Oktoberfest: bavarski festival piva in kulinarike (1.del)Če vas pot na koncu septembra zanese na Bavarsko, je Oktoberfest nedvomno obvezna postaja na vaši poti.

Oktoberfest je največji tovrstni dogodek (nekateri mu pravijo sejem ali festival) na svetu. Vsako leto poteka v Münchnu na Bavarskem. Začne se v drugi polovici septembra in traja od 16 do 18 dni, odvisno od razporeditve dni v mesecu oktobru, ko se Oktoberfest zaključi.

Je pomemben del bavarske, hkrati pa tudi nemške kulture. Prvič so ga priredili že daljnega leta 1810. Vsako leto ga obišče več kot 6 milijonov ljudi, ki v času trajanja festivala spijejo med 6,5 do 7 milijonov litrov piva. Obiskovalci Oktoberfesta lahko uživajo v številnih atrakcijah in spremljevalnem programu. V sklopu festivalskega prostora je postavljen zabaviščni park, obiskovalcem so na voljo številne stojnice. Tu prodajajo spominke, oblačila in številne druge drobnarije, ki so povezane z Bavarsko in Oktoberfestom.

Oktoberfest pa ima poleg piva tudi značilno kulinariko, ki je tradicionalno bavarska. Tradicionalne kulinarične posebnosti Oktoberfesta so:

 • Hendl (pečen piščanec), Schweinebraten (svinjska pečenka),
 • Schweinebraten (svinjska pečenka),
 • Steckerlfisch (riba pečena na ražnju ni nabodena na palico kot ražnjič),
 • Wurstl (klobase), Brezen (preste),
 • Knödel (kruhovi in krompirjevi cmoki),
 • Käsespätzze (sirovi rezanci),
 • Rotkuhl (kislo zelje) in seveda tradicionalna bavarska kulinarična posebnost
 • Weisswurst (bela klobasa). Prav tako so značilne tradicionalne noše, še posebej na

Oktoberfestu izstopajo dekleta in točajke oblečene v bavarsko nošo Dirndl.

Znano bavarsko nošo Dirndl nosijo tudi otroci
Znano bavarsko nošo Dirndl nosijo tudi otroci

Zgodovina

Oktoberfest je bil prvič prirejen oktobra 1810. Priredili so ga v čast poroke bavarskega princa Ludviga in princese Terese. Festival je trajal od 12.10 do 17.10. Že prvi Oktoberfest je med obiskovalci in prebivalci bavarske požel dober odziv, zato so ga ponavljali iz leta v leto, dokler ni postal tradicionalen del bavarske kulture.

Sčasoma so ga zaradi ugodnejših vremenskih razmer in toplejših noči predstavili na konec septembra, zaključi pa se še vedno v prvem oktobrskem vikendu. Oktoberfest so v njegovi več kot 200 letni zgodovini odpovedali zelo redko. To se je zgodilo v letih med 1914 in 1918, ko je potekal prva svetovna vojna. Dve leti po vojni pa so priredili tako imenovan Jesenski festival, ki je v skromnejši izvedbi »nadomeščal« Oktoberfest. Festival so ponovno odpovedali v letih 1923 in 1924, ko je bila za njegovo odpoved kriva Inflacija. Podoben scenarij se je ponovil med leti 1939 in 1945, ko je Oktoberfest prekinila druga svetovna vojna, v naslednjih treh leti pa so ponovno priredili jesenski festival.

Od 50. let 20. stoletja je Oktoberfest povečeval svojo prepoznavnost tako doma, kot tudi na evropski ter svetovni ravni. Od leta 1960 velja za največji festival/sejem na svetu, kar se vidi po populaciji obiskovalcev, ki je vsako leto bolj pestra.

Piva

Verjetno ni treba poudarjati, da je pivo glavni zvezdnik vsakoletnega Oktoberfesta. Obiskovalci skozi celoten Oktoberfest popijejo v povprečju nekoliko manj kot 7 milijonov litrov piva. Pivo se toči v litrskih kozarcih, zanj pa je v glavnih šotorih potrebo odšteti že več kot 10 evrov. A ljudje se ne pritožujejo preveč, saj je Oktoberfest še marsikaj več kot le festival piva.

Na Oktoberfestu si lahko postrežemo s pivom, ki ga točijo v šestih različnih pivovarnah. Slednje imajo poseben certifikat (Reinheitsgebut), njihov sedež pa mora biti v mestu München. »Srečne pivovarne so naslednje«:

 • Augustiner – Bräu,
 • Hacker – Pschorr – Bräu,
 • Löwenbräu,
 • Paulaner,
 • Spatenbräu in
 • Hofräu – München.
Glavni atribut Oktoberfesta je točeno pivo
Glavni atribut Oktoberfesta je točeno pivo

V različnih šotorih, ki jih bom predstavil kasneje, točijo različna piva. Prav tako pa je mogoče dobiti tudi preostale, tako alkoholne, kot tudi brezalkoholne pijače.

Šotori

Trenutno je v sklopu festivala Oktoberfest postavljeno 14 velikih in 20 malih šotorov. Šotore na Oktoberfestu postavijo vsako leto posebej, v funkciji so torej le v času festivala. Zanimivo je, da v vsakem šotoru točijo točno določeno vrsto pivo, po tem so šotori na Oktoberfestu tudi prepoznavni.

Oktoberfest: Veliki šotori
Oktoberfest: Veliki šotori

 

Kljub temu, da je v šotorih navidezno ogromno prostora, je mizo priporočljivo rezervirati. Te so namreč hitro zasedene, ko pa je določen šotor poln, vanj več ne dovolijo vstopa. Med tednom je vstop v šotore navadno možen do 12 ure, med vikendom pa so šotori v večini polni že okoli 11- tih. Šotore lahko rezerviramo na uradni spletni strani, kjer os na voljo potrebni kontakti.

Festival Oktoberfest je že v polnem zamahu, pivo teče v potokih, dobre volje in dobre kulinarike prav tako zagotovo ne manjka.

Vabljeni k branju drugega dela članka, sploh če se v prihodnjih dneh nameravate odpraviti proti Bavarski in Oktoberfestu.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*