Otok Brač – otok sonca in kamna

Ali veš, da je Otok Brač največji otok Dalmacije in tretji največji otok Jadranskega morja?

Ali veš, da Otok Brač krasi najvišji vrh jadranskih otokov, Vidova Gora? Visoka je 780 metrov.

V lepem vremenu pogled z vrha seže daleč v daljavo, vse do otokov Lastova,  Korčule, Visa in bližnjega Hvara na eni strani, na drugi pa vzdolž jadranske obale.
V vznožju gore na južni strani Otoka Brač leži mesto Bol, najstarejše in največje mesto na otoku in je najbolj znan po svoji plaži Zlatni Rat. Plaža je prodnata in dolga kar 15 km ter znana po vsem svetu.

otok brač cerkev

 

Če še niste vedeli, konec aprila lanskega leta (2016), ko je več dni pihala burja preko 170 km /uro, v Sloveniji pa smo imeli celo sneg, se je konec rta obrnil v desno gledajoč z otoka in ni več raven.
Do otoka Brač nas je pot vodila preko mejnega prehoda Obrežje, kjer so nam upoštevajoč novo obmejno zakonodajo precej podaljšali potovanje.

Trajektna linija, ki povezuje Otok Brač s celino, je v Splitu. Trajekt vozi  cca 50 min. Z ene strani si je mogoče ogledovati celino, z druge strani seže pogled v lepem vremenu vse do bližajočih se otokov in širnega morja. Naš trajekt so spremljali tudi delfini, kar je bilo za otroke še posebej zanimivo.

Kraj Supetar na severni strani Otoka, kamor vozi trajektna linija na Brač, je prijeten primorski kraj​ z večjim številom lokalov, kjer se lahko posladkate z okusnim sladoledom, spijete kakšno pivo, v trgovinicah pa si lahko kupite spominek, lahko pa pojeste tudi okusno kosilo.  

Domačini so izjemno prijazni, dobrovoljni in nasmejani. Pravi Dalmatinci. J Iz lokalov se sliši prijetna glasba. Če kje, potem tu lahko pozabiš na vsakdanje skrbi in delo. Preprosto si samo tu in v tem trenutku.  

Čudovite plaže na območju Supetarja (in kar celega Otoka) nudijo v času prvomajskih praznikov neskončne možnosti za sprehode, kolesarjenje, pohajkovanja in izlete po Otoku.

Brač je znan po obilici sončnih dni in kamnu.

Lepo vreme smo izkoristili za izlet po otoku. Tokrat z avtobusom.
Iz mesta Supetar se je pot ves čas vzpenjala, preko krajev Škrip (najstarejši kraj na otoku), Nerežišća vse do Vidove Gore. Cesta je na trenutke kar ovinkasta, zaradi razgibanega površja pa omogoča čudovit pogled po otoku. Ob cesti srečaš tudi domače živali, kot so ovce, osli in kokoši. Verjetno se najde še kakšna, vendar je bila v času mojega obiska, kje skrita ;).

otok brač vas

Po pobočju je ogromno grmičevja in v začetku maja je otok res lepo zelen. Ob poti je cvetel že mak, ki bo nas v Sloveniji razveseljeval šele čez dober mesec.

Na pobočjih in ob domačijah je mogoče videti ogromno kamna. Kamen je prava atrakcija na otoku, saj je mogoče videti prave gomile neobdelanega kamna vzdolž poti. Z obdelovanjem tal otoka Brača in spremembo zemlje v obdelovalne površine, je znana tudi odredba beneške vladavine, ko se noben mladenič ni smel poročiti, če ni prej zasadil sto oljk. In res, na otoku je polno nasadov oljk. Olive, olivno olje, sir, ovčetina sodijo med kulinarične dobrote otoka.

Na Braču je znana tradicija gradnje s kamnom, ki je postal znan tudi po svetu.  Ponašajo se tudi s staro kamnoseško šolo. 

Iz braškega kamna pa je grajena tudi Bela hiša v Washingtonu.

Ogledali smo se tudi izdelovalnico domačih mil na osnovi olivnega olja. Ta mila je mogoče kupiti tudi v znani ljubljanski veleblagovnici. 🙂 Sin lastnika se je na soboto pred 1. majem poročil s Slovenko in prav nič nenavadno ni, če na Braču srečate še kakšnega Slovenca ali Slovenko, ki tam tudi živi. Poroke z domačini in Slovenci niso tako zelo redke.

Z Otoka Brač izhaja tudi hrvaški pevec in skladatelj Davor Radolfi, ki nam je predstavil zgodovino Brača in povezanost Brača in Slovenije. V nočnih urah pa nas je razveseljeval s svojim igranjem in petjem.

Na Braču je v Mavzoleju pokopan tudi sin pokojnega predsednika vlade Britanskega Kraljestva Winstona Churcilla.

Otok Brač je preprosto čudovit. Vredno si ga je ogledati predvsem v času izven turistične sezone, saj je v času sezone na otoku ogromno turistov, predvsem tujcev.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*