Zakaj so otroške hiške najboljši možen pripomoček za otrokov razvoj

Pomislite na svoja otroška leta. Pobrskajte po morda že davno potlačenih spominih. Spomnite se. Ali nismo kot otroci vsi sanjali, da bi imeli nek svoj mali domek? Zatočišče pred vsemi in vsem, kraj, ki bi bil samo naš? Kako smo hrepeneli po tem, kar spomnite se! Ker takšnega prostorčka večinoma nismo imeli na dosegu roke, smo si ga ponavadi ustvarili sami z nekaj enostavnimi pripomočki in z veliko domišljije. Danes lahko otroci to svojo domišljijsko igro popeljejo še korak dlje, saj so jim na voljo prav posebne otroške hiške.

otroške hiše deklica

Te otroške hiške so tako raznolike, da lahko mladim nadebudnim malčkom in malčicam ponudijo prav vse, česar si zaželijo. Nekatere so izdelane iz plastike, druge iz naravnih materialov, kot je les. Ene so obarvane v bolj zemeljske barve, druge se bleščijo v najbolj norih odtenkih. Ene so velike, druge majhne. Ene stojijo zunaj, druge lahko postavimo kar v stanovanju. Koliko izbire imajo pri odločanju glede ravno prave otroške hiške zanje otroci in njihovi starši!

Otroške hiške pa niso le super pripomoček za igranje in otroško druženje. So tudi idealen način, da ponudimo otroku malce zasebnosti, ko si je, seveda, zaželi.

Otroške hiške zagotavljajo zasebnost

»Kakšne zasebnosti neki?« se boste morda vprašali. »Kaj pa majhen otrok rabi zasebnost!?« Starši si morda to radi zanikajo, toda tudi otrokom otrokom zasebnost dobro dene – dokazano je celo, da jo nujno potrebujejo. In ta potreba se ne začne šele v najstniških letih. Tudi čisto majhni otroci si kdaj, čeprav ne pogosto in ko že, le za kratek čas, zaželijo biti sami. Tako da kar brez panike, če bo vaš otrok kdaj izkazal potrebo po samoti. Včasih si želijo samo umakniti se pred radovednimi pogledi, pred vrstniki, brati in sestrami in celo pred starši in tisto, kar radi počnejo, početi v miru in v zasebnosti – morda bi se radi pogovarjali s svojo igračko ali namišljenim prijateljem, se v samoti igrali, listali po svojih najljubših knjigah ali si izmišljali najbolj divje zgodbe, kar jih premore njihova domišljija.

Ko smo bili otroci, smo to potrebo zadovoljevali na različne načine. Ali smo se skrili v omaro ali zlezli pod postejo, splezali v kakšno večjo škatlo (iz katere smo včasih celo izrezali okna in vrata), se z odejo pokrili čez glavo ali ustvarili pravo malo trdnjavo iz blazin in odej. Najbolj smo zavidali otrokom filmov iz in risank (in morda tudi kakšnemu, ki smo ga osebno poznali), ki so imeli dostop do prave pravcate, svoje otroške hišice na drevesu. In prav podobne imajo lahko danes otroci – nekatere so pač narejene tako, da so podobne drevesnim hiškam, druge so bolj pri tleh, prav nobena pa ni manj ali celo nezanimiva.

Otroške hiške kot način spoznavanja sveta odraslih

In zakaj ravno otroška hiška? Zakaj so ravno nad takšnimi »mini domovi« otroci najbolj navdušeni? Odgovor je povsem preprost. Morda se še spomnite svojih otroških dni. Pa tudi če ne, nič hudega, saj ste to gotovo že kdaj slišali, kje prebrali ali celo na lastne oči opazili – otroci neizmerno radi posnemajo odrasle. Naj se igrajo trgovino ali družino, kuhajo v svoji mali namišljeni kuhinjo ali počnejo kaj čisto drugega, pogosto za uprizoritev izberejo kakšen prizor iz življenja svojih staršev ali drugih odraslih oseb, s katerimi so bili pred kdaj koli v stiku. Želijo si vsega tistega, kar imajo odrasli. Službo. Svoj avto. Svojo hišo. Otroške hiške jim omogočajo, da poustvarijo življenje, v katerem imajo svoj dom, v katerega brez njihovega dovoljenja nima vstopa prav nihče. V katerem so oni gospodarji in v katerem jim nihče ne govori, kaj lahko, česa ne smejo in kaj morajo narediti.

hiške za otroke dekle

Otroške hišice za zabavno razgibavanje

Otroška hiška ni le kraj, kamor se lahko otrok umakne. Je tudi kraj, kjer se lahko dodobra razgiba. Veliko različnih vrst otroških hišic namreč v takšni ali drugačni obliki vključuje tudi neko sorto igral – iz nekaterih se lahko otrok spusti po toboganu, v druge pa lahko vstopi le tako, da spleza po plezalih. Takšno igranje, plezanje, hoja po stopnicah in spuščanje po toboganu, premagovanje ovir in mostičkov, ki morda povezujejo dve hišici med seboj – vse to krepi otrokovo fizično kondicijo, izboljšuje koordinacijo in tako izredno pozitivno vpliva tako na pravilen razvoj otrokovega telesa, kot na razvoj otroških možganov. Oboje namreč potrebuje ogromno stimulacije, da se razvije tako, kot je najbolje možno, in pri tem so tovrstne hišice nepogrešljive.

Otroške hišice so, skratka, odličen način, kako sprostiti otroško domišljijo, se dobro razgibati in občasno celo pobegniti pred svetom. Otroku omogočajo, da skozi zabavno igro spoznava svet odraslih in se pripravlja, da bo tudi sam nekoč vstopil vanj.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*