Ko otroku omenimo palačinke, se mu zasvetijo oči, vsaj večini. Tudi pri odraslih ob omemba palačink izzove podobno reakcijo. Vendar pri odraslih ne več toliko, ker zaradi hitre in enostavne priprave si je že vsak našel idealni recept, ki dela po njem in je najboljši. Vendar nekaj novih idej ne škodi.
Ko omenijo palačinke se spomnim na tiste tanke, polnjene z marmelado, kar meni ni bilo nikoli všeč, čokoladnim namazom ali samo sladkorjem, ter lepo zavite v rolico. Če se je napolnilo jih s sladkorjem, se je moralo paziti, da zaradi nežnosti palačink se niso preveč zvile in se je zato dobršen del sladkorja stresel ven. Nekateri od vas mogoče ob omembi besede palačinke pomisliti na tiste debele, ameriške, katerih priprava in sestavine se rahlo razlikujejo od tanjših. Mogoče pa spet kdo drug pomisli na vaflje, to je v pekaču za vaflje pečena masa za ameriške palačinke. Vaflji imajo značilne vdolbine v katere se ujamejo sirupi in ostali prelivi.
Poleg samih palačink pomislimo na torto iz palačink, kanelone, slane in sladke palačinke. Toliko različnih palačink, vendar osnoven recept je en in je čisto preprost.
Osnovna mešanica za testo za palačinke Za približno 500 ml testa potrebujete:
|
Nasveti:
- Testo za vaflje in ameriške palačinke pustimo stati 5 minut, da se aktivirajo kvasovke
- Testo za navadne palčinke pustimostati najmanj 15 minut, da škrob vpije tekočino
- Ponev ali pekač za vaflje pred peko dobro segrejemo
- Tudi če ima ponev ali pekač plast proti prijemanju moramo površino vsakič naoljiti
Osnovne sestavine
Kot lahko iz recepta vidimo, so osnovne sestavine moka, pecilni prašek, sol, jajce, mleko ali druge tekočine ter maslo ali olje. Pri peki navadnih palačink ne uporabljamo pecilnega praška.
Belo moko lahko delno ali v celoti nadomestimo z drugimi vrstami moke. Če delamo ameriške palačinke ali vaflje, moko skupaj s pecilnim praškom presejemo. Če uporabimo moko brez glutena so palačinke mehkejše.
Pri pripravi sladkega testa dodamo sladkor. Uporabimo lahko kateri koli sladkor, odvisno od željenega okusa in strukture. Med injavorjev sirup navadno uporabimo za preliv, vendar lahko osladkamo z njima tudi testo.
Jajca povežejo zmes. Lahko upoabimo cela jajca, lahko pa iz beljaka naredimo sneg, ter pripravimo posebej rahlo testo, z rumenjakom pa testo obogatimo.
Kot tekočino lahko uporabimo mleko, lahko tudi rastlinsko mleko, sokove, mehurčki piva v testu poskrbijo za rahlost testa, zaradi tega uporabljamo tudi pogosteje radensko, za navadne palačinke pa mora biti testo redkejše in zato uporabljamo tudi navadno vodo.
Sol dodamo tako slanemu kot sladkemu testu, ker okrepi gluten v moki in testo zrahlja.
Testu lahko dodamo tudi arome za bolj prefinjen okus.
Dodatne sestavine:
Testu za palačinke lahko dodamo dobro sesekljano, nastrgano ali pretlačeno sadje in zelenjavo.
Če testu dodamo žita, oreščke in semena testo obogatimo z vlaknjinami in hranljivimi snovmi.
Lahko dodamo tudi začimbe, kanček močne kave in seveda čokolado ali kakav.
Nemške palačinke
Sestavine:
|
Potek dela:
Pečico segrejemo na 220°C. Pekač za mafine rahlo naoljimo in za 5 minut postavimo v segreto pečico.
Moko in sol presejemo. Dodamo mleko, jajca, olje, med, limonino lupinico in vanilijev izvlečekter stepemo v gladko, penasto maso.
Testo zlijemo v vroče modelčke, nato pekač za mafine znova postavimo v pečico in pečemo 20 – 25 minut, da palačinke vzhajajo in zlato porjavijo.
Vzamemo iz pečice, potresemo s sladkorjem v prahu in takoj ponudimo.
Ruske palačinke (blini) s prekanjenim lososom
Sestavine:
|
Za serviranje:
150 g kisle smetane
350 g prekajenega lososa
Svež koper za okrasitev
Potek dela:
Moko, pecilni prašek in sol presejemo. Dodamo mleko, rumenjak, maslo in jogurt, ter stepamo v gladko maso. V drugi posodi iz beljakov naredimo trd sneg, ki ga previdno in enakomerno vmešamo v maso.
Ponev rahlo naoljimo in segrejemo na zmernem ognju. Testo z malo žlico naložimo v ponev in pečemo, dokler se na vrhu ne naredijo mehurčki.
Obrnemo z lopatico ali s paletnim nožem in pečemo z druge stani, da palačinke zlato porjavijo. Postopek ponovimo s preostalim testom. Pečene palačinke hranimo na toplem.
Na vsako palačinko damo žlico kisle smetane, rezino prekajenega lososa in vejico kopra. Palačinke lahko ponudimo tople ali hladne.
Ameriške palačinke
Sestavine:
|
Potek dela:
Moko in sol presejemo. Dodamo mleko, vodo, jajce in maslo ter stepemo v gladko, penasto maso. Za 15 minut postavimo na stran.
Ponev s premerom 20 cm rahlo naoljimo in segrejemo na zmernem ognju. Vanjo vlijemo toliko testa, da ponev prekrijemo, nato obračamo, da se testo enakomerno razlije po dnu. Palačinko pečemo, da se spodaj zlato zapeče, nato jo obrnemo in pečemo še z druge strani, da zlato porjavi.
Postopek ponovimo s preostalim testom. Pečene palačinke položimo na papirnate brisačke in hranimo na toplem.
Palačinke potresemo s sladkorjem, pokapamo z limoninim sokom, jih zvijemo in takoj ponudimo.
Francoska klasika (crepes Suzette)
Sestavine:
|
Omaka:
7 žlic masla
100g drobno mletega sladkorja
drobno nastrgana lupina in sok 1 pomaranče
malo manj kot 100 ml pomarančnega likerja
Potek dela:
Moko in sol presejemo. Dodamo mleko, vodo, jajce in maslo ter stepemo v gladko, penasto maso. Za 15 minut postavimo na stran.
Ponev s premerom 20 cm rahlo naoljimo in segrejemo na zmernem ognju. Vanjo vlijemo toliko testa, da ponev prekrijemo, nato obračamo, da se testo enakomerno razlije po dnu. Palačinko pečemo, da se spodaj zlato zapeče, nato jo obrnemo in pečemo še z druge strani, da zlato porjavi.
Postopek ponovimo s preostalim testom. Pečene palačinke položimo na papirnate brisačke in hranimo na toplem.
Nato pripravimo omako. V široki posodi na zmernem ognju segrejemo maslo in sladkor, da se sladkor stopi. Vmešamo pomarančno lupino in sok z dvema žlicama pomarančnega likerja. Vse skupaj zavremo.
Palačinke zložimo na četrtine in jih položimo v ponev. Prelijemo z omako in dobro segrejemo.
V posebni zajemalki segrejemo preostali liker, ga pokapamo po palačinkah in prižgemo. Potresemo s pomarančno lupinico in ponudimo.
Mini palačinke z javorjevim sirupom
Sestavine:
|
Potek dela:
Moko, pecilni prašek in sol presejemo. Dodamo pinjenec, jajce in maslo ter stepemo v gladko maso. Za 5 minut postavimo na stran.
Ponev rahlo naoljimo in segrejemo na zmernem ognju. Nato vanjo z malo žlico vlijemo testo in naredimo manjše palačinke (s premerom približno 4 cm). Pečemo, dokler se na vrhu ne naredijo mehurčki.
Obrnemo in pečemo, da palačinke zlato porjavijo. Postopek ponovimo s preostalim testom, že pečene palačinke hranimo na toplem.
Palačinke zložimo na kupček in prelijemo z javorjevim sirupom.
3 komentarji