Plinski žari – nepogrešljivi za okusno hrano ob vseh priložnostih

Temperature zunaj so vse bolj prijetne in vrača se sezona peke na žaru. Najbolj zagreti žar mojstri imajo že zagotovo pripravljen svoj žar, da ga ponovno napolnijo z najrazličnejšimi mesnimi in zelenjavnimi dobrotami. Za vse ostale, ki še iščete svoj pravi žar, je sedaj pravi čas, da izberete svojega in spoznate vse skrivnosti njegove uporabe. Plinski žari podjetja Furlan so primerni tako za začetnike kot za tiste, ki imajo peko na žaru že v malem prstu. Njihova bogata ponudba z dolgoletno tradicijo bo navdušila prav vsakogar, ki želi izkoristiti vse prednosti plinskega žara in z okusno hrano narediti vtis na vse zbrane.

 

Kaj so plinski žari in kakšne vrste poznamo?

Plinski žari so žari, ki se za svoje delovanje priključijo na plinsko jeklenko, nekateri pa imajo tudi možnost priklopa na plinsko omrežje. Tako so hitro pripravljeni za uporabo in omogočajo pripravo okusnega kosila v zelo kratkem času. Med seboj se plinski žari razlikujejo predvsem po svoji velikosti in sicer po številu gorilnikov, ki jih imajo. Manjši žari z enim gorilnikom so vsestransko uporabni in hkrati priročni zaradi svoje majhnosti. Na njih lahko spečete manjše kose mesa, pripravite kosilo ali pa ga vzamete s seboj na potovanje, kjer boste z njegovo pomočjo pripravili hiter in enostaven obrok, saj je na voljo tudi kot prenosni žar. Plinski žari so primerni za povprečnega uporabnika, saj niso zahtevni za uporabo, temperatura, ki jo razvijejo, pa se giblje do 250 stopinj C, zato tudi ni bojazni, da bi hrano na njem zažgali. Poleg tega obstajajo še plinski žari z dvema ali več gorilniki, navadno tremi, lahko pa dobite tudi take s sedmimi ali devetimi, če hrano navadno pripravljate za večje skupine ljudi. Plinski žari omogočajo direktno pečenje večjih kosov mesa ali večje količine hrane naenkrat.

plinski žari prenosni žari žar na plin zunanji žar meso

Poleg različnega števila gorilnikov je žar na plin na voljo tudi v različnih izvedbah – lahko so namizni, z nogami, na stojalu ali z nogami in poličkami. V podjetju Furlan boste našli vse te različice, da lahko glede na svoje potrebe izberete takega, ki bo vsak vaš piknik naredil nepozaben. Namizni plinski žari so primerni predvsem tam, kjer je za peko na voljo manj prostora, saj jih lahko postavite kamorkoli na ravno površino. Žar z nogami lahko postavite skorajda kamorkoli in je zato odličen kot zunanji žar, žar na stojalu pa je odličen za vse, ki daste nekaj tudi na vizualno podobo, saj lahko plinsko jeklenko elegantno skrijete pod žar v za to namenjen prostor. Plinski žari z nogami in poličkami imajo posebno prednost dodatnih odlagalnih površin, kamor lahko odložite posode s hrano ali pripomočke za peko na žaru ter jih imate hkrati vedno pri roki za nadaljnjo uporabo.

 

Zakaj izbrati žar na plin?

 

  • Je enostaven in praktičen za uporabo

Če si po napornem dnevu v službi zaželite hrane z žara, so plinski žari kot nalašč za hitro pripravo čevapčičev, ražnjičev ali zelenjave. Žar vklopite z enim samim gumbom in po nekaj minutah je že segret ter pripravljen za uporabo, zato je primeren za uporabo tudi po večkrat na teden. Pozabite na zamudno kurjenje z briketi ali ogljem, pozabite na umazanijo, ki pri tem nastane, ter enostavno z obračanjem gumba uravnavajte želeno temperaturo. Njegovo praktičnost še poveča dejstvo, da se ga da prenašati kamorkoli, kjer ga potrebujete – prenosni žar vam bo prišel prav na potovanjih, v majhnih stanovanjih ali v kampih, saj je odličen tudi kot zunanji žar, zato je uporaben povsod, kjer si boste želeli pripraviti hrano.

  • Omogoča pripravo različnih vrst hrane

Plinski žari podjetja Furlan imajo kompaktno ohišje in kakovostno ploščo za direktno pečenje mesa in zelenjave, pa tudi številnih drugih živil kot so jajca, omlete ali hrana, narezana na manjše koščke, ki bi sicer pri peki na rešetki padla skozi. Sicer nekateri pri peki na plinskem žaru pogrešajo pristno aromo dima kot pri peki na žerjavici, vendar je pri sodobnih plinskih žarih danes mogoče ta okus poustvariti s posebnimi lesenimi sekanci, ki se dodajo v žar na plin, ustvarijo dim in tako pričarajo pravo aromo žara.

 

  • Je preprost za čiščenje in vzdrževanje

Po uporabi plinskega žara je potrebno le obrisati ploščo za peko in žar na plin je pripravljen za ponovno uporabo. Pri tem ni potrebno pretiravati s čistilnimi sredstvi, saj po peki na plošči ostane tanka plast maščobe, ki ploščo ščiti pred rjo. Plinski žari so očiščeni v nekaj trenutkih, kar je še en dokaz o njihovi priročnosti. Prav tako se vam po peki ni potrebno ukvarjati z ostanki pepela ali nezgorelimi koščki oglja, ki bi jih bilo potrebno počistiti. Zato je primeren tudi za peko na balkonu ali manjši terasi, ob ustreznem vzdrževanju pa je njegova življenjska doba tudi do 25 let. Plinski žari, ki jih ponuja podjetje Furlan, se lahko pohvalijo z dolgo življenjsko dobo, kar lahko potrdijo tudi številni zadovoljni kupci.

 

Kako izbrati pravi plinski žar?

Pri izbiri pravega plinskega žara je odločilnih več dejavnikov. Eden izmed prvih je vsekakor velikost žara, ki je odvisna od tega, za koliko oseb boste po navadi pekli. Podjetje Furlan ima za vas pripravljeno bogato ponudbo plinskih žarov z enim ali več gorilniki, posamezni modeli imajo tudi vgrajene dodatne površine za odlaganje, s čimer je uporaba žara še bolj olajšana, sploh če gre za zunanji žar. Nezanemarljivo vlogo igra tudi mobilnost žara – če ga boste uporabljali na različnih lokacijah, vsekakor izberite prenosni žar, sicer pa si lahko omislite tudi takega z nogicami ali na stojalu. Pozorni bodite na kakovost materialov, iz katerih je žar, saj bo tako daljša tudi njegova življenjska doba. Pomembna informacija je še način priklopa žara, pa tudi, če ima kakšne dodatne funkcije ali pripomočke kot so zbiralnik maščobe ali predhodno vgrajen termometer. Vse to bo olajšalo peko na žaro in jo naredilo še prijetnejšo. Plinski žari podjetja Furlan vas bodo zagotovo prepričali s svojimi funkcionalnostmi, na vas pa je, da izberete pravega za svoje potrebe in z njegovo pomočjo pripravite nepozabne piknike, ki se jih boste veselili vedno znova.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*