Osebni ali prenosni računalnik – kaj je boljša izbira?

Brez računalnika si danes življenja skoraj ne predstavljamo več. Potrebujemo ga za delo v službi, za urejanje fotografij in video posnetkov, za igranje takšnih ali drugačnih računalniških igric ter še za mnogo več. Če ste tudi vi pred nakupom novega ali rabljenega računalnika, potem si zagotovo postavljate naslednje vprašanje: kupiti osebni namizni ali prenosni računalnik? V nadaljevanju članka vam bomo razkrili prednosti in pomanjkljivosti obeh vrst računalnikov, da bo vaša odločitev lažja.

Čeprav je res, da se veliko ljudi danes odloča za prenosni računalnik, pa ima tudi osebni računalnik nekatere prednosti, ki vsekakor niso zanemarljive. K težji izbiri zagotovo pripomore zelo pestra izbira takšnih in drugačnih računalnikov. Na splošno lahko rečemo, da so osebni računalniki cenovno bolj ugodni, lažje jih nadgrajujemo ter popravljamo, pa tudi njihova ergonomija je precej boljša. Prenosniki pa seveda zagotavljajo mobilnost, so izredno priročni ter zavzemajo manj prostora. Za nakup enega ali drugega obstajajo dobri razlogi, na koncu pa bo vse odvisno od tega, kaj bolj ustreza vašim željam in potrebam.

Da za osebni računalnik

Za osebni računalnik lahko na splošno napišemo, da je bolj zanesljiv ter manj občutljiv za morebitne nesreče in nezgode. Ima večji trdi disk in tudi večji zaslon. Nadgrajevanje osebnega računalnika je stroškovno bolj učinkovito, saj lahko z nekaj novimi komponentami zelo podaljšamo njegovo življenjsko dobo. Ker so večji, lahko priključimo več strojne opreme. Po drugi strani pa lahko tudi na prenosnik priključimo vso strojno opremo, na primer tiskalnik, miško, tipkovnico … A s tem prenosnik izgubi svojo osnovno funkcijo – mobilnost, da ga lahko prenašamo s seboj, kamorkoli že gremo.

osebni računalnik tip

Priporočamo vam, da se za osebni računalnik odločite v primeru, če se pogosto ukvarjate z grafičnim oblikovanjem, s programiranjem, z obdelovanjem video posnetkov ali zahtevnimi aplikacijami, saj ima tak računalnik bolj zmogljive komponente. Tudi če imate otroke, ki med uporabo računalnika potrebujejo nadzor, bo osebni namizni računalnik veliko boljša izbira.

Da za prenosni računalnik

Tudi prenosniki nudijo vedno več funkcij, saj so kompaktne komponente in procesorji močnejši in zmogljivejši kot kdajkoli prej. A bistvena prednost prenosnikov se skriva prav v njihovi prenosljivosti. Če želite ohraniti svobodo gibanja ter računalnik nemoteno prenašati iz sobe v sobo, potem je prenosnik veliko boljša izbira kot osebni namizni računalnik. Odlični so tudi za različna potovanja. Morda imate doma šolarja, ki potrebuje mir pri opravljanju svojih domačih nalog? Tudi v tem primeru se raje odločite za prenosno različico, saj bo vaš šolar lahko opravljal svoje delo v knjižnici ali pri svojem sošolcu.

Osebni računalnik ali prenosnik – na kaj morate biti še posebej pozorni?

Omenili smo že, da lahko osebni računalnik kupite za manj denarja, kot bi ga morali odšteti za prenosnik. Žal je tako, da so manjši sestavni deli prenosne različice veliko bolj kompleksni in dražji za proizvodnjo. A prenosniki imajo drugo prednost – ni vam treba posebej kupiti še tipkovnice ali zaslona.

Če računalnik potrebujete za vsakdanja opravila, kot so pregledovanje elektronske pošte, gledanje filmov, deljenje fotografij in podobno, potem lahko izberete cenovno ugoden osebni računalnik ali prenosni računalnik. Če vam je pri računalniku najbolj pomembno to, da je prenosljiv, potem boste seveda posegli po prenosniku. Če pa želite računalnik v prihodnosti tudi nadgraditi, izberite namizno različico.

Želimo vam uspešen nakup!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*