Osnovna šola fotografiranja – 2

Kateri fotoaparat naj kupim?

Na seminarju o digitalni fotografiji, ki sem ga izvajal, sedaj že davnega leta 2003, sem slušateljem razlagal, na kaj naj bodo pozorni pri nakupu digitalnega fotoaparata. Prepričeval sem jih naj ne gledajo le na število pixlov. Takrat so premogli digitalni fotoaparati le 2 ali morda 3 milijone pik. Po preteklih 10. letih še vedno trdim, da so fotografije, izdelane na papirju v formatu 10×14 cm dokaj spodobne, če so posnete z 2. milijoni pik, seveda, če niso bili s kakšnim programom za obdelavo fotografij napravljeni izrezi ali katere druge obdelave, za katere potrebujemo več podatkov. Večina družinskih fotografij pa je narejenih prav v tej velikosti. V današnjem času se pri nakupu digitalnega fotoaparata s tem ni potrebno obremenjevati, saj takih, s tako majhnim številom pik ne morete več kupiti, jih pa lahko nastavite na želeno količino pik in ni nujno, da jih nastavite na največje število.

digital_slr

Pri nakupu upoštevajte predvsem vaše potrebe. Tudi ko kupujemo avto je to prvi kriterij pri nakupu. Čeprav gre na avtobus lahko zelo veliko ljudi ga najbrž ne bomo kupili za naše družinske potrebe.

Seveda pa se odločate tudi glede na želje. Dame pogosto izberejo drugačno barvo aparata kot gospodje. Velikokrat je za nakup odločilna prestižnost znamke ali modela in še bi lahko kaj našli.

Ne smemo pa pozabiti niti na ceno. Glede na razpoložljivo količino denarja se lahko odločate bolj glede na prvi kriterij, ali pa morda na drugega.

Vsekakor pa vam ne svetujem nakupa neznanih fotografski znamk zgolj zaradi nizke cene. Ponavadi se ravno to običajno izkaže kot najdražji nakup. Dobra novica pa je, da je teh znamk čedalje manj.

Če želite imeti boljše fotografije, razmišljajte raje o tem, da si kupite kakšno knjigo ali se udeležite seminarja o fotografiranju. Zavedajte se, da je fotoaparat le orodje v vaših rokah, fotografija pa se dela z glavo. Prepričan sem, da boste imeli s slabšim orodjem, pa z več znanja boljše rezultate, kot z dobrim fotoaparatom, pa z nič znanja.

Poskrbite za čist objektiv

Stranke nas pri prevzemu fotografij velikokrat vprašajo, zakaj se zgodi, da so njihove fotografije nekako neostre, barve so blede, predvsem pa so deli, kjer je veliko bele barve razmazani in je videti, kot da bi imeli nekakšen sij.

Razlog je največkrat v tem, da ste se, tudi zaradi nepravilne drže aparata, s prstom dotaknili odprtega objektiva. Tako je na objektivu nastal prstni odtis, in če je je bil prst še malo masten, ker ste mogoče ravno takrat obirali slasten kos mesa, dobite lahko takšne fotografije.

Pod pravilnim kotom preverite objektiv in če opazite prstni odtis ga očistite. To boste storili tako, da boste „dahnili“ na objektiv in ga takoj obrisali s krpico za čiščenje očal ali praha. Lahko pa v specializiranih trgovinah ali fotolaboratorijih kupite čistilo za objektiv, kjer Vam bodo znali tudi svetovati kako ga boste uporabili, kar je vsekakor najboljša varianta.

Pomembno si je zapomniti, da objektiva nikoli ne poskusite očistiti s čistili za pomivanje posode, ali s podobnimi detergenti in s krpami, ki lahko poškodujejo optiko vašega objektiva.

aspherical_dslr_lens

Bodite pozorni na nastavitve fotoaparata

Moderne digitalne kamere imajo široko paleto nastavitev, s katerimi lahko dramatično vplivate na narejene posnetke. Kot sem do sedaj že mnogokrat omenil, pa seveda te nastavitve omogočajo boljše posnetke le tistim fotografom, ki vedo kaj vsaka posamezna nastavitev pomeni. Veliko se o tej temi lahko naučite že iz priloženih navodil za uporabo foto kamere, veliko več pa boste izvedeli, če se prijavite na kakšnega od splošnih seminarjev, kjer vam bodo prav gotovo povedali vse o teh nastavitvah, kaj pomenijo in kdaj jih uporabiti.

Velikokrat pa se zgodi, da posamezno nastavitev spremenite nehote. To se vam lahko zgodi med brskanjem po menijih za nastavitev, ali pa ste po nesreči premaknili zunanji kolešček za kakšno od nastavitev. Ponavadi so v tem primeru fotografije tudi slabše, ali celo popolnoma zanič. Zato pred fotografiranjem vedno preverite nastavitve.

Se nadaljuje…..

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*