Dober paletni viličar za poenostavitev dela

Večji in manjši industrijski obrati za uspešno delovanje potrebujejo kakovostne delavce, ki jim pri lažje delo omogočajo skrbno izbrani pripomočki in orodja. Med ključne elemente, ki poenostavijo transport sodi dober paletni viličar, ki delavcu omogoča hitrejše, enostavnejše in tudi bolj varno delo.

Kaj je paletni viličar?

Paletni viličar je naprava, ki je namenjena transportu materialov, ki se običajno nahajajo na paletah. V domačem žargonu ga najpogosteje imenujemo, kar »rudel«. Gre za napravo, ki močno poveča učinkovitost dela v industrijskih obratih, kjer lahko z njegovo pomočjo en človek opravi naloge, ki jih je prej opravljalo več oseb hkrati. Delo namreč poenostavi, delavec pa zanj porabi manj energije, hkrati pa ohrani tudi svoje zdravje.

 

paletni viličar
Električni paletni viličar poenostavi delo.

 

Vrste paletnih viličarjev

Paletni viličarji so na voljo v različnih oblikah, odvisno od oblike so različne koristi viličarja ter njihova uporaba.

Vsem najbolj znani je ročni paletni viličar. Ta je na tržišču splošno razširjen ter cenovno najbolj dostopen. Prav zato ga imajo v svojih obratih pogosto tudi manjši podjetniki, ki ga potrebujejo za opravljanje enostavnih premikov palet, ki jih številčno ni veliko, najde pa se tudi v garaži posameznikov. Ta paletni viličar najpogosteje uporablja način ročnega dvigovanja in je omejen na transport tovora določene mase. Sodi med standardne oblike paletnih viličarjev in je zagotovo najbolj razširjena oblika viličarjev tako pri nas kot tudi po svetu.

Električni paletni viličar je sodobnejša različica viličarja, ki za delovanje uporablja motor, zato se zmanjša količina ročnega dela pri premiku transportnih tovorov. Gre za naprave, ki zahtevajo večji finančni vložek, poskrbijo pa za lažje opravljeno delo, zmanjšajo potrebo po delavcih ter hkrati ugodno vplivajo na njihovo zdravje.

Visokodvižni paletni viličarji so naprave, ki so usmerjene v dvigovanje tovora, ki je višji od paletnega viličarja standardnih dimenzij, hkrati pa deluje kot dvižna  in delovna miza. Tudi to različico viličarjev poganja motor.

Zadnja od oblik paletnih viličarjev pa so viličarji s tehtnico. Z njihovo pomočjo lahko hkrati stehtate količino tovora, ki ga prenašate (seveda do omejenih količin, ki jih zazna tehtnica), kar ponovno poveča učinkovitost viličarja.

 

ročni viličar
Ročni viličar je primeren za raznolike uporabnike, ki ne prestavljajo velike količine palet.

 

Kakšen paletni viličar izbrati – ročni ali električni?

Dejstvo je, da je paletni viličar nujno potreben pripomoček vsakega skladišča. Privarčuje namreč čas, poenostavi transport ter olajša delo delavcem. Glavno vprašanje pa je, ali je bolj smiseln ročni ali električni paletni viličar.

Na prvi pogled je takoj jasno, da električni paletni viličarji zaradi svoje izjemne produktivnosti hitro povrnejo finančni vložek, ki je v primerjavi z ročnimi paletnimi viličarji seveda večji.

Ročni viličarji so povsem osnovne naprave, ki jih upravljamo zelo enostavno. Med ključne prednosti teh naprav sodijo nizki začetni vložki ter nizki stroški vzdrževanja. Ker imajo zelo enostaven dizajn pa se lahko uporabljajo praktično za palete vseh oblik in velikosti. Za upravljanje tega viličarja pa ne boste potrebovali veliko usposabljanj, kljub temu ne pozabite na zagotavljanje varnosti.

Med pomanjkljivosti ročnih viličarjev sodijo velik vpliv na zdravje ljudi, ki jih upravljajo. Delo je namreč naporno in zahteva veliko fizičnih vložkov, v primerjavi z električnimi viličarji pa so pogostejše tudi poškodbe. Zmogljivost viličarja je pri ročnih omejena predvsem na zmogljivost tistega, ki z njim upravlja.

Električni paletni viličarji opravijo isto delo kot ročni, le da za opravljanje uporabijo energijo, ki jo ustvari električni motor. Ta bistveno poenostavi delo, vilice viličarja pa lahko dvigne višje. Med glavne prednosti uporabe električnega viličarja sodi zmanjšana obremenitev delavcev, povečana produktivnost ter hitrejše premikanje paletnih skladov (tudi visokih).

So pa električni viličarji v primerjavi z ročnimi dražji, zahtevajo več vzdrževanja, za upravljanje z njimi pa je potrebno tudi usposabljanje zaposlenih ter redno upoštevanje vseh varnostnih priporočil oziroma navodil, da se prepreči morebitne poškodbe, ki so sicer manj pogoste kot pri ročnih viličarjih, so pa lahko hujše, zaradi same velikosti električnega viličarja, ki je običajno mnogo večji od ročnega.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*