Pet temeljnih pravil za učinkovit javni nastop s PowerPoint predstavitvijo

Vsaka predstavitev je po definiciji oblika javnega nastopa, katere cilj je, da prepričate publiko o koristi nekega izdelka ali storitve. Če predstavljate vaše delo (npr. diplomsko, magistrsko ali doktorsko nalogo), pa mora biti prepričljivo vaše akademsko delo in seveda vi sami kot nastopajoči.

javno nastopanje power point predstavitev nastop

Učinkovita predstavitev ne nastane sama od sebe in ni stvar trenutnega navdiha nastopajočega. Upoštevajte dejstvo, da je vsak nastop odraz številnih faktorjev in zato terja kar nekaj priprav.

»Koliko priprav?« boste vprašali.

Čisto statistično bi vam odgovorili, da je razmerje med trajanjem nastopa oziroma predstavitve in pripravami, ki je potrebno za pripravo, približno 1:10 do 1:20. Če torej hočete narediti dobro petminutno predstavitev, morate pripravam na tak nastop nameniti od 50 do 100 minut.

Če hočete odlično predstavitev, zgornji razpon priprav podvojite.

Prvo pravilo – učinkovita PowerPoint predstavitev

Že Kitajcem je bilo jasno, da slika pove več kot tisoč besed. Ljudje si vsekakor lažje stvari predstavljamo, ko so upodobljene, kot pa, da moramo slišano interpretirati po svoje.

Dandanes bi morala biti učinkovita PowerPoint predstavitev pravzaprav samoumevna. Vsak nastopajoči bi se moral zavedati, da brez učinkovite PowerPoint predstavitve, ki bo s privlačno vizualno obliko upodobil povedano, odziv publike ne bo optimalen.

Pri AMIKUM-u, kjer se ukvarjamo tudi z izdelavo PowerPoint predstavitev po meri, vemo iz izkušenj, da mora biti dobra predstavitev barvita, raznovrstna in dinamična. Istočasno pa mora izpolnjevati pričakovanja publike, ki ji je namenjena. Vizualni prikaz govorjenega besedila, ki bo poudaril moč sporočila tudi z neverbalnimi elementi komuniciranja – to je glavni namen PowerPoint predstavitve.  

Vzrok slabega nastopa in večine predstavitev običajno ne leži v dolgoveznem besedilu, temveč predvsem v odsotnosti ustrezne vizualne podprtosti besedila in zadostnega zadržanja pozornosti  gledalcev.

Drugo pravilo – priprava besedila

Ko pišete povsem novo besedilo za nastop in naredite prvi osnutek, morate le-tega temeljito prečistiti odvečne krame in pomensko zgostiti. Velja pravilo, da vsako novo napisano besedilo preberete in prečistite vsaj tri krat. Če vam je uspelo skrčiti obseg za cca. 20 %, potem ste  opravili dobro delo.

V primeru, da boste na predstavitvi predstavljali že neko predhodno besedilo (npr. diplomsko nalogo), nikdar ne zapadite v skušnjavo, da bi uporabili originalno besedilo iz diplomske naloge po metodi kopiraj/prilepi.

Zavedajte se, da je besedilo diplomske naloge namenjeno branju, besedilo za predstavitev pa je namenjeno govorjenju. Besedilo za branje ni enako besedilu za govorjenje. Jezik, ki deluje dobro ob branju, lahko deluje zelo okorno in nerodno pri govorjenem besedilu, zato je nujno, da besedilo, ki ga boste govorili na predstavitvi, spremenite.

Besedilo preoblikujte, da bo tekoče in ušesu prijazno. To pomeni, da ga napišite, kot bi morali zadevo predstaviti vašemu najboljšemu prijatelju.

Tretje pravilo – dolžina besedila in dolžina predstavitve

Ko ste spisali besedilo in vam zveni ob branju domače (tj. dobro), vedno preverite, ali je besedilo mogoče povedati v omejenem času trajanja vaše predstavitve. To storite tako, da napisano besedilo preberete v normalnem tempu in izmerite čas, ki ga za to potrebujete.

Če ugotovite, da imate prekratko besedilo, razmislite, ali bi bilo mogoče kaj dodati ali kaj dodatno pojasniti.

Če je besedilo predolgo in ste ga brali več časa, kot ga imate na predstavitvi, ugotovite:

  • ali ste presegli dodeljeni čas za predstavitev od 10 % do 15 %,
  • ali ste presegli dodeljeni čas za predstavitev za več kot 15 %.

V prvem primeru ni panike. Upoštevajte, da ste besedilo brali in ga še ne poznate dobro. Ko boste besedilo imeli v glavi in ga povedali brez listov papirja in branja, se zna zgoditi, da boste 15 % časa prihranili z vajo.

V drugem primeru boste morali besedilo skrajšati, saj besedila ne boste mogli povedati hitreje, ker je dejansko preveč obsežno. Razmislite, kaj bi lahko izpustili ali povedali drugače, nato pa opravite ponovno branje, da boste znotraj časovnega okvirja.

Četrto pravilo – učenje besedila

Besedilo za predstavitev morate osvojiti v popolnosti. Učite se ga postopoma.

Najprej si določite odsek besedila, ki se ga boste naučili: npr. prve pol strani. Ta del besedila večkrat na glas preberite, nato pa ga skušajte obnoviti in povedati. Ko boste znali ta odsek, pojdite naprej z drugim odsekom, nato tretjim itd.

Ko besedilo lahko že obnovite prosto, torej brez papirjev v roki in gledanja v besedilo, bodite pozorni na točke, kjer se vam zatika. Če se tudi po več poskusih obnovitve besedila še vedno motite na istem mestu, potem ugotovite, kaj je ta motnja. Če vam težave povzroča določena beseda ali besedna zveza ali cel odstavek, skušajte tisti delček besedila spremeniti. Za motečo besedo ali besedno zvezo skušajte najti bolj domač izraz, ki vam je bliže; v primeru stavka ali odstavka pa skušajte povedati isto z drugimi besedami. V skrajnem primeru, če to ne ogroža smisla celotnega besedila, problematični del enostavno odstranite.

Peto pravilo – izvedba predstavitve s PowerPointom

Izvedbo predstavitve vadite pred ogledalom. Ko obvladate besedilo in vam zveni dobro, se opazujte v ogledalu in popravljajte gibe, ki vas motijo. Nekaj takšnih simulacij nastopov oziroma izvedb predstavitve obvezno opravite s PowerPoint predstavitvijo na računalniku, in sicer natančno tako, kot ste si predstavitev zamislili in jo boste dejansko izvedli. Pri tem uprizorite predstavo v celoti: vključno s pozdravom prisotnih in zahvalo na koncu. To ponovite večkrat.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*