Osnovna šola fotografiranja

Digitalni fotoaparati omogočajo družinskim fotografom, da posnamejo zelo kvalitetne fotografije. Preseneča pa me, koliko slabih fotografij dobimo v izdelavo v našem foto studiu. Vsi, ki hočete imeti fotografije s katerimi se boste lahko pohvalili, morate imeti kar nekaj fotografskega znanja, sprijaznite se s tem.

Ali se je tudi vam že zgodilo, da ste bili prepričani, da ste naredili čudovito foto reportažo rojstnega dne vašega otroka ali njegove mature, mogoče celo poroke? Ste se hoteli pohvaliti prijateljem, kako lep dopust ste preživeli?

Potem pa ste dobili fotografije iz foto laboratorija, ali pa vas je že pregled fotografij na vašem računalniku  pripravil do joka od razočaranja, ker so bile:

  • neostre
  • nepravilnih barv
  • pretemne
  • presvetle
  • nekateri deli so bili pretemni nekateri pa presvetli
  • napačni izrezi
  • dolgočasne, brezizrazne

Kako ste se takrat počutili? Najbrž ne preveč dobro. Vsi ti dogodki so namreč unikatni. Nekatere lahko poskusite ponoviti kdaj drugič (pa nikoli ne bodo enaki), nekaterih ne morete ponoviti nikoli.

In kaj je najhujše? Najbrž sploh ne veste kaj ste počeli narobe. Zato se seveda bojite, da boste  vaše napake ponavljali še naprej in boste tako znova in znova razočarani.

Za vas imam dobro novico! Ni treba zapravljati denarja za nov digitalni fotoaparat, ali morda za program za popravljanje fotografij, katerega je spet treba znati uporabljati.

Problemov ne bo težko rešiti, bo pa potrebno pridobiti nekaj znanja in tu vam bom pomagal s svojimi nasveti. Navsezadnje imam s fotografijo že zelo veliko izkušenj, s pomočjo katerih vam lahko svetujem in pomagam.

Na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj v fotografiji (sem lastnik fotografskega studia že 23 let), sem ugotovil, da se pojavljajo zelo podobne težave v obeh obdobjih, tako tistem iz obdobja, ko smo v fotoaparatih še uporabljali film, kakor tudi sedanjem, ko večinoma uporabljamo digitalne kamere. Zato sem pripravil seznam najpogostejših fotografskih problemov in navodila, kako jih odpraviti. Za vedno.

Da pa se boste lahko spopadli z kompleksnejšimi problemi, boste morali najprej spoznati osnove o tem kako fotografija v fotoaparatu sploh nastane in kakšen pomen imajo zaslonka, čas, razdalja, globinska ostrina, ravnovesje beline, ISO občutljivost in podobno.

1. Ali je način, kako držimo fotoaparat pomemben?

Znova in znova vidim amaterske fotografe, kako držijo svoj fotoaparat. Imam občutek, da pri fotografiranju želijo izpasti “frajersko”. Velikokrat se sprašujem, ali je možno najti še bolj nemogoč položaj za fotografiranje? Nekateri me pač presenečajo iz dneva v dan, oziroma iz prireditve v prireditev.

Če verjamete ali ne, take drže večinoma vplivajo tudi na kakovost posnetka. Vse prevečkrat so taki posnetki vsaj neostri, prav tako pa so kompozicije teh posnetkov zanič. In dovolite mi še eno, za fotografijo sicer nepomembno opazko. V očeh tistih, ki se vsaj malo spoznajo na fotografijo, izpadejo ti „frajerji“ vsaj smešno.

Osnovna šola fotografiranja

Sedaj pa še nasvet.

Da boste naredili dobre fotografije priporočam, da stojite čvrsto na tleh, nogi naj bosta nekoliko razširjeni, kamero držite z obema rokama, komolce pa uprite v bok. Na ta način boste „imitirali“ fotografski stativ in si zagotovili ostre posnetke . Na sprožilec pritisnite samo s prstom in ne tako kot mnogi, ki storijo to s celim telesom, saj boste na ta način zelo verjetno nehote “porezali” del motiva, ki je sicer lahko pomemben za fotografijo.

Za pravilno kadriranje posnetka in morebitne korekture si vzemite čas za razmislek. Seveda pa morate o vsem tem, kot sem omenil že v uvodu, spet nekaj vedeti.

Pa še ena zelo pogosta napaka vas lahko kasneje razjezi. Z motivom ste namreč zapolnili celoten posnetek. Najbrž ne veste, da se pri izdelavi fotografij v laboratoriju, zaradi tehničnih zahtev naprav za izdelavo fotografij le te nekoliko obrežejo po vseh stranicah. Zato na tako narejenih posnetkih kasneje, na izdelanih fotografijah manjkajo deli glav, nog, ali drugih elementov, česar pa vi niste želeli. Poleg tega pa ste se oropali še za možnost kasnejše obdelave posnetka, bodisi da ga morate zaradi poravnave horizonta nekoliko zavrteti, bodisi zaradi boljšega kadriranja.

Moderne digitalne kamere omogočajo fotografiranje tudi zelo od blizu. Pri svojem delu imamo tako velikokrat probleme s ponosnimi starši, ki svojega novorojenca izredno pametno (sarkazem, kakopak) “nabliskajo” z razdalje nekaj centimetrov. Seveda ne nastavijo aparata niti na makro zajem. Potem že na samem posnetku manjka del obraza, pa še tisto kar je na sliki je popolnoma “skurjeno” in neostro. Da, pravilno razmišljate. Ne da se popraviti!

Se nadaljuje…

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*