Ooni Koda – peč za pico, ki jo lahko kamorkoli vzamete s seboj

Ooni Koda je eden od petih modelov Ooni pečic; v tem besedilu boste izvedeli, zakaj je Ooni Koda dobra izbira za vsakega pica mojstra, ki se na kuharske avanture podaja tudi na dvorišče in na različne dopustniške destinacije. V drugem delu pa vam bomo zaupali še nekaj trikov, s katerimi bo vaša pica vsakokrat odlično uspela.

Ooni je podjetje, ki se ukvarja z izdelavo in prodajo pečic za pice. Sedež imajo v škotskem Edinburghu. Njihova specialiteta so pečice za pico, primerne za zunanjo uporabo, ki se segrevajo do izredno visokih temperatur. Leta 2012 so na tržišče lansirali prvo prenosno peč za pico na svetu, ki je delovala na lesne pelete.

Pico danes smatramo za italijanski izum – k nam se je razširila iz mesta Napoli, kjer pravo neapeljsko pico še danes pripravljajo po strogo določenih pravilih in s strogo izbranimi sestavinami, po svetu pa danes obstaja mnogo različic, ki so nastale s prihodom pice v določen del sveta. Različne vrste obloženega kruha pa so skozi zgodovino jedli tudi že veliko prej, preden je v Napoliju zagorela prva peč za pico – v Sredozemlju je bila to priljubljena jed že od osmega stoletja pred našim štetjem, Etruščani pa so jo pripravljali več kot 2000 let nazaj.

Peči za pripravo pice so bile nekdaj precej drugačne kot danes – velike, zidane zadeve, v katerih se je pica pekla kratek čas na približno 500 stopinj Celzija. Še danes so pričakovanja za te peči zelo visoka, čeprav so se dimenzije bistveno spremenile – od peči za pico pričakujemo, da se bo hitro ogrela na visoko temperaturo, da bo porabila čim manj energentov, da bo enostavna za uporabo in da bo v njej mogoče speči še kaj več kot pico. Velik podvig je izdelati produkt, ki izdeluje vsa pričakovanja, a podjetju Ooni je uspelo – nastala je pečica Ooni Koda.

Ooni Koda deluje na plin – poceni in učinkovit vir energije

Medtem ko drugi Ooni produkti delujejo na različne energente, Kodo »poganja« plin – ne zemeljski plin, temveč propan. Lahko jo priklopite na plinsko jekleno, kakršne se običajno uporabljajo za peko na žaru. Svoje lastnike bo zaščitila pred raznoraznimi nesrečami, saj ima vgrajen sistem Flame Safety Device oziroma FSD (naprava za požarno varnost po slovensko), ki, če ugasne plamen, samodejno prekine dotok plina v napravo. Da pečico Ooni Koda poganja plin, pomeni, da vam električni izpad ne bo pokvaril načrtov, če se bo zgodil ravno, ko si boste zaželeli pico.

Ooni Koda – hitreje, kot če bi šli v picerijo

S pečico Ooni Koda vam bo priprava okusne pice vzela manj časa, kot če bi se odpravili pico pojest v picerijo. Za razliko od pice, ki jo pojeste v restavraciji ali si naročite z dostavo na dom, za doma pripravljeno pico natanko veste, kaj ste dali v njo, poleg tega pa je izjemno težko »zašuštrati« naročilo, če ste vi hkrati stranka in kuhar.

Ooni Koda potrebuje zgolj 15 minut za to, da se segreje do neverjetnih 500 stopinj Celzija – toliko, na kolikor naj bi se pekla avtentična neapeljska pica. Na tej temperaturi mora biti pica v pečici samo 60 sekund, da se speče in zapeče do popolnosti. Kot devet kilogramov težka pečica za pico je najlažja med produkti podjetja Ooni in ena najlažjih pečic nasploh. Ker je tako vsestranska, vam omogoča, da na njej pečete tudi druge stvari – ne samo pice, ampak tudi na primer zelenjavo.

ooni koda

Kako vsakokrat speči popolno pico

Pečica Ooni Koda je pomemben korak na poti do okusne pice, a nikakor ne edini.  Če si želite pri pripravi vsakokrat zagotoviti uspeh, potem preberite pet trikov, ki vam jih ponujamo, da bo vaša pica popolna:

  1. Baziliko dodajte šele na koncu, ko pico že vzamete iz pečice, saj bo sicer na vročini ovenela.
  2. Gobe narežite na tanko, preden jih naložite na pico.
  3. Da boste moko in vodo lažje zmešali v testo, v posodo najprej nalijte vodo, šele nato dodajajte moko – in ne obratno.
  4. Na pico dodajte malo olivnega olja – a šele potem, ko pico že vzamete iz pečice, saj bo v nasprotnem primeru razmočena.
  5. Ravno tako se lahko razmočeni pici izognete s tem, da paradižnikovo omako pred uporabo precedite skozi fino cedilo.

Če dobro pečico za pico odlikuje dejstvo, da vam bo olajšala delo in naredila peko pice (in drugih dobrot, ki jih lahko pripravite v njej) povsem enostavno, potem lahko sklenemo, da pečica Ooni Koda ni dobra – ampak je fantastična. Po svoji učinkovitosti se lahko zlahka ob bok velikim pečicam, njena dodatna prednost pa je v tem, da jo lahko zgolj z nekaj prijemi zložite in jo s seboj odpeljete v neznano. Če se boste držali vseh zapisanih nasvetov, zadnjih 60 sekund pa pici privoščili »tretma« v pečici Ooni Koda, se bodo vsem, ki jo bodo poskusili, še dolgo cedile sline po njej.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*