PiknikNadvse prijeten način preživljanja prostega časa in hkrati priložnost, da gostom pokažemo svoje kulinarične sposobnosti

Za nami so prvomajski prazniki, kateri pa nam žal niso postregli z lepim sončnim vremenom, ki smo ga povečini v takem obdobju že navajeni. Napoved za nadaljevanje pomladi in začetek poletja naj bi bila obetavnejša, zato upajmo, da bomo lahko kmalu dostojno otvorili sezono piknikov, če nam to med prazniki v celoti še ni uspelo.

Piknik je preprosta, a zelo prijetna in ne predraga popestritev za vso družino, sorodnike, prijatelje, sosede in znance. Kljub preprostosti pa moramo priprave pričeti že kak dan prej, še posebej, če sami nimamo primerne lokacije. Poleg lokacije potrebujemo še hrano in pijačo, žar oziroma peč za peko in pa seznam povabljencev, ki bodo na piknik prinesli veliko dobre volje. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Dobrote iz žara
Dobrote iz žara

Lokacija:

Lokacija piknika navadno predstavlja največjo težavo, saj marsikdo doma ali v svoji bližini nima primernega prostora za izvedbo piknika. Na podeželju s tem seveda nimajo problemov, saj narava in veliko prostora omogočata idealne pogoje za piknik. Drugače pa je v mestih in stanovanjskih naseljih, kjer je organizacija piknika bistveno otežena. Če živite v blokovskem naselju vam svetujem, da se povežete z ostalimi stanovalci vašega in sosednjega bloka, saj si boste ob skupnem interesu lažje zagotovili prostor za druženja in potencialne piknike. Veliko stanovalcev v blokih ima v lasti vrtičke ali manjše travnike, ki se ponekod v manjših mestih oziroma krajih, nahajajo povsem v bližini stanovanj. Z malo preurejanja, postavite si kako mizo, klop, če imate dovolj prostora in sredstev celo kamin, boste dobili odličen prostor za piknike in vsakodnevna druženja na prostem. Če primernega prostora sami nimate, se za pomoč lahko obrnete tudi k svojim sorodnikom. Prepričan sem, da vam bodo z veseljem odstopili prostor in dovolili povabiti nekaj ljudi, če jim boste vi v zameno pripravili piknik. Kot zadnja možnost se vam ponujajojo številni piknik prostori, ki pa jih je za uporabo potrebno rezervirati in seveda tudi plačati, kar pa navadno ni najbolj poceni. Tudi tu je ponudba pestra: od zgolj prostora z elektriko in vodo, hladilnika, ponekod vam priskrbijo celo hrano, pijačo in vam jedi pripravijo ter postrežejo. Na kocu vam zagotovijo celo animacijo, preprosto povedano, organizirajo vam celoten piknik. Tovrstna zadeva seveda ni ravno poceni, pa še vzame ves draž organizacije in priprave piknika.  Ampak vsak se naj odloči po svojem okusu in glede na debelino svoje denarnice.

Ko imamo prostor se moramo odločiti še glede vrste žara, oziroma kurišča. Klasičen žar na drva in oglje daje najboljši okus, a za pripravo le tega potrebujemo nekaj znanja in izkušenj. Če imamo na voljo elektriko lahko uporabimo električno ploščo ali posodo. Hrano se odlično pripravi tudi s pomočjo plinskega gorilnika. Pri izbiri načina priprave moramo upoštevati tudi število gostov, da bomo na razpoložljivih kapacitetah v doglednem času lahko »nasitili« vse do zadnjega.

Prijeten piknik prostor
Prijeten piknik prostor

Hrana in pijača: 

Dve najpomembnejši sestavini vsakega pravega piknika sta nedvoumno hrana in pijača, ki ju moramo vedno priskrbeti v zadostnih količinah. Bolje, da je nečesa preveč, kot da nam proti koncu kakšne stvari zmanjka. Večina stvari,ki vam bodo ostale, boste lahko v bližnji prihodnosti še uporabili, zato naj vas pri nakupovanje ne bo strah, da boste stvari zmetali v smeti. Pomembno je, da vrsto hrane in pijače prilagodite svojim obiskovalcem, saj veste, okusi so različni.

Meso:

Kar se tiče mesnih izdelkov izbira navadno ni težka: čevapčiči, ražnjiči, pleskavice, hrenovke, perutnina. Z naštetim navadno ne morete zgrešiti, vsakega po malo, seveda pa lahko določeno stvar tudi izpustite, nihče vam ne bo zameril. Težava se vedno pojavi pri okvirni količini mesa na osebo. Pri povprečnemu odraslemu človeku in pod pogojem ,da bomo na pikniku stregli tudi priloge (solata, zelenjava, pečen krompir, kruh…) naj bi bilo med  350 in 500g več kot dovolj. Za otroke lahko predvidevamo nekaj manj. Kot primer naj navedem naslednje: Na pikniku je bilo 9 odraslih in 6 otrok, vsega skupaj torej 15 ljudi. Če na vsakega odraslega računamo pol kile mesa, oziroma priskrbimo 5 kilogramov, bomo ob prilogah imeli za vse več kot dovolj. Na nas je tudi odločitev ali bomo ražnjiče, pleskavice in čevapčiče naredili sami, ali kupili že narejene, na izbiro imamo tudi nakup v mesnici ali trgovini. Če se odločimo da si meso pripravimo sami, bomo privarčevali kak evro, pa še svojo domišljijo lahko uporabimo.

Ražnjiči piknik

Priloge in zelenjava:

Običajno na pikniku ne manjkajo priloge in raznovrstna zelenjava. Če imamo možnost  si lahko pripravimo pomfri ,ki je priljubljen tako med mladimi in starimi. Za to potrebujemo gorilnik (navadno plinski), posodo in zadostno količino olja ter seveda krompir, kateri bo še posebej okusen in hrustljav, če ga bomo narezali sami. Koti priloga se čisto dobro obnese tudi kruh, še boljše pa so lepinje. Le te lahko malo popečemo, tako bodo šle še bolj v slast.

Ob tem moramo poskrbeti tudi za ajvar, gorčico in majonezo. Manjkati ne sme tudi raznovrstna zelenjava: čebula, paprika, paradižnik.

Solate:

Mnogi prisegajo tudi na raznovrsten solate, ki hrani iz žara dodajo malo svežine in poskrbijo, da se vse dobrote piknika lažje prebavijo. Poleg klasične zelene solate, se na pikniku pogosto pojavljajo francoska, krompirjeva, makaronova in šobska solata. Priprava solat nam sicer vzame kar nekaj časa, a sam sem se že mnogokrat prepričal, da gostom zelo teknejo.  O receptih za pripravo omenjenih solat pa več v naslednjem članku, v katerem se bom posvetil tudi nekaterim drugačnim receptom in nasvetom receptom za popestritev piknika.

Makaronova solata
Makaronova solata

Ne pozabimo na vegetarijance:

Pri organizaciji prehrambnega dela piknika moramo vedno preveriti, če imamo med gosti vegetarijanca in ga seveda ne pustiti lačnega. Na srečo je tudi ponudba slednjega v trgovinah kar obsežna, zato nam to prevelike težave ne bi smelo predstavljati. Na žaru lahko spečemo bučke, papriko, melancane, napravimo odlične zelenjavne ražnjiče, kupimo lahko celo vegetarijanske hrenovke. Zelo priljubljen tudi med nevegetarijanci je tudi sir za žar.

Tudi zelenjava na žaru je lahko zelo okusna
Tudi zelenjava na žaru je lahko zelo okusna

Pijača:

Pri pijači navadno večjih težav nimamo. Na piknikih vedno paše pivo, katerega lahko uporabimo tudi pri pečenju. Če bomo gostom ponudili vino, naj bo to lahko, saj pikniki navadno potekajo v sončnem in vročem vremenu, kjer uživanje vin z visoko stopnjo alkohola ni ravno priporočljivo. Pri brezalkoholnih pijačah pa poskrbimo, da bo izbor pester, od navadne vode, sokov, do mineralne vode in še kakšne gazirane pijače.

Na pikniku se vedno prileže hladno pivo
Na pikniku se vedno prileže hladno pivo

Tako, sedaj pa moramo počakati le še na proste trenutke in lepo vreme in uživanje ob piknikih se lahko prične.

Seveda pa lahko pripravimo tudi piknik povsem drugačen sorte. Meso lahko zamenjamo z morsko hrano, ribami, prepustimo se lahko domišljiji. A o tem in o nekaterih receptih za popestritev piknika več v naslednjem članku.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*