Osebnostna rast lahko postane vaš način življenja

Korak iz cone udobja je pogosto izjemno neprijeten, saj nas postavi v neznano, a je to pravzaprav nekakšen pogoj za osebnostno rast. Pritisnite na priloženo povezavo in spoznajte osebnostno rast, saj sta za doseganje napredka potrebna trud in napor. Bojazen pred nepoznanim nas drži v coni udobja, ta pa onemogoča napredek in razvoj, zato je včasih potrebno stopiti v neznano. Enako ugotavlja Jack Canfield, ko pravi, da je »vse, kar si želiš, na drugi strani strahu«. Osebnostna rast torej temeljni na preseganju cone udobja in soočanju s strahom, saj je to edini način za napredek.

Kaj je potrebno, da bi dosegli osebnostno rast?
Osebnostna rast je torej premik iz cone udobja in odhod v neznano, kjer se zgodi sprememba v nas. Osebnostna rast in sprememba sta namreč tesno povezani, slednji pa se pogosto izogibamo, saj se je bojimo. Navadno se spremembam izogibamo vse dokler te niso neizbežne, a si na ta način pravzaprav manjšamo prostor za osebnostni razvoj. Kadar stopimo iz cone udobja, preizkusimo nekaj novega in se v tem pogledu razvijamo. Pogosto se osebnostna rast zgodi spontano, a to neredko ni dovolj. Pomembno je, da si sami prizadevamo napredovati in rasti. Načrtna rast se začne tako, da odpremo razmišljanje o stvareh, ki jih želimo spremeniti. Tovrstno razmišljanje je lahko pospremljeno z občutki nelagodja in strahu, a je to povsem pričakovano. Prizadevanje za spremembe se lahko zgodi na različnih področjih, naj gre za zdravje, odnose, kariero, finance ali pa kaj drugega. Vodilo k spremembam je lahko zgolj občutek po tistem »nekaj več«.

osebnostna rast

Osebnostna rast nagrajuje z dobrimi rezultati
Če si želimo razvijati in napredovati, je to možno le takrat, ko stopimo iz cone udobja. Začeti moramo z razmišljanjem o spremembah, ki jih želimo doseči. Ko si to razjasnimo, pogosto sledi predstava oziroma vizualizacija sprememb. Vidimo, kako bi naj določena sprememba izgledala in kaj bi nam lahko prinesla. Naslednji korak pa je pogosto tisti, ki pri mnogih ustavi proces rasti. To je postavljanje ciljev in načrtovanje potrebnih korakov za spremembo. Ta del je zahteven, saj so cilji in koraki odvisni od posameznika, prav tako pa je to del, ki zahteva dejansko akcijo. Začetek akcije je nedefiniran, odvisen je od človeka samega, vsekakor pa je priporočljivo začeti čim prej. Najbolje je začeti na področjih, kjer si najbolj želite spremembe, saj je tam motivacija največja. Tako boste imeli skozi celoten proces v mislih vodilo, kar vam bo olajšalo proces in bo prinašalo uspeh.

Kljub temu da je osebnostna rast zahteven postopek, vodi do vidnih rezultatov. Majhni koraki vas bodo peljali do občutno boljše samozavesti. Prav tako se vam bo okrepil pogum, ki vas bo gnal do novih napredkov. Ko boste našli motivacijo in se zavestno trudili narediti spremembe, vas bodo te nagrajevale. Vsak majhen korak namreč vodi k rasti in razvoju osebnosti. Ko se bo pri vas osebnostna rast enkrat začela, si boste želeli nadaljevati. Tako se boste iz dneva v dan razvijali in postajali oseba, katera si sami želite postati. Postajali boste zadovoljni sami s seboj in boste posledično bolj srečni, kar bo pozitivno vplivalo na vašo kvaliteto življenja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*