vrsti škode:

Prometna nesreča. Udeleženi smo mi in še nekdo. Mi smo bili za volanom zbrani, se držali cestno prometnih predpisov in vozili kar se da varno, nasprotni udeleženec pa se ravno vrača z zabave, na kateri je spil nekaj alkohola, poleg tega pa je utrujen in nezbran. Zavije na naš pas in sledi neizogibno. Vozili trčita. Avtomobila sta poškodovana in kar je še huje, hudo poškodovani smo tudi mi. Nismo bili krivi, nismo mi tisti, ki smo povzročili posledice, pa vendar jih nosimo. Ogromno različnih posledic. Škoda je materialna in nematerialna – ta se močno pozna na našem telesu, pa tudi na našem duševnem počutju. V naslednjem letu morda ne bomo mogli sesti za volan, ker nas bo preveč strah. Morda ne bomo mogli v službo, ker bo okrevanje dolgotrajno, kar škodi tako našemu dohodku kot nam samim. Morda bodo posledice prometne nesreče vidne še leta, mi pa se ves ta čas ne bomo kazali pred svetom, ker nas bo sram svojega videza… Nismo krivi, pa vendar močno trpimo.

Če smo izgubili toliko, je eno jasno. Vsaj primerna odškodnina je tista, ki si jo zaslužimo. Vendar pa moramo, da bi do nje prišli, pred sodišče. Tu se seveda ponovno zalomi, saj povprečen posameznik ne pozna poti, na koncu katere ga bo čakala pravična odškodnina. Postopki so zapleteni in dolgotrajni, škodo, njen vzrok in protipravnost le tega, pa bomo morali v civilnem postopku dokazovati sami. Sodišče se namreč ne bo že na samem začetku postavilo na našo stran, pač pa bo do konca zgodbe povsem nevtralno, kar je za laika še dodatna težava. Zato je v takih primerih najbolje poiskati odvetnika. Nekoga, ki se spozna na zadeve in ki nam bo pomagal nastopiti pred sodnikom in seveda pred povzročiteljem škode, hkrati pa nam olajšal zadevo in povzročil, da bo odškodnina hitro v naših rokah.

Vi sami bodite v osnovi pozorni samo na dve stvari – da veste, kdo vam je povzročil škodo in da ne zamudite zakonsko določenih rokov za vložitev odškodninskega zahtevka. Roki so vedno ena pomembnejših stvari, ki se jih je pred sodiščem nujno strogo držati. V primeru, da boste vložili odškodninski zahtevek, morate to storiti v treh letih odkar ste za škodni dogodek izvedeli, vsekakor pa v petih letih od nastanka škodnega dogodka. Po tem času bo odškodninski zahtevek že v osnovi zavržen, brez kakršnekoli sodne obravnave, vi pa se boste obrisali pod nosom, saj vam odškodnina ne bo pripadala več. Za vse ostalo bo poskrbel vaš odvetnik.

Še enkrat – ne dovolite si, da jo povzročitelj škode odnese brez kakršnih koli sankcij. Vse preveč je situacij, ko se to tudi v resnici zgodi, ker se nam zdi vse skupaj pretežko, hkrati pa pozabimo na to, kako težko nam je bilo po samem škodnem dogodku, pa se na to ni nihče oziral. Zato se ozrite nase vsaj vi sami in pravočasno poskrbite, da odškodnina, primerna škodnemu dogodku in njegovim posledicam, pride v vaše roke. Konec koncev je to edino, kar si zaslužite.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*