Peči na drva: vnesite pravo mero rustikalnosti v svoj dom

Če bi si tudi vi želeli peči na drva in se sprašujete, kako izbrati dobro peč, ki bo vaše prostore grela mnogo let? Če ste odgovorili pritrdilno, potem berite naprej. V preteklosti je večina hiš imela peč na drva za gretje prostorov, potem se je njihova uporaba nekoliko opustila. Danes pa so tovrstne peči spet vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje prostora, saj v dom vnesejo rustikalnost in pristno domačnost. Peči na drva so tradicionalna ogrevalna enota, ki ustvarijo osrednjo točko doma, ki jo na neki poseben način daje ogenj. V peči drva zgorevajo, s čimer nastane toplota v kurišču, toplota pa potem prehaja skozi oblogo do zidakov oz. pečnic, le te pa ogrevajo prostor.

peči na drva

Za peči na drva je znano, da oddajajo toploto preko vseh zunanjih površin, hkrati pa imajo sposobnost, da toploto akumulirajo tudi do pol dne. Tovrstne peči so sestavljene iz kurišča in dimnih kanalov za odvod plinov, ki nastajajo pri gorenju drv. Pri izbiri peči na drva se lahko odločite za različne možnosti, iz česa bo vaša peč grajena; iz šamotnih ali opečnatih zidakov, ali pa lončenih pečnic. Že pred samo postavitvijo peči je treba zagotoviti dimnik za odvod dimnih plinov, ki nastajajo pri gorenju drv, dovod za zrak in sama nosilnost tal, kjer bo peč postavljena.

Peči na drva ugodno vplivajo na počutje
Tisti, ki že imajo doma peč na drva vedo, da ustvarja posebno in prijetno atmosfero in zelo ugodno vpliva na počutje. Sicer pa ogenj že od nekdaj ljudi privlači s svojo spreminjajočo energijo in burnostjo. Že jamski ljudje so kurili ogenj, kasneje so ga zakurili ob različnih posebnih priložnostih ali pa ob povsem običajnih vsakodnevnih druženjih. Za Slovenijo velja, da je bila v preteklosti najbolj priljubljena krušna peč na drva, ker so bile tovrstne peči v večini v hišah na kmetijah, so jo imenovali tudi kmečka peč. Ta peč pri ljudeh, ki so jo imeli v domovih, še danes simbolizira srce doma, saj se je v taki peči pekel kruh in sušilo sadje. V hladnejšem delu leta pa se je okrog peči vsakodnevno zbrala vsa družina in se ob njej grela. V večernih urah pa so se ob krušni peči pripovedovale tudi zgodbe, ki so otroke zazibale v miren spanec.

Zakaj izbrati peči na drva?
Peči na drva so v zadnjem obdobju spet med bolj priljubljenimi izbirami za ogrevanje prostorov. Predvsem zato, ker so energetski viri vse bolj omejeni in posledično energenti tudi vse dražji in težje dostopni. Tradicionalen način kurjave v peči na drva je cenovno zelo ugoden oz. eden najcenejših in hkrati še energetsko varčen. Peč na drva je priljubljena izbira za ogrevanje tudi zato, ker za delovanje potrebuje les. Lesa, primernega za drva pa je v Sloveniji dovolj. Po drugi strani pa je kurjenje z drvmi tudi okolju prijaznejše, kot na primer z zemeljskim plinom ali celo kurilnim oljem. Med peči na drva, ki imajo akumulacijsko sposobnost spadajo toplozračne, lončene in krušne peči. Vse naštete peči so izdelane iz materialov (lončeni zidaki, šamotne opeke, pečnice itd.), ki zelo dobro akumulirajo toploto. Največja prednost tovrstnih peči pa je, da lahko oddajajo toploto, še več ur po koncu gorenja drv, skupno tudi več kot 12 ur.

peči na drva

Katero peč na drva izbrati?
Preden se dokončno odločite za izdelavo peči na drva, dobro premislite, katero peč v vašem gospodinjstvu potrebujete. Trenutno so najbolj priljubljene izbire krušne, lončene in toplozračne peči. Poglejmo nekaj lastnosti vsake izmed njih. Krušna peč ima veliko kurišče, saj je namenjena poleg ogrevanja prostora tudi za pripravo hrane, na primer peko kruha. Prostor ogreva tudi do 24 ur. Lončena peč je na drugi strani primerna samo za ogrevanje in je najcenejši način ogrevanja, saj porabi zelo malo drv. Toplozračne peči pa omogočajo zelo hitro ogrevanje, že približno 20 minutah po začetku kurjenja, zaradi kroženja zraka. Ta peč je lahko tudi peč za peko pic, ja tistih okusnih in dišečih pic.

Kako poteka sama izdelava peči na drva?
Preden se odločite za peč na drva, se zavedajte, da je za izdelavo takšne peči potrebno veliko znanja, izkušenj in predvsem predanosti. Najboljši mojstri pečarstva bodo pri izdelavi največji pomen dali kakovosti, zato vam bodo svetovali, kakšna peč je za vaš prostor glede na želje in potrebe najboljša izbira. Pomagali vam bodo izbrati primerne pečnice, potem vam narišejo načrt in izdelajo celotno peč, tako kot ste se dogovorili. Pomembno je še, da veste, da je danes peč na drva tehnološko precej bolj napredna, kot so bile tovrstne peči nekdaj. Kot smo že omenili, če so bile peči v preteklosti namenjene predvsem ogrevanju, je zdaj poleg ogrevalne funkcije zelo pomembna tudi estetska funkcija. Zato naj mojster pečarstva pred samim načrtovanjem, pogleda celoten prostor, da lahko upošteva stil notranje opreme, da bo vse usklajeno. Peč na drva bo v prostoru, kjer bo zgrajena zelo opazen element, zato naj se sklada s prostorom.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*