Pipe oziroma armature – kaj moramo vedeti?

Pipe oziroma armature so navadno ene izmed zadnjih stvari, na katere pomislimo pri opremljanju našega doma. Vendar pa lahko povzročijo številne preglavice in sive lase, če se o njih dovolj ne pozanimamo in pri izbiri nismo pazljivi. Zato je dobro, da se pred nakupom pipe vprašamo, kaj moramo o njej sploh vedeti.

Armature so na voljo v različnih stilih

Izbiramo lahko med različnimi vrstami pip. Pogosto je v uporabi kroglična pipa, ki je namenjena predvsem uporabi na naših vrtovih. Ima vrtljivo ročico nad zgibom, pretok vode in temperature pa nadzorujemo s premikom tega ročaja. Tovrstne pipe pa žal pogosto začnejo puščati.

pipe kuhinja

Dvoročne pipe so dandanes nekoliko manj v uporabi, saj so druge vrste pip nekoliko bolj praktične. Kot pove ime, je za tovrstne armature značilno, da imajo dve ročki, ki jih moramo zavrteti za pretok vode. Z eno ročko reguliramo toplo in z drugo mrzlo vodo in tako dobimo temperaturo vode, ki smo jo želeli oziroma potrebovali. Razlike pri tej vrsti armatur se pojavijo pri tesnjenju. Izberemo lahko keramično tesnjenje, ki omogoča, da bo izpust vode dosežen že v polkrogu obrata ročic, ali pa klasično tesnjenje, ki ročki omogoča, da se ta zavrti nekaj krogov.

Enoročne armature so dandanes najbolj pogosto v uporabi. Tovrstna armatura ima eno ročko, ki jo lahko zasukamo v levo ali desno smer, s tem pa reguliramo temperaturo. S premikom ročke gor reguliramo tudi moč curka vode. Velika prednost enoročnih pip je ta, da so te veliko bolj varčne. Temperaturo vode dosežemo veliko hitreje kot pri dvoročnih pipah to pa pomeni, da ni nepotrebne izgube vode. Zato je tovrstna pipa tudi veliko bolj priročna in ekonomična.

Vedno bolj priljubljena je tudi termostatska pipa. Te so še posebej primerne za tuš kabine in kadi, saj lahko želeno temperaturo vode nastavimo vnaprej na že vgrajenem termostatu. To pomeni, da bo takoj pritekla temperatura vode, ki nam ustreza.

Kaj moramo upoštevati pri izbiri pipe

Veliko oseb se za izbiro pipe odloči le na podlagi izgleda, v obzir pa je potrebno vzeti številne druge dejavnike. Pipa mora biti tako funkcionalna kot estetska. Upoštevati moramo tudi, da je bolje plačati nekoliko več denarja in si zagotoviti resnično kvalitetno armaturo, ki nam bo odlično služila dolga leta.

pipe kopalnica

Odločiti se moramo, ali želimo pipo z visoko ali nizko cevjo, z navadnim pretokom ali pa pretokom, ki spominja na tuš, ugotoviti moramo tudi, koliko ročic želimo, da ima naša pipa. Ugotoviti moramo, kakšen doseg in višino curka bomo potrebovali. V kolikor iščemo armaturo za večji kuhinjski umivalnik, potem bomo zagotovo potrebovali daljši doseg curka, višina same pipe pa bo odvisna od prostora, ki nam je na voljo.

Pri izbiri pipe moramo biti tudi pozorni na to, da se bo ta ujemala z našim prostorom. Najbolje je, da pipo kombiniramo z barvami obešalnikov in posameznih delov pohištva. Večina armatur je na voljo v sijoči krom barvi, satenastem finišu ali pa bronastih odtenkih. Kromiran izgled pipe je najbolj vzdržljiv ter tudi najbolj enostaven kar se tiče čiščenja in vzdrževanja, prav zato je tudi najbolj popularen. Satenasti izgled pipe je prijeten na pogled, vendar ga je veliko težje ohranjati čistega. Na njemu se namreč precej hitro poznajo odtisi prstov in vodni kamen. Bronaste odtenke pip navadno dosežejo s posebnimi premazi, ki se lahko kar hitro okrušijo.

Pri izbiri pip in armatur se je, seveda, najbolje posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo odlično svetovali in poskrbeli za najbolj učinkovito rešitev. Eden izmed vrhunskih strokovnjakov pri nas je podjetje Letral, ki za stranke poskrbi že od leta 1993.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*