Čokolada – okusna in zdrava

Ste za košček čokolade? Če ste pritrdilno odgovorili na vprašanje, potem le berite naprej. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zdravilnih učinkov zelo priljubljene sladice. Moramo pa vas opozoriti, da je zares zdrava čokolada le tista, ki vsebuje več kot 60% kakava.

Čokolada

To je tako imenovana temna čokolada, ki je znana tudi kot “grenka” ali “polsladka” čokolada. Vsebuje visok odstotek (≥ 60%) kakava, in malo ali brez dodanega sladkorja. Temna čokolada ima bogat, intenziven okus, ki se razlikuje od mlečne. Mogoče ste ljubitelji bolj znane svetlo rjave mlečne čokolade, res da je bolj sladka a veliko manj zdrava. Zato se le posladkajte občasno tudi s temno.

In zakaj se nam zdi čokolada tako zelo okusna?

Ena od teorij, zakaj imamo radi čokolado je, da možgane aktivirajo snovi iz kakava, ki nanje vplivajo in vzbujajo občutek zaljubljenosti. Drug razlog je, da posegamo nezavedno po magneziju –mineralu, ki je zelo učinkovit proti stresu.

Najbolj verjetno pa je, da nas prepriča in očara zapeljiva kombinacija arome, sladkosti in posebne teksture. Kljub temu, da je tako zelo okusna je pomembno, da se ne prekorači priporočljivega dnevnega vnosa 30g ali šest majhnih kvadratkov.

Polna antioksidantov

Antioksidanti pomagajo sprostiti telo prostih radikalov, ki so glavni krivci za oksidativne poškodbe celic. Celične poškodbe pospešujejo proces staranja in morebiten razvoj raka. Uživanje živil bogatih z antioksidanti vas lahko obvarujejo pred številnimi vrstami raka in pred prezgodnjim staranjem.

Vsebuje teobromin

Temna čokolada vsebuje teobromin, ki dokazano strjuje zobno sklenino. Za razliko od večine drugih slaščic znižuje tveganje za pridobivanje zobnega kariesa, če skrbite za pravilno zobno higieno.

Vsebuje  veliko vitaminov in mineralov

Temna čokolada vsebuje več vitaminov in mineralov, ki lahko izboljšajo vaše zdravje. Baker in kalij v temni čokoladi pripomoreta k preprečevanju kapi in srčno-žilnih bolezni. Železo v čokoladi ščiti pred anemijo zaradi pomanjkanja železa. Magnezij v čokoladi pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2 , povišan krvni tlak in bolezni srca.

Okusna in zdrava čokolada

Blagodejno vpliva na kožo

Verjetno ste že slišali, da čokolada povzroča akne, pa jih res? Ne! Akne povzročajo prevelike količine sladkorja, ki so zagotovo v čokoladi z majhnim odstotkom kakava. Če uživate temno čokolado bo le ta ščitila in poskrbela za bolj zdrav videz. Flavonoidi so snovi, ki jih najdemo v temni čokoladi in kožo ščitijo pred UV-žarki, toda to ne pomeni, da potem ni potrebno uporabljati zaščitnih sredstev.  Poleg tega pa čokolada (kakav) v kozmetičnih pripravkih kožo vlaži, pomirja, hrani, mehča in gladi gube.

Nadzoruje kašelj

Najbolj okusen način za zdravljenje kašlja je seveda čokolada. Ena od kemičnih sestavin, teobromin, zmanjšuje aktivnost  živca v možganih, ki sproži nadležne napade kašlja.

Krepi možgane

Temna čokolada ščiti celice v možganih in jih ustrezno varuje pred poškodbami, ki jih povzročajo možganske kapi. Epikatehin je spojina v čokoladi, ki zmanjša poškodbe možganov in izboljšuje spomin.

Nekatere študije še zatrjujejo, da čokolada podaljšuje življenjsko dobo. Še bolj navdušujoče je, da redno uživanje temne čokolade zmanjšuje telesno težo.

Vsi, ki ste prebrali članek v celoti ste se lahko prepričali koliko zdravilnih učinkov ima čokolada, sedaj pa si le privoščite košček temne sladkosti.