Pasme psov: Kako izbrati pravega?Preden se odločite za nakup psa, morate biti prepričani, da imate vse pogoje, ki jih nov družinski član potrebuje. So vaše bivanjske razmere urejene, se z nakupom psa strinjajo vsi člani družine, imate dovolj časa za socializacijo, šolanje in vsakodnevne sprehode ter finančnih sredstev za hrano, opremo in veterinarsko oskrbo? Vas mraz in dežne kaplje ne motijo? Ste pripravljeni vaše počitnice prilagajati pasjemu kosmatincu oziroma imate nekoga, ki bi lahko poskrbel za psa v primeru vaše daljše odsotnosti? Odločitev za nakup psa mora biti dobro premišljena, brez naglice, nekega trenutnega navdiha ali želje po izpolnitvi sanj vaših otrok. Če ste trdno prepričani, da ste pripravljeni na prihod kosmatinca, potemtakem je čas, da dobro razmislite, kakšnega psa si boste omislili.

Jih poznate? Iz leve proti desni si sledijo: zlati prinašalec, labradorec, hovawart
Jih poznate? Iz leve proti desni si sledijo: zlati prinašalec, labradorec, hovawart

NE IZBIRAJTE PSA ZGOLJ NA PODLAGI NJEGOVEGA VIDEZA!

Vsi se zavedamo, da nam je videz še kako pomemben. Najsi gre za nakup nove poletne obleke, izbiro novega jeklenega konjička ali za lov na bodočega idealnega partnerja. In tudi pri izbiri psa običajno ni nič drugače. Vidimo sosedovega kužka, ki svojemu lastniku vsako jutro prinaša časopis. Gledamo televizijske nadaljevanke, kjer pasji detektiv spravlja barabe za zapahe. Občudujemo prikupno bele mladičke s črnimi pikami ali potočimo solze ob ganljivih pasjih junakih, ki so rešili svoje lastnike iz goreče stavbe. Prav takšnega psa si potem omislimo tudi sami, ne vedoč, kaj smo v resnici kupili. In ko naša mala prikupna kepica zraste v veliko neukrotljivo mrcino, ki bolj kot na junaka iz pravljice spominja na Cruello de Vil, smo povsem zgroženi in razočarani.

Dalmatinec je izjemno vzdržljiv in uživa v teku ob kolesu
Dalmatinec je izjemno vzdržljiv in uživa v teku ob kolesu

Na svetu je preko 450 različnih pasem. Res da je od tega kar nekaj novih, v fazi nastajanja ali nepriznanih s strani FCI organizacije, a izbor med pasmami je res velik. Če k temu prištejete še vse nečistokrvne pse, tako imenovane mešance, vam kmalu postane jasno, da odločitev ne bo lahka. Verjamem, da mimo človeške narave ne morete in se za psa, ki vas vizualno niti malo ne privlači, ne boste odločili. Toda zavedajte se, da bi moral biti videz zadnja točka, ki bi odločala o izboru. Bolj kot videz je pomemben pasji karakter, njegova namembnost in raven energije. Če si boste izbrali psa, ki se bo ujemal z vašo osebnostjo in vašim načinom življenja, je to prvi korak k dobremu medsebojnemu bivanju. Bodite pošteni do sebe ter predvsem do psa, ki bo z vami preživel naslednjih 12 let in več.

Coton de Tulear
Coton de Tulear – pasma, ki je primerna za začetnike, a zahtevna za nego

VPRAŠANJA, KI VAM BODO V POMOČ PRI ODLOČITVI

Za lažjo odločitev prilagam nekaj vprašanj, na katera si je vredno odgovoriti:

 • Si želite majhnega ali velikega psa?
 • Bi imeli kratkodlakega ali dolgodlakega psa? Koliko časa ste pripravljeni porabiti za pasjo nego? Vas moti, če se pes (prekomerno) slini?
 • Ste starejša oseba ali družina z majhnimi otroci?
 • Živite v bloku ali hiši? Imate ograjen vrt? Bo pes bival v pesjaku ali z vami v stanovanju? Vas moti, če pes veliko laja?
 • Uživate v naravi, dolgih sprehodih in športnih aktivnostih ali se raje zadržujete doma na kavču?
 • Iščete zgolj družinskega spremljevalca, vas zanimajo pasje razstave ali se želite resno ukvarjati s katero od kinoloških disciplin (obramba, sledenje, agility, rally obedience, klasična poslušnost, reševanje)? Bi imeli morda psa za lovske namene, potrebujete dobrega pastirja vaših ovc ali morda psa čuvaja?
 • Imate izkušnje s psi ali ste popolni začetnik?
  Beli švicarski ovčar potrebuje veliko gibanja in zaposlitve. Dobro se znajde v različnih kinoloških disciplinah.
  Beli švicarski ovčar potrebuje veliko gibanja in zaposlitve. Dobro se znajde v različnih kinoloških disciplinah.

Z enim samim člankom bi bilo nemogoče predstaviti vse pasme psov in svetovati, točno katera pasma bi bila za vas najustreznejša. Vendar pa si z zgornjimi vprašanji lahko naredite ožji izbor, ki vam bo pri končni odločitvi v veliko pomoč. Če na kratko obrazložim: Manjši (družni) psi so primernejši za manj aktivne ljudi, hkrati pa predstavljajo tudi manjši finančni strošek: pojejo manj hrane kot pasji velikani, pri veterinarju so cenejše nekatere storitve – narkoza, antibiotiki in druga zdravila, kjer se količina odmerja glede na težo psa. Manjši psi so tudi bolj praktični in potovanje z njimi je nekoliko lažje: ne zasedajo veliko prostora v avtomobilu, z javnimi prevoznimi sredstvi se običajno lahko vozijo skupaj z vodnikom, v restavracije in apartmaje pa bodo lahko vstopili veliko prej kot njihovi večji kosmatinci.

Kavalir oziroma king charles cavalier
King charles cavalier ali Kavalir

Veliki psi so načeloma primernejši za daljše športne podvige (tek ob kolesu, pohodništvo) ter se lažje udejstvujejo nekaterih kinoloških disciplin, kot sta obramba in reševanje. Vendar velikost psa ni edini faktor, ki odloča o količini aktivnosti, ki jo pes potrebuje. Bolj kot velikost je pomembna predvsem raven energije. Nekatere pasme potrebujejo veliko gibanja, teka in fizične zaposlitve, saj bodo v nasprotnem primeru postale destruktivne. Mednje sodijo na primer border collie, avstralski ovčar, belgijski ovčar, vlečni psi, bokser, večina lovskih pasem in še bi lahko naštevala.

Aljaški malamut je dober vlečni pes na dolge razdalje
Aljaški malamut je dober vlečni pes na dolge razdalje

Spet druge pasme, zaradi svoje konstitucije, večjih fizičnih naporov ne prenašajo dobro in so jim redni krajši sprehodi ljubši. Med njimi je večina malih družnih psov, pa tudi nekateri pasji velikani, kot so novofundlandec, doge, mastifi… To seveda ne pomeni, da z manjšim psom ne morate delati daljših sprehodov ali se podati v hribe, vam bo pa mali štirinožec težko sledil 40 kilometrov ob kolesu.

Jazbečar
Jazbečar

Prav tako je pomembno tudi s kakšnim namenom psa kupujete. Večino pasem so selektivno vzrejali za točno določene naloge, zato boste lahko s pravo izbiro pasme lažje in hitrejše dosegali boljše rezultate.

Belgijski ovčar ali Malinois potrebuje odločnega lastnika z izkušnjami. Je nepogrešljiv pri policijskem delu, vedno bolj se ga uporablja tudi kot reševalnega psa.
Belgijski ovčar ali Malinois potrebuje odločnega lastnika z izkušnjami. Je nepogrešljiv pri policijskem delu, vedno bolj pa se ga uporablja tudi kot reševalnega psa.

Se boste odločili za kratko ali dolgo dlako je odvisno tudi od tega, koliko časa ste pripravljeni nameniti pasji negi. Dolgodlaki psi običajno potrebujejo nekoliko več rednega krtačenja, da se dlaka ne zavozla, nekatere pasme pa zahtevajo celo striženje/trimanje. To vam bo vzelo bodisi ogromno časa bodisi dodatni finančni strošek, če boste delo prepustili strokovnjakom v pasjih salonih. Dvakrat na leto, v času menjave, dlaka odpada v večjih količinah, zato morate biti pripravljeni, da se bo le-ta pojavljala povsod po stanovanju. Kratka dlaka sicer zahteva manj nege in je v stanovanju manj vidna, se pa zaradi strukture rada zapiči in jo je težje odstraniti iz oblačil, kavča, preproge…

Mali angleški hrt oziroma whippet kot primer kratkodlakega psa
Mali angleški hrt (whippet) kot primer kratkodlakega psa

Vrsta dlake je odvisna tudi od tega, ali bo vaš kuža živel zunaj ali v stanovanju. Kratkodlaki psi in psi z malo podlanke težje prenašajo mraz, zato bi bilo skrajno neprimerno imeti na primer malega angleškega hrta zunaj na vrtu. Marsikdo lahko zmotno misli, da je zaradi svoje velikosti, tudi doga primerna za bivanje v pesjaku. Izbira pasme je torej odvisna tudi od tega, kje bo vaš kuža živel. Res je, da se večina psov najbolje počuti v družbi svojega lastnika in se hitro prilagodijo življenju v stanovanju. Toda kljub temu se nekatere pasme (predvsem večji ovčarski psi ter nekateri psi z gosto podlanko) bolje počutijo na prostem in bi se v majhnem prostoru sredi mestnega vrveža počutile utesnjeno. Če živite v bloku se raje odločite za pasmo, ki je bolj tihe narave in ni nagnjena k prekomernemu lajanju. Ne glede na to ali bo vaš kuža živel v stanovanju, pesjaku ali na kmetiji, ne pozabite na vsakodnevne aktivne sprehode.

Labradorec
Dvoslojni kožuh z mehko podlanko labradorcem omogoča plavanje tudi v zelo mrzli vodi. Njegova dlaka ga tako odlično varuje pred mrazom.

Prav tako je pomembno tudi ali ste starejša oseba, družina z otroci ali pa otroke morda načrtujete. Nekatere pasme so mirnejše narave in manj temperamentne, imajo višji prag potrpežljivosti ter se po naravi dobro razumejo z manjšimi otroci. Ob vzgoji majhnih otrok bo življenje s takšnim psom lažje in manj zahtevno. Vendar ne pozabite, da še tako »nezahteven« pes potrebuje socializacijo, vzgojo in dosledno roko. Prav tako pa je potrebno oba, psa in otroka, naučiti določenih pravil in medsebojnega spoštovanja. Tudi za starejšo osebo, ki si želi le družinskega sopotnika, bo manj dominantna pasma boljša izbira. Dominantnost in svojeglavost sta zgolj dve lastnosti, ki naj igrata pomembno vlogo pri izbiri pasme tudi glede na vaše dosedanje izkušnje s psi.

Nemškega ovčarja zagotovo vsi dobro poznate iz nadaljevanke Komisar Rex
Nemškega ovčarja zagotovo vsi dobro poznate iz nadaljevanke Komisar Rex

Ne pozabite niti na pse mešančke, ki so lahko prav tako odlični družabniki, popotniki ali športniki z vrhunskimi rezultati. Veliko psov (iz različnih vzrokov) konča v zavetiščih in čaka na nove priložnosti. Vendar pozor! Naj ne bodo žalostne očke izza rešetk tiste, ki vas bodo prepričale, zlasti če s psi nimate predhodnih izkušenj. Posvojitev odraslega psa ima svoje prednosti, a za vsakim psom se skriva edinstvena zgodba, ki je že izoblikovala pasjo osebnost. Pozanimajte se o njegovi preteklosti, njegovem značaju, slabih izkušnjah in morebitnih pomanjkljivostih (npr. kako se razume z otroci, mačkami, itd). Prav sebično bi bilo, da bi zaradi vašega malomarnega “zbiranja” informacij, pes ponovno pristal v zavetišču.

Pes mešanček
Tudi mešanček je lahko vaš odličen družabnik

IZBRALI STE SI SVOJO PASMO

Knjige, internet in forumi običajno predstavljajo osnovni vir zbiranja informacij. Toda, zlasti če ste v pasjem svetu popolni začetnik, naj teorija ne bo edina informacija pred samim nakupom psa. Pojdite na kakšno pasjo razstavo, obiščite različne vzreditelje, pojdite na sprehod z lastniki vaše izbrane pasme. Več informacij boste zbrali, boljšo predstavo boste imeli, kakšen je v resnici kuža, za katerega se odločate. In če ugotovite, da ima kakšno lastnost, ki bi vas preveč motila, si še vedno lahko premislite ter si poiščete pasmo, ki bi vam bolje ustrezala. Naj bo vaša odločitev čim bolj preudarna, da vam bo življenje z novim družinskim članom v veselje in ne v breme.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*