OneCoin – še ena zgrešenih naložb ali resnična zlata jama?

Vsi poznamo Bitcoin. Njegova rast in uspeh sta mnoge prepričala, da investirajo v kriptovalute. Le teh je po zadnjih podatkih že krepko čez 500. Številka raste iz dneva v dan!

Poleg Bitcoina je druga najbolj atraktivna kriptovaluta Ethereum. Ethereum je v zadnjih nekaj tednih zrastel iz slabih 50 dolarjev na več kot 250. Rast se še vedno stopnjuje in marsikdo se sprašuje, ali je Ethereum naslednji Bitcoin. Mnogi si že manejo roke ob rasti, drugi samo čakajo, kdaj bo balonček počil in bo vrednost zopet padla.

onecoin kovanec

A obstaja še ena kriptovaluta, o kateri se zadnje dve leti ogromno govori. To je OneCoin. O njem je bilo napisanega že ogromno. Padale so tudi tožbe s strani OneCoina zaradi neresničnih trditev oz. obtoževanja, da je vse skupaj navadna ponzi shema. Pravzaprav sta se ustvarila dva tabora. Prvi so strogo proti OneCoinu, in ga, (večinoma kot člani), srčno podpirajo. Kaj je torej res?

Resnica je, da pravzaprav o njem ni pravih podatkov. Vse so večinoma špekulacije in mnenja, ki ne držijo vode in ne izhajajo iz nekih trdnih dokazov. Pravzaprav nisem pri iskanju podatkov o OneCoinu, naletel niti na en članek, ki bi kazal dejansko sliko, kaj to je in kako deluje. Razlog za to leži v tem, da lahko v OneCoin vstopiš samo preko sponzorja. Podjetje trdi, da je prvo na svetu, ki je prepletlo MLM in kriptovalute. Cena pristopa je 30 eur in za pridobitev kovancev je potrebno kupiti enega izmed izobraževalnih paketov. Začnejo se pri 110 eur in gredo do nekaj tisoč. V zameno za denar, dobiš nekakšne tokene, s katerimi rudariš kovance.

Da bi pridobil več informacij, sem se dogovoril za sestanek z enim izmed promotorjev, kjer sem skušal odkriti še drugo stran zgodbe OneCoina.

Moram reči, da sem bil presenečen nad potekom sestanka. Prvič, ni bilo vsiljevanja, kar je prej izjema kot pravilo pri tovrstnih zadevah. Govorim seveda o MLM-jih, bolje rečeno o ljudeh, ki te na vsak način skušajo spraviti v mrežo, da bi s teboj kaj zaslužili in zaradi katerih so MLM-ji na slabem glasu, čeprav so v osnovi dober poslovni sistem.

Kar me je pri OneCoinu presenetilo, je dejstvo, da ti ni potrebno iskati nikogar, če tega ne želiš. Imaš možnost grajenja mreže, a ti le tega ni potrebno delati. Lahko si samo član, ki kupi OneCoine in čaka, da vrednost valute raste. Na tej točki pridemo do največje težave, ki obdaja OneCoin. Njegova vrednost in trgovanje s kovanci.

Kriptovaute so privlačne predvsem zaradi ene stvari. So izjemno volatilne, kar pomeni, da na trgu izjemno nihajo. Nekomu, ki se spozna na trgovanje, to prinaša ogromne dobičke. Ni malo takih, ki lovijo bogastvo z vlaganjem v kriptovalute. Trgovanje poteka na spletnih platformah, kjer so prisotne vse znane in neznane kriptovalute. A tam OneCoina ni! Veliko očitkov je letelo na to, da to sploh ni kriptovaluta, saj je ni na trgovalnih tečajih in z njo ni mogoče trgovati.

To po besedah moje sogovornice ni res. Saj naj bi imel OneCoin svojo trgovalno platformo znotraj sistema. Vrednost enega coina, je okoli 12 evrov. Nadalje pove tudi, da bo v letu 2018 OneCoin prišel na vse trgovalne platforme in se bo z njo dalo trgovati, tako kot z ostalimi. Očitek je letel tudi na to, da OneCoin ni decentralizirana valuta, temveč centralizirana. V grobem to pomeni, da kovanec nadzoruje podjetje. Bitcoin, Ethereum ipd. so vse decentralizirane.

Seveda to sproža razne polemike o tem, da vrednost kovanca določa podjetje samo, na svojem notranjem trgu in ne trg sam. Obstajajo trditve, da se kovancev tudi tam ne da prodati. Kaj je res, tudi sam ne vem. Promotorka mi je razložila, da je prodajanje kovanca omejeno. Vsekakor ni res, da se ga prodati ne da.

onecoin prevara digital

Predvideva se, da bo zaradi uporabnosti kovanca, vrednost rasla iz leta v leto. Cilj podjetja je, da se jim pridruži milijon trgovcev, kjer bi lahko storitev plačevali z OneCoini. Po podatkih na strani Deal Shaker, je le teh trenutno dobrih 33.000.

Če jim uspe in dejansko pridobijo milijon trgovcev, bo OneCoin definitivno vreden ogromno. A za primerjavo naj povem, da so podobne stvari že poskušali, a nihče ni prišel niti blizu te številke. Še največ trgovcev je uspelo pridobiti Lyonessu, ki ima cca. 150000 članov. Na sceni je prisoten že krepko čez desetletje. Tudi Bitcoine kot plačilno sredstvo, sprejema »samo« 60 000 trgovcev in so uveljavljena kriptovaluta.

Moje končno mnenje o projektu OneCoin je sledeče. OneCoin ni tradicionalna kriptovaluta kot jo poznamo. Zaradi centralizacije in zaprtega sistema je težko predvidevati, kakšna bo dejanska cena enega kovanca, ko le ta pride na odprt trg. Trenutno je v sistemu več kot 3 milijone ljudi, ki določajo ceno kovanca. Zaradi omejitve prodaje in visokega povpraševanja, mu cena raste. Ampak vse to se lahko spremeni, ko bo kovanec prišel na odprt trg, kjer bo odpravljena omejitev prodaje. Ljudje bodo prodali svoje kovance z željo po zaslužku. Kar naenkrat jih bo veliko v obtoku in malo povpraševanja. Posledično bo vrednost padla in nekdo, ki je kasneje prišel v sistem, ne bo zaslužil nič. Težava bo nastala tudi pri trgovcih, saj le ti ne bodo hoteli sprejeti valute, ki ne bo imela vrednosti.

Poleg tega je premalo znanega o delovanju podjetja in kriptovalute same. Ker je v privatni lasti in ima zaščiten blockchain oz. kodo, se ne more preverjati ničesar. V decentraliziranih kriptovalutah je vsaka transakcija preverljiva in tudi javno dostopna. Z nekaj računalniškega znanja je viden celoten sistem kriptovalute.. OneCoin tega na žalost nima.

Z gotovostjo ne bom trdil, da je OneCoin prevara oz. scam. Veliko stvari nakazuje na to, vendar kot nečlan imam premalo podatkov, da bi z 100% garancijo podajal take trditve. Vsekakor svetujem izjemno pazljivost pri vlaganju. Zaradi malo podatkov, kaj OneCoin sploh je in kako deluje, je to tvegana naložba. Nikar ne vlagajte denarja, če o tem ne veste vseh stvari.

Moja ocena je plod mojega raziskovanja. Morda sami pridete do drugačnih zaključkov in drugačnega mnenja. A poskušajte se ravnati po zdravi pameti in ne po čustvih, saj vam bodo le ta zameglila presojo.

En komentar

 1. Jozek Pomozek

  Manjši popravek – interne cene OneCoina ne določa povpraševanje, ampak kolovodja Ignatova. Interna cena raste po linearni funkciji, s čimer po eni strani ohranjajo vero v zaslužek pri obstoječih članih in po drugi strani privabljajo nove člane. Seveda pa ta interna cena nima nikakršne zveze s ceno, ki bi jo OneCoin dosegel na prostem trgu.
  Edini način, da se OneCoine danes zamenja za blago ali storitve, je portal DealShaker, ki deluje kot Kuponko in podobni portali. Lastnik OneCoina recimo kupi kupon za pizzo in ga plača 1 OC. Pizzerija mu za ta kupon speče pizzo, za to dobi na svoj račun 1 OC, s katerim pa ne more kupiti sestavin, plačati peka, elektrike ali davkov. Lastnik pizzerije lahko samo čaka in upa, da bo nekoč lahko zamenjal OC za evre ali pa kupi kupon 🙂

  OneLife uradno sploh ne prodaja kovancev, ampak finančno izobraževanje. OneCoin je samo brezplačen dodatek k temu izobraževanju 🙂
  Kolovodja Ruja Ignatova je bila pred nemškim sodiščem že obsojena zaradi malverzacij pri stečaju kovinskega podjetja, ki ga je vodila s svojim očetom.
  Trženje Onelife-a je danes že prepovedano v Nemčiji in v Italiji. V Indiji so aretirali več kot 20 ljudi, ki so promovirali OneLife in OneCoin. Popolnoma jasno je, da gre za prevaro, kjer investitorjem poberejo ogromne količine evrov z obljubo velikega zaslužka, ko bo OneCoin enkrat na odprtem trgu.

  Pa nikarte se bati reči bobu bob. Nihče iz te kriminalne združbe ni dovolj nor, da bi želel razlagati podrobnosti o svojem poslu na sodišču 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*