Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu peletov?

Ogrevanje s peleti je postalo danes eno izmed najbolj pogostih oblik ogrevanja pri nas. Odlikujejo ga številne prednosti, zaradi česar je postalo povpraševanje po ogrevanju s peleti vedno večje. Temu primerno se je prilagodila tudi ponudba peletov, ki je vsako leto večja in tudi bolj raznolika. Zato ni nič presenetljivega, da jih danes lahko zasledimo tudi v pestri spletni ponudbi.

peleti rezani

Na trgu se tako najdejo različno kakovostni peleti. V izogib temu, da bi kupili mačka v žaklju, je pred nakupom potrebno pomisliti na nekatere pomembne dejavnike, ki so lahko ključnega pomena za njihovo čim boljšo energetsko učinkovitost:

Izgled in otip peletov

  • Oblika

Verjetno se boste vprašali, kako se sploh lahko peleti razlikujejo v svoji obliki, ko pa so vsi valjaste oblike. Pa vendar se. V prvi vrsti peleti ne smejo biti ne prekratki in ne predolgi. Idelano naj bi bila dolžino 4 ali 5-kratnik preseka. Da pa ne boste peletov merili z ravnilom, je najboljši približek njihove dolžine debelina palca. Če boste naleteli na pelete, ki ne ustrezajo priporočeni obliki, potem se jim raje izogibajte. Dobro poglejte tudi njihovo površino, ki naj ima čim manj vzdolžnih in prečnih razpok.

  • Barva

Prav tako pomemben dejavnik je barva peletov. Zunanja barva je odvisna od načina stiskanja v procesu proizvodnje, medtem ko nam barva notranjega preseka pove o sestavi in kakšen les je bil uporabljen. Če je notranjost temna, potem dajo takšni peleti manj energije in več pepela. Torej izbirajte bolj svetle pelete.

  • Vonj

Če boste lesne pelete povohali, morajo dišati po sveže žaganem suhem lesu, saj so sestavljeni izključno iz žagovine. Če boste zavohali kar koli drugega, potem to pomeni, da so jim dodane primesi, kar pa za njihov optimalen izkoristek ni v redu. 

  • Prah

Prah v vreči je pokazatelj, da se peleti radi drobijo. Če je v vreči poleg peletov veliko lesnega prahu, je to lahko zaradi neprimernega stiskanja v procesu proizvodnje, ali pa zaradi njihove neprimerne sestave. Rezultat tega je, da takšni drobljivi lesni peleti običajno slabše gorijo, prav tako pa vam lahko povzročijo neprijetne težave v podajalnem sklopu ogrevalnega kotla v katerem lahko pride do zamaška. Drobljivi peleti imajo običajno tudi manjšo gostoto.

peleti tovarna

Vrste lesa

Lesni peleti so izdelani tudi iz različnih vrst lesa, ki jim daje različne kurilne vrednosti. Vsaka vrsta lesa ima tako svoje prednosti in slabosti in dobro je, če jih vsaj malo poznamo:

  • Smrekovi peleti so izdelani iz smrekovega lesa, vendar se je potrebno zavedati, da tudi vsi smrekovi peleti niso enaki. Nekateri so namreč izdelani iz čistega lesa, drugi iz lesnih odpadkov in tretji iz lubja. Ta vrsta peletov oddaja največ toplote, najbolje pa je, da so izdelani iz čistega lesa, saj boste na ta način imeli najmanj dela s pepelom.
  • Bukovi peleti se izdelujejo iz žagovine bukve in iglavce, ki je posušena. Ker bukov les vsebuje manj smole, ki v peletih deluje kot vezivo, je v proizvodnji potrebno dodajati les iglavcev ali kakšne druge primesi. Bukovi peleti so na trgu sicer cenejši od smrekovih, vendar je njihova toplotna vrednost manjša.
  • Mešani peleti so pa izdelani iz mešanice lesa različnih dreves, torej listavcev (hrast, bukev) in iglavcev in so dobri za vse sistema doma. 

Ponudba peletov je na trgu resnično velika, vendar bolj kot vrsta lesa, je pomembna razlika med peleti premium kvalitete in tistimi, ki so cenejši in tudi nižje kvalitete. Premium peleti so običajno izdelani iz bolj čistega lesa brez lubja, kar pomeni, da je izgorevanje bolj čisto in zato nastaja manj pepela. Za razliko od splošnega prepričanja pa peleti nižje kvalitete prav tako gorijo in poskrbijo za topel dom.

peleti navadni

Kurilna vrednost

Kurilna vrednost peletov se pri bukovih in smrekovih peletih ne spreminja, za njihov kaloričen izkoristek sta pomembnejša gostota in suhost peletov. Koliko energije sprosti 1 kg peletov, je napisano na vreči, vendar pa je pri primerjavi različnih peletov potrebno biti previden, ker so ti zapisi podani v različnih enotah. Prav tako boste na vreči dobili podatek o vsebnosti vlage. Boljši peleti imajo stopnjo vlažnosti 6 – 8%.

Pepel

Vsebnost pepela vpliva na to, kako pogosto boste morali čistiti kurišče peči. razpon količine pepela je lahko zelo različen, bodite pa pozorni na podatek o ostankih pepela, ki ne sme presegati 1 %. Na vsaki vreči je običajno tudi oznaka mednarodnega certifikata ENplus ali DINplus, ki nam da vedeti, da so v vreči peleti, ki izpolnjujejo določeno raven kakovosti. Za nakup se priporoča pelete, ki imajo na embalaži označen kakovostni razred A1 ali A2.

Pakiranje

Peleti so običajno pakirani v 15-kilogramskih vrečah, ki naj bodo kakovostne, saj na ta način preprečujejo vdor vlage. Zavedati se morate, da boste vreče večkrat preložili, pri čemer je dobro, da se ne poškodujejo.

Dostava

Za ogrevanje preko celega leta boste lahko skurili tudi 2 toni ali več peletov. Zato je pomembno, da se pred nakupom pozanimate tudi o možnostih dostave. Izberite ponudnika, ki vam nudi hitro in zanesljivo dostavo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*