Parkirni prostori za družine in dvigala

Večni problem staršev so premajhni parkirni prostori in stavbe brez dvigal. Vedno, ko želiš iti z otrokom v trgovino ga pogosto komaj lahko varno vzameš iz avtomobila. Saj so avtomobili zaradi veliko premajhnih parkirnih prostorov  parkirani veliko preblizu en drugemu. Poleg tega je večjih parkirnih prostorov vedno premalo.  In zato moraš vedno paziti, da otroka lahko previdno vzameš iz avtosedeža. Obenem pa moraš še dodatno paziti, da z avtomobilskimi vrati ne poškoduješ tujega avta, ki je parkiran zraven tvojega. 

dvigala parkirišča garaža

Saj so parkirni prostori še vedno narejeni za velikosti avtov izpred nekaj let. Parkirnih prostorov pa je pogosto povsod tudi premalo ali moraš zanje še plačati parkirnino. Torej, če povzamem nakupovanje je zaradi premajhnih parkirnih prostorov naporno še preden se sploh prične. S čimer se sigurno strinjajo vsi starši. Do sedaj sem v občini Litija le pri trgovini Lidl opazila večje parkirne prostore za družine kjer lahko normalno odpreš vrata in iz avtomobila vzameš otroka. Ter pri trgovini Merkur. Lahko, da se nahajajo še kje vendar jih do sedaj še nisem opazila. 

Tukaj pa spet pojavi drug problem. Tja pogosto parkirajo vsi ostali in potem za družine z majhnimi otroki zmanjka  parkirnih prostorov. Saj so pogosto pri eni trgovini le dva ali štirje večji parkirni prostori za družine. Ali pa je takšnih družin naenkrat v trgovinah veliko več kot je parkirnih mest.

Zato sem mnenja, da bi moralo biti pri vsaki večji trgovini vsaj 15 takšnih parkirnih mest. Pri manjših pa vsaj 8. Pri Lidlu je dobro to, da je parkirišče vseeno zelo veliko in lahko parkiraš tudi stran od drugih avtomobilov. Le več časa porabiš, da prideš do trgovine. 

Tudi parkirišč za invalide je premalo oziroma sem mnenja da niso dovolj blizu trgovin ter drugih objektov ali pa jih spet zasedejo vsi ostali.

Poleg tega pa so družine z majhnimi otroki in invalidi diskriminirani tudi v stavbah kjer ni dvigal. Kot mamica z majhnim otrokom sem imela večkrat probleme kako priti v stavbe, kjer ni dvigal sploh če se bila sama z hčerkico. Saj sem pogosto morala v tem primeru pustiti voziček spodaj v avli. Ali pa sem morala voziček pustiti v avtu in odnesti hčerko v naročju poleg tega pa sem morala sabo vzeti še previjalno torbo in marsikaj drugega.

Takšen problem sem naprimer imela, ko sem šla na zagovor za diplomo ampak takrat sem k sreči imela sabo svoja starša, ki sta mi pri tem pomagala. Že prej pa sem se tudi pozanimala ali sploh imajo dvigalo v stavbi, da nisem seboj vzela vozička.

In šele v takšnih trenutkih se zaveš s kakšnimi problemi se tudi soočajo invalidne osebe povsod kjer ni dvigal.

Probleme smo imeli tudi v hotelih, ko smo šli na morje in ni bilo dvigala niti do hotelske restavracije. Zato sedaj vedno pred rezervacijo preverim ali ima hotel dvigalo oziroma se z njimi dogovorim za sobo v pritličju. V Makarski so nam naredili uslugo in smo lahko čez kuhinjo prišli z vozičkom do jedilnice. Poleg tega pa so nam dali sobo v spodnjem nadstropju, da smo lahko brez problemov prišli v sobo tudi z vozičkom. Nismo pa imeli takšne sreče v hotelu v Poreču kjer smo bivali za novo leto 2016. Saj so bile le stopnice do sobe in do hotelske restavracije. Poleg tega so nam želeli narediti uslugo in zato so nam dali sobo z razgledom na morje v najvišjem nadstropju. 

Tako, da sva morala hčerko in vso prtljago nosili čez veliko stopnic. Voziček pa sva morala puščati v avli hotela. Ista zgodba se je ponovila tudi lani avgusta, ko smo odšli na počitnice v Metajno. 

Drugje kjer sva bivala do sedaj so povsod imeli dvigalo tako, da teh problemov nismo imeli.  Problem pa se pojavi tudi, če želiš iti z družino na ogled starih mestnih središč saj je povsod dostop možen le po stopnicah. Tudi to se nam je že zgodilo večkrat le, da se tega pač ne da spremeniti.  Ali pa se pojavi problem pri dostopu do plaže. Saj je ponekod dostop do plaže možen je po stopnicah.

Kakšno pa je vaše mnenje o parkirnih prostorih za družine in dvigalih?

Več podobnih prispevkov najdete na moji spletni strani  http://www.izberimodro.si/ ali FB strani https://www.facebook.com/izberimodro/

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*