Otroci potrebujejo čustveno varnost

Otroci potrebujejo telesno in čustveno varnost, da bi izkusili več ljubezni, zadovoljstva in notranje topline. Tako kot je potrebno, da starši poskrbimo za zadovoljitev otrokovih telesnih potreb (hrano, spanje, gibanje), je absolutno enako pomembno, da poskrbimo za zadovoljitev njihovih čustvenih potreb. Nekaj načinov, kako lahko starši poskrbimo za čustveno varnost pri otrocih:

 • Otroci potrebujejo veliko telesnega in čustvenega stika. Včasih se zgodi, da se moji otroci podijo naokoli, potem pa si kar naenkrat zaželijo bližine, objemov in toplih besed, da bi si napolnili svoje »baterije«. Takrat, ko se otroci pri svojih starših čustveno polnijo, se v njihovih možganih dogajajo prijetne kemične reakcije, ki jim pomagajo, da občutijo več varnosti, zadovoljstva in notranjega miru.
 • Zabavajmo in igrajmo se z vsakim otrokom posebej. Ko se otroci igrajo z nami starši, začutijo, da so nam pomembni. Ko so otroci starejši, pa posvetimo več časa pogovoru in poslušanju o njihovih prijetnih in manj prijetnih dogodkih. Otroci občutijo posebno pripadnost in pomembnost, če jih starši poslušamo.
 • Starši izboljšajmo svojo komunikacijo z otroki in bodimo do njih spoštljivi. Otrok ne prekinjajmo, ko nam želijo povedati nekaj o sebi, ampak jih spoštljivo poslušajmo. Če jih bomo vzgajali tako, da bomo upoštevali njihove čustvene potrebe, bo to imelo takojšnje in dolgoročne pozitivne posledice na razvoj njihovih možganov.
 • Dovolimo otrokom izražati njihova čustva. Morda se nam zdi, da je življenje lažje, če otroci ne jočejo in nimajo izpadov trme. A za otroka ni zdravo, če je vedno umirjen in se nikoli ne jezi in sitnari. Otrok, ki ne bo mogel izraziti svojih neprijetnih čustev, jih bo potlačil ali izražal na druge neprimerne načine in vse to, kot vemo, ni zdravo. Namesto, da otroku govorimo: »Ne smeš jokati,« mu raje recimo: »Ti se kar zjoči, da ti bo lažje.«
 • Starši poskrbimo tudi za svoje potrebe. Zaradi lastnih otrok je pomembno, da poskrbimo za svoje potrebe in živimo tudi svoje življenje. Ko bomo sami zadovoljili svoje potrebe po počitku, športu, druženju s prijatelji in po tistih navadah, ki nam prinašajo veselje, se bo naše razpoloženje izboljšalo in tako bomo v starševstvu veliko bolj uživali.
 • Otroci potrebujejo meje. Meje dajejo otrokom občutek varnosti in učenje o tem, kako delujejo odnosi in družba, v kateri živijo. Meje postavljamo na tak način, da bomo samospoštovanje ohranili tako starši kot otroci.

otroci varnost srček

Če si o tem, kako postaviti zdrave meje otrokom, želite več vedeti, vas vabim na delavnico z naslovom Kako postaviti učinkovite meje in ohraniti dober odnos z otrokom.

Na delavnici se bomo učili:

 • Zakaj postanejo neracionalni in ne zmorejo sodelovati?
 • Kaj otroci potrebujejo, da bi postali ponovno sodelovalni in se racionalno obnašali?
 • Kako postaviti odločne meje, ko se otroci jezijo, udarijo sorojenca, imajo izpade besa, ne da bi poškodovali odnos z otrokom?

Urnik delavnice:

 • Maribor, sobota, 20. maja ob 9. uri (štiri ure). Cena je 30 evrov, za par 55 evrov.

 

Delavnico vodi Klara Bajec: mama, svetovalka, avtorica in trenerka za sočutno, zavestno in pozitivno starševstvo. Na delavnicah se starši učijo, kako lažje obvladovati neprijetna čustva pri otrocih in zaživeti lažje in bolj uravnoteženo starševstvo.

Nekaj mnenj udeležencev delavnice, ki je bila v soboto, 8. aprila v Mariboru:

 • “Delavnica je bila zelo zanimiva, uporabna in najbolj všeč mi je bil poudarek na čustvih, razlogih za neprimerno obnašanje otrok in izpadih trme. Delavnico bi priporočala tudi babicam in dedkom.” Petra
 • “Obema se je zdela delavnica zelo zanimiva, izčrpna in poučna. Četudi se 4h zdi dolgo, je na koncu zelo hitro minilo in še bi vas lahko poslušala:). Po delavnici sem se počutila super. Kot že po našem pogovoru preko skyp-a pred nekaj meseci, sva tudi na delavnici dobila ponovno potrditev, da tako narobe pa spet ne delava stvari oz., da kar veliko že veva in tudi uporabljava. 
  Res se vam iz srca zahvaljujem za vse deljene informacije, konkretne primere itd. Ko boste imeli v Mariboru spet kakšno delavnico, me prosim obvestite.” S.
 • “Delavnica mi je bila zelo všeč. Najbolj mi je bila všeč zadnja tema, 7 korakov kako postaviti učinkovite meje, čeprav so mi bile vse teme zelo zanimive in še posebej to, da smo obravnavali veliko konkretnih primerov.” Martina
 • “”Delavnica mi je bila zelo všeč, saj smo podrobno predelali teme na primerih. Po delavnici se počutim super in hvala vam za vso spodbudo pri vzgoji.” S.
 • “Zelo sem zadovoljen, všeč mi je, da je bilo na voljo veliko primerov. To delavnico bi priporočal vsem prijateljem.” Peter

 

Prijave za delavnico pošljite:

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*