PayPal način plačevanja, ki to ni!

Obstajajo krasne plati spletnega sveta in tudi njegov kontrapunkt. Paypal način plačevanja oz. njegova prevarantska različica mi je pred nekaj dnevi fino načel živce in malo je manjkalo, da bi mi načel še denarnico.

Kako, zakaj? Povem vam svež pripetljaj, ki vam lahko prihrani marsikateri evro!

Na spletnem prodajnem portalu bolha.com sem objavil oglas. Kmalu po objavi me je preko e-sporočila kontaktiral nek ‘gentleman‘ menda iz Škotske, ki bi naj mu bilo ime Powell Empire. Če pustimo vse asociacije v zvezi s tem imenom ob strani, lahko rečem, da je ta kdorkoliže deloval precej pristno in resnično zainteresirano za nakup oglaševanega artikla. Poleg tega mi je že v samem začetku email korespondence omenil, da mu cena ustreza in da se je odločil za paypal način plačevanja.

V izogib vsem nejasnostim sem mu takoj sporočil, da paypal način plačevanja ne uporabljam. Predlagal sem mu navaden bančni transfer. Objasnil je, da paypal način plačevanja omogoča tudi to, me prosil za kontaktne podatke in mi zagotovil, da bo vse stroške prevzema in transporta kril sam.

V inbox kmalu zatem – celotna korespondenca se je zgodila v istem dnevu – dobim naslednje sporočilo:

 
paypal nacin placevanja spletno-nakupovanje-zavajanje pri spletnem placevanju brezticno
 

Prisrčna razlaga in napotilo, ne? In prav je imel. Enega med prejeto, ostale tri potrditvene emaile s strani kvazi paypala (skupaj torej štiri!) pa sem dobil med vsiljeno pošto.

Preveril sem. Vsi paypal logotipi so bili na mestu, vsi takšni in drugačni pripisi in drobni tisk. Zmotilo pa me je seveda tole (spodnji tekst se je skrival v email-u z zadevo Important Information On How to Complete Your Recent Transaction (Transaction ID: 6W334298754387UK4))…

Možakar se je torej strinjal s ceno, predlagal paypal način plačevanja in bil pripravljen odšteti še precej napihnjen znesek vseh preostalih stroškov nabave (poleg zneska za prodajno ceno  artikla). Pod pogojem seveda, da jaz kot prodajalec najprej poskrbim za ‘prenos’ teh sredstev, ki  naj bi jih nato (po oddaji potrdila o prenosu) tako ali tako dobil  nazaj na svoj transakcijski račun oz. naj bi me ta, skupaj z ostalim zneskom nakupa, praktično tam že ‘čakala’…

Da se razumemo – paypal način plačevanja je čisto v redu metoda plačevanja, če za njeno izvršitvijo stojijo RESNIČNI pooblaščenci teh storitev, ki seveda v stvarnosti nimajo takih zahtev kot ravnokar opisano. Ni pa toliko v redu, če prihaja pobuda za dopolnilne postopke pri izvrševanju transakcij od nekoga z e-naslovom: paypalteam@intlpayteam.com (ta ne spada v nabor paypal domen) in od kupcev, ki so ‘pripravljeni prijazno odšteti‘ mastne denarce za transport in dostavo nakupnega artikla ter na ta način opehariti sogovornika na drugi strani zaslona.

Gospod Powell se mi je naslednji dan še na kratko javil in povprašal, kaj je s transakcijo, zatem pa je njegov glas poniknil v tišini. Je že vedel zakaj…

Če imate sami podobne izkušnje, vas lepo vabim, da spodaj pustite kakšen komentar in pa prosim DELITE ta članek, saj s tem lahko marsikomu prihranite živce in tudi kakšen evro.

7 komentarjev

 1. Mojca Vesel

  Hvala, da si delil svojo izkušnjo. V tujini je podobnih prevar še več, sicer pa se dnevno srečujem s podobnimi zadevami. Pazljivost je na mestu. Prevaranti so namreč lahko zelo zviti, domene so namreč lahko zelo podobne izvirniku. Če nisi dovolj pazljiv in pozoren se hitro lahko zgodi kakšna nevšečnost. Seveda – delim 🙂 !

 2. Mojca, najlepša hvala za odziv! Članek sem spisal tudi v angleškem jeziku ( http://davidkoprivsek.com/2016/05/04/paypal-way-of-paying-seriously/ ) in je res. V tujini je tega še veliko več. Takoj po objavi se mi je s komentarjem oglasila neka gospa, najbrž Američanka, ki pravi, da jo je kontaktiral nek “Luke Pedro” in imel podobne zahteve. . . Če kdo pozna koga v tujini in bi ga rad posvaril pred zlonamernostjo, mu lahko posreduje angleško verzijo teksta. Srečno vsem! – David

 3. Kristijan

  Identična zgodba pri meni, le da je šlo za drugega gospoda..pri meni za g. Zak Eliot.

  Dear Kristijan Lukas,

  My name is Richard Smith. I’m a PayPal representative in charge of your transaction with Elliot Zak you have receive a payment of €370.00 EUR from Elliot Zak (elliotzak0011@gmail.com) but the money is on hold by us Kindly reply to this message so we can give you some step on how to complete the transaction regarding this transaction and I will be happy to help you. We thank you for being an asset to PayPal and we hope to serve you better in the nearest future.We do not appreciate any calls due to attending to many customer,We advice you to get back to us via this email to get full details of this transaction.Be informed that this transaction is only available and can only be tracked and traced via email,So do reply back to us if you have any question about the transaction and not via phone call..

 4. Imajo nov profil:

  smith posey
  smithposey0001@gmail.com

 5. Ravnokar je bil poskus zopet storjen meni. Na srečo sem stvar že pri prvem poslanem e-mailu prekinila… in potem vse tiho je bilo. Prijavila pa bom še vse skupaj na policijo in na spletne prevare.

  Očitno je ta prevara še precej živa.

 6. nipomembno

  Nekaj tednov nazaj sem dobil sms, da želi gospod (Richard) kupiti preko paypala izdelek ki sem ga ponujal na Bolhi.com, takoj sem šel googlati ker poznam zadevo.

  Prvo kontaktiral me je preko sms brez telefonske številke kar pomeni, da je preko raznih online providerjev poslal sms. V sms je napisal naj ga kontaktiram na mail richsmith9017@gmail.com

 7. Podobna zgodba tudi pri meni. Na bolha.com sem hotela prodat posteljo javila se gospa pod imenom Ira Grudić. Prvo kaj je bilo me je vprašala če govorim angleško.Zanimalo jo je od kod sem,da bi se lahko pozanimala za ceno poštnine.Plačat je želela prek Paypala vendar sem ji odgovorila da ga ne uporabljam,nato mi je prijazno povedala da ni problema in mi bo denar poslala na bančno kartico.Naslednji dan sem dobila e-pošto od “paypala” in sicer mi je pisal Richard Smith.Čudno mi je bilo da bi prvo jaz z svojim denarjem rabila plačat poštnino in bi komaj potem dobila denar na svoj račun,zaradi tega sem ji pisala,da mi ni jasno kaj se dogaja.Prosila me je če ji dam svoj Viber da si lahko tam dalje piševe in mi bo vse razložila. Čez nekaj časa vidim da me je neki starejši moški dodal na Viberju pod imenom Able God.Napisal je če me lahko pokliče jaz sem povedala da ne saj nevem tako dobro govorit v angleščini.Odgovoril ji da ni problema in mi začel pisat v slovenščini.Nisem več nič razumela zato sem šla googlat in našla to spletno stran,vse mi je bilo jasno. Napisala sem mu naj več ne piše saj sem ga prijavila na policijo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*