Strupen in nevaren ogljikov monoksid

Problem tega smrtonosnega plina je, da se ga ne vonja, zato je izredno težko zaznati zastrupitev. V času kurilne sezone se vedno pojavljajo primeri zastrupitve s tem nevarnim in potuhnjenim plinom, kjer se lahko zavajajoče misli, da gre slabo počutje, glavobol in slabost pripisati znakom gripe, viroze ali zastrupitve s hrano. Taka pomota lahko stane življenja, zato je tem primeru zelo pomembno poznavanje simptomov in ukrepanje, preden pride do hujše zastrupitve

Zastrupitev

Ogljikov monoksid se v krvi veže na hemoglobin bolje kot kisik, to onemogoči prenos kisika po krvi. Stopnja zastrupitev je odvisna od koncentracije ogljikovega monoksida v prostoru in času izpostavljenosti.

  • blaga; rahel glavobol, slabost, omotičnost in utrujenost.
  • zmerna; močan glavobol, zaspanost, hitro bite srca, zmedenost, motnje vida
  • huda; dušenje, krči, nezavest, odpoved srca, smrt

V primeru zastrupitve je potrebno odpreti okna in vrata, prezračiti prostore, izključiti morebitne gorilne naprave, ter poiskati zdravniško pomoč. Pomembno je tudi, da se oseba, ki kaže znake zastrupitve premesti na odprto in čimbolj miruje. Pri zastrupljeni osebi je čimprej potrebno ogljikov monoksid v krvi nadomestiti s kisikom. Zdravi se z vdihavanjem stoodstotnega kisika preko maske ali za zelo hude zastrupitve z nameščanjem v hiperbarično komoro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nepopolno izgorevanje

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem izgorevanju bencina, zemeljskega plina, premoga, drv, kurilnega olja in med delovanjem motorjev z notranjim zgorevanjem. Najbolj pogoste uporabljene naprave, pri katerih je potrebna pozornost;

  • – peči, kamini na trda goriva, olje ali plin
  • prenosni plinski ali oljni grelniki
  • plinski štedilnik
  • plinski bojlerji in oljne peči
  • žari in plinski grelniki v zaprtih prostorih
  • delujoči avtomobili, motorji v garaži
  • delujoče kosilnice, generatorji v zaprtih prostorih

Najbolj pomembna je preventiva.

fireplace-94253_150

Pregledovanje kurilnih naprav in dimnikov

Redno pregledovanje kurilnih naprav in dimnikov. Dimnik mora biti dobro zračen, da lahko skozenj uhajajo strupeni plini. V primeru neustreznega in zamašenega dimnika, lahko ogljikov monoksid uhaja nazaj v prostor, kar je zelo nevarno.

Pozornost na ponavljajoče bolezenske znake

Lažje zastrupitve so lahko tudi spregledane in se jih pripiše slabemu počutju, glavobolu ali zastrupitvi s hrano. Če se opisani znaki pojavljajo je lahko vzrok ravno v lažji zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. Posebno je potrebno biti pozoren, če se slabo počutje ponavlja le v določenem prostoru, na prostem pa se počutje izboljša. Prisotnost ogljikovega monoksida v krvi se da preveriti tudi z zdravniškim pregledom, vendar je potreben pregled krvi, takoj po tem ko nastopijo sumljivi znaki, glavobol, omotica…, saj ogljikov monoksid zelo hitro izgine iz obtoka, ko se zapusti ogrožene prostore.

Zračenje

Zračenje prostorov tudi pozimi je nujno, da se ne tvori prevelika koncentracija ogljikovega monoksida. Obvezno je tudi zračenje kopalnic, kjer se za ogrevanje vode uporablja plinske gorilnike. Kopalnice so velikokrat majhne in se hitro nabere prevelika koncentracija ogljikovega monoksida.

Prižgane naprave

Kosilnice, generatorji, avtomobili, naj ne bodo prižgani v notranjih prostorih, saj se hitro nabere prevelika koncentracija ogljikovega monoksida v prostoru. Poleg tega pa lahko skozi zračnike uide v druge prostore.

Zračniki

Na ogljikov monoksid je potrebno biti pozoren tudi v stanovanjih v blokih, kjer se mogoče ne uporablja direktno kurilnih naprav a vseeno lahko ta nevarni plin pride v prostor preko zračnikov iz sosednjih stanovanj ali kleti.

Merilniki ogljikovega monoksida

Poleg teh preventivnih ukrepov pa je v pomoč tudi merilnik ogljikovega monoksida, ki ob povečani vrednosti ogljikovega monoksida opozori z glasnim piskom. Ponavadi se ga namesti na strop ali steno,saj se ogljikov monoksid zaradi višje temperature od zraka, najprej dviguje proti stropu. Ker se pri tem meša z zrakom, se ohlaja in počasi spušča proti tlom. Ponekod v tujini so že obvezen del pri novogradnjah, tudi pri nas bi bile smiselne, saj je zastrupitev v Sloveniji kar veliko. Marsikje bi lahko alarm, rešil življenje, predvsem v primerih, kjer pride do zastrupitve ponoči med spanjem. Vseeno pa je alarm le eden izmed preventivnih ukrepov, še vedno je najbolj pomembno pravilno delovanje kurilnih naprav, dimnikov, ventilacijskih sistemov ter redno prezračevanje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*