PayPal način plačevanja, ki to ni!

Obstajajo krasne plati spletnega sveta in tudi njegov kontrapunkt. Paypal način plačevanja oz. njegova prevarantska različica mi je pred nekaj dnevi fino načel živce in malo je manjkalo, da bi mi načel še denarnico.

Kako, zakaj? Povem vam svež pripetljaj, ki vam lahko prihrani marsikateri evro!

Na spletnem prodajnem portalu bolha.com sem objavil oglas. Kmalu po objavi me je preko e-sporočila kontaktiral nek ‘gentleman‘ menda iz Škotske, ki bi naj mu bilo ime Powell Empire. Če pustimo vse asociacije v zvezi s tem imenom ob strani, lahko rečem, da je ta kdorkoliže deloval precej pristno in resnično zainteresirano za nakup oglaševanega artikla. Poleg tega mi je že v samem začetku email korespondence omenil, da mu cena ustreza in da se je odločil za paypal način plačevanja.

V izogib vsem nejasnostim sem mu takoj sporočil, da paypal način plačevanja ne uporabljam. Predlagal sem mu navaden bančni transfer. Objasnil je, da paypal način plačevanja omogoča tudi to, me prosil za kontaktne podatke in mi zagotovil, da bo vse stroške prevzema in transporta kril sam.

V inbox kmalu zatem – celotna korespondenca se je zgodila v istem dnevu – dobim naslednje sporočilo:

 
paypal nacin placevanja spletno-nakupovanje-zavajanje pri spletnem placevanju brezticno
 

Prisrčna razlaga in napotilo, ne? In prav je imel. Enega med prejeto, ostale tri potrditvene emaile s strani kvazi paypala (skupaj torej štiri!) pa sem dobil med vsiljeno pošto.

Preveril sem. Vsi paypal logotipi so bili na mestu, vsi takšni in drugačni pripisi in drobni tisk. Zmotilo pa me je seveda tole (spodnji tekst se je skrival v email-u z zadevo Important Information On How to Complete Your Recent Transaction (Transaction ID: 6W334298754387UK4))…

Možakar se je torej strinjal s ceno, predlagal paypal način plačevanja in bil pripravljen odšteti še precej napihnjen znesek vseh preostalih stroškov nabave (poleg zneska za prodajno ceno  artikla). Pod pogojem seveda, da jaz kot prodajalec najprej poskrbim za ‘prenos’ teh sredstev, ki  naj bi jih nato (po oddaji potrdila o prenosu) tako ali tako dobil  nazaj na svoj transakcijski račun oz. naj bi me ta, skupaj z ostalim zneskom nakupa, praktično tam že ‘čakala’…

Da se razumemo – paypal način plačevanja je čisto v redu metoda plačevanja, če za njeno izvršitvijo stojijo RESNIČNI pooblaščenci teh storitev, ki seveda v stvarnosti nimajo takih zahtev kot ravnokar opisano. Ni pa toliko v redu, če prihaja pobuda za dopolnilne postopke pri izvrševanju transakcij od nekoga z e-naslovom: paypalteam@intlpayteam.com (ta ne spada v nabor paypal domen) in od kupcev, ki so ‘pripravljeni prijazno odšteti‘ mastne denarce za transport in dostavo nakupnega artikla ter na ta način opehariti sogovornika na drugi strani zaslona.

Gospod Powell se mi je naslednji dan še na kratko javil in povprašal, kaj je s transakcijo, zatem pa je njegov glas poniknil v tišini. Je že vedel zakaj…

Če imate sami podobne izkušnje, vas lepo vabim, da spodaj pustite kakšen komentar in pa prosim DELITE ta članek, saj s tem lahko marsikomu prihranite živce in tudi kakšen evro.

7 komentarjev

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*