Odvodnjavanje prostorov in dvorišč ter cest

Odvodnjavanje dvorišč, cest in kopalnic je zahtevno delo, še posebej, ko pride do naliva vode. Če pa izteče še olje, potem je odvodnjavanje tudi del čistilnega sistema, ki loči nevarna oja od vode, ki čista odteče naprej po kanalih. Olje pa se kasneje varno odstrani iz lovilca olja in se ga odpelje do čistilne naprave. Zato mora odvodnjavanje narediti strokovnjak, ki ve, kako se peljejo vodne ceste, da ne poplavijo stavb in okolice in tudi ve, katere kanalete ter lovilce in rešetke mora uporabiti ter kako.

Odvodnjavanje kopalnic in drugih zaprtih prostorov

V kopalnicah so največkrat za odvajanje vode nameščene kanalete na tleh, še posebej to velja za tuš kabine, ki so zidane. Praviloma so kanalete z rešetkami v javnih kopalnicah, kjer je veliko tušev in pa kje se pere perilo in posoda. Rešetke na kanaletah preprečijo, da bi netopni veliki kosi šli v kanale, kot so hrana, embalaža, tekstil in šopi las, ki ne razpadejo ter največkrat zamašijo vodne kanale. 

odvodnjavanje

Odvodnjavanje kopalnic je pomembno, ker morajo biti rešetke močne, nerjaveče ter tako narejene, da so res varne. Ne smejo drseti in tudi morajo nositi določeno težo, če se preko njih hodi. Zato morajo biti izdelane kvalitetno, kar najdete na zgornji povezavi, kjer boste našli proizvajalca z vsemi varnostnimi in kakovostnimi certifikati, ki jih predpisuje ta stroka v EU. 

Ko voda poplavi dvorišča in ceste

Verjetno ste že kdaj doživeli ob nalivih, da je kje voda drla preko cestišča ali je bila cesta čisto v vodi. Enako velja za dvorišča in celo stavbe, ki jih lahko ta deroča voda poplavi ob velikih nalivih. Rešitev za mesta in podeželje je pravilno odvodnjavanje odvečne vode v kanale, po katerih varno odteče naprej neglede na količino vode in ne naredi nobene škode na premoženju ali zdravju ljudi ter živali. 

To se lahko doseže le s pravilnim načinom odvodnjavanja s pomočjo dovolj velikih kanalov ter bjapasov, ki speljejo velike količine vode zraven kanalov, da ne pride do poplav. Hkrati se lahko v lovilce olja ulovijo maščobe in olja, ki ne smejo prodreti v naravo. To na primer velja za delavnice in kuhinje ter povsod, kjer bi lahko olje izteklo, kot so tudi bencinske črpalke. Ko lovilec olja olje ulovi, ga loči od vode, ki čista steče naprej v kanale. 

Kakšne kanalete izbrati

Kanalete za dvorišča in ceste so bistveno močnejše od tistih v kopalnicah in kuhinjah. Tudi v garažah ter delavnicah morajo biti izjemno močne, izdelane ponavadi iz nerjavečega jekla. Nekatere so tudi plastične, vendar tam, kjer je to mogoče. Drugače pa morajo rešetke na kanelah zdržati velike obremenitve, ko vozila vozijo preko njih.

Odvodnjavanje prepustite pravim strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami, ki vedo, kako vode speljati tako, da ne poplavijo in katere kanalete bodo uporabili ter ostale pripomočke za vodne ceste.

Voda je zelo nevaren element, če jo je naenkrat preveč. Nevarno pa je tudi, če olje steče v naravo, kjer onesnaži pitno vodo, ki jo vsi potrebujemo. Hkrati pa lahko ubije številne živalske vrste in poruši naravni ekosistem, česar pa si gotovo ne želite. V primeru, da do tega pride, pa je tudi povzročitelj odgovoren za nastalo škodo po zakonu.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*