Plitvička jezera – raj na zemlji

Na svetu je veliko lepih naravnih čudes, a redka se lahko primerjajo s Plitvičkimi jezeri. V tem članku bom predstavil turistično destinacijo, ki bi jo priporočal vsem ljudem.

Narodni park Plitvička jezera je najstarejši narodni park v jugovzhodni Evropi in največji narodni park v Hrvaški. Park so ustanovili leta 1949, leži pa na hribovitem kraškem terenu v osrednji Hrvaški. Skozi območje narodnega parka vodi tudi pomembna cestna povezava, ki povezuje notranjo Hrvaško s hrvaškim primorjem, kar omogoča obisk Plitvičkih jezer med potjo iz morja ali pa na poti do morja.

Zaščiteno območje obsega 296,85 kvadratnih kilometrov površine. Leta 1979 pa so Plitvička jezera dodali v Unescov  register svetovne dediščine. Park vsako leto obišče 1,2 milijona obiskovalcev. Cena obiska je do 180 kun (23,4 evre) na odraslo osebo v glavnem delu sezone. Da bi se lepote ohranile, veljajo stroga pravila obnašanja.

 

plitvicka_jezera

http://commons.wikimedia.org

Lastnosti

Nacionalni park Plitvička jezera je znan po svojih slavnih stopničasto razporejenih jezerih. Trenutno je mogoče videti 16 jezer. Jezera so posledica sotočij več malih rek in podzemnih kraških rek. Vsa jezera so povezana in navidezno ločena z naravnimi jezi. Skupna površina jezer je okoli 2 kvadratna kilometra. Voda se potem izliva iz najnižjega jezera in ustvari reko Korano. Jezera so znana po njihovih čudovitih barvah. Zaradi različnih klimatskih vplivov in višinskih razlik, na tem območju živi veliko različnega živalstva in rastlinstva.

Plitvička jezera 6
Potka ob enem izmed jezer v Plitvičkih jezerih – Foto: Rok Črepinšek

Izvor imena in ugled

Ime Plitvice se prvič pojavi v dokumentu iz leta 1777, katerega avtor je bil Dominik Vukasović, duhovnik iz Otočaca. Ime je nastalo zaradi plitvih naravnih bazenov, katere je potem napolnila voda. Nekateri znanstveniki pa pravijo, da so jezera dobila ime po reki Plitvici. Nacionalni park je postal slaven v 60. in 70. letih 20. stoletja zaradi več zahodnih filmskih produkcij novel Karla Maya, saj je bilo veliko scen posnetih ob tamkajšnjih jezerih in slapovih.

Plitvička jezera 2
Plitvina (Plitvice) pri slapu v Plitvičkih jezerih – Foto: Rok Črepinšek

Podnebne lastnosti

Na območju Plitvičkih jezer pade povprečno 1500 mm padavin. Največ padavin je po navadi v pomladi in v jeseni. Povprečna vlažnost v zraku je 81,8 %. Januarja je povprečna temperatura 2,2 stopinji Celzija, medtem ko se poleti dvigne na povprečno 17,4 stopinje Celzija. Povprečna letna temperatura pa je 7,9 stopinj Celzija.

Temperatura vode pri izviru je pod 10 stopinjami Celzija, medtem ko se v rekah in jezerih dvigne do 20 stopinj Celzija do 4 metrov globine. Globlje je seveda bolj mrzlo.

Plitvička jezera 3
Lep sončen dan v Plitvičkih jezerih – Foto: Rok Črepinšek

Rastlinstvo in živalstvo

 Na območju narodnega parka Plitvička jezera se je zaradi oddaljenosti od mest, industrije in vseh katastrof za naravo, ki pridejo iz le-teh ter zaradi zgodnjih zaščitnih ukrepov, tu uspelo ohraniti vsem vrstam, ki so tam živele že pred prihodom človeka. Takšen primer je po celem svetu zelo redek.

Območje Plitvičkih jezer je močno poraščeno z gozdom. Prevladujejo bukev, smreka in jelka. Tam se pojavljajo tudi mešane lastnosti alpskega in sredozemskega rastlinstva. V parku živi ogromno vrst rastlin, od katerih je kar 75 endemitov. Veliko število teh rastlin je tudi zakonsko zaščitenih.

Plitvička jezera 5
Pogled na slap v Plitvičkih jezerih – Foto: Rok Črepinšek

Na območju Plitvičkih jezer živi tudi veliko število živalskih vrst. Tam lahko najdemo redke vrste, kot so: evropski medved, volk, orel, sova, ris, divja mačka, divji petelin in še veliko ostalih vrst živali (že samo sesalcev je okoli 50 vrst).

Plitvička jezera 9
Srečna raca v Plitvičkih jezerih – Foto: Rok Črepinšek

Delovni čas in cene

Vstopnice veljajo en dan. V primeru, da se odločite prenočiti v kakšnem izmed hotelov pa lahko podaljšate trajanje vstopnice na hotelski recepciji. Cena vključuje uporabo panoramskega vlaka in elektro-ladje na jezeru Kozjak v okviru izbranega programa razgleda, zavarovanje obiskovalca in davek na dodano vrednost. Rezervacija za posameznike ni potrebna. Ta je potrebna le za organizirane skupine obiskovalcev.

Plitvička jezera 4
Razgled pri slapu v Plitvičkih jezerih – Foto: Rok Črepinšek

Cenik za 2014

Enodnevne vstopnice

Enodnevne Vstopnice

*15 in več oseb –  obvezna pisna najava prihoda preko oddelka prodaje.

**panoramski vlak in elektro-ladja takrat ne delujeta – mogoč je obhod peš – dnevne informacije o možnostih obhoda, glede na vreme, so na vhodih v Narodni park.

 Dvodnevne vstopnice

*Na vstopnico je obvezno napisati ime obiskovalca.

Cene parkiranja

Cene Parkiranja

Za boljšo orientacijo park priporoča nakup njihove karte, ki jo lahko kupite na vhodih v park in v prodajalnah spominkov.

Cena vodenja

Cena Vodenja

Delovni čas parka

Park je od 15. 2. 2014 odprt vsak dan (od 8:00 do 16:00), tudi ob nedeljah in praznikih.

Elektro-ladja vozi vsako uro, medtem ko panoramski vlak vozi vsakih 30 minut.

 

Pravila obnašanja

Na območju narodnega parka Plitvička jezera je prepovedano: delati škodo na drevesih, pobiranje in uničevanje rastlin, smetiti, hoditi izven označenih stez, glasno poslušanje glasbe, vznemirjanje in hranjenje živali, kopanje na območju narodnega parka (to najbolj boli, saj je bilo do 2006 dovoljeno kopanje v jezeru Kozjak, ampak je za ohranitev tamkajšnje lepote in narave to nujno potrebno), kurjenje, ribolov, kampiranje na območju narodnega parka, vodenje psa brez povodca in vstop v vodo.

Plitvička jezera 7
Plitvička jezera – Foto: Rok Črepinšek

Prenočišča

Če se želite Plitvičkih jezer naužiti kolikor se le da, so vam na voljo razne opcije prenočišč. Tam so vam na voljo hoteli, avtokampi in privatna prenočišča.

Plitvička jezera 1
Plitvička jezera – Foto: Rok Črepinšek

Lastne izkušnje

Plitvička jezera sem si od nekdaj želel obiskati, saj so se mi glede na slike zdele nekaj najlepšega (že slike je super gledati, a ko si tam je nepopisno), kar sem kadarkoli videl. Poleti 2011 mi je to končno uspelo. Takoj sem opazil, da tja res gre ogromno ljudi, ampak se nikoli nisem počutil, kot da sem v gneči. Ogled je zelo lepo tekel. Obstaja več programov obhoda parka in jaz sem šel na kratkega. To še danes obžalujem, a ne zato, ker mi ne bi bilo super, ampak zato, ker vem, da je tam še ogromno za videti. Najbolj me jezi to, da nisem bil tam pred letom 2006, ko bi se še lahko kopal. Že sam ogled je čudovita izkušnja, a misel o tem, da sem zamudil priložnost kopanja v tisti kristalno čisti vodi, me močno jezi. Mi je pa povsem razumljivo, da se s tem ščiti narava in prav je, da je tako. Ko sem hodil po lepo narejenih potkah sem imel občutek, kot da so Plitvička jezera narejena po moji domišljiji – pravi raj na Zemlji. Če bi si lahko karkoli na Zemlji izbral za mojo posest, bi to bila Plitvička jezera. Ko bi tiste race vedele, kako močno sem jim zavidal (Saj ne, da jim ne privoščim, ampak a ni dovolj, da lahko hodijo, plavajo in letijo? Tako se pa smejo še kopati v najlepši vodi na svetu, medtem ko se jaz ne smem). Pod eno raco je celo plavala ščuka (prva in edina ščuka, ki sem jo videl v živo). Tam se res naužiješ narave v vsej svoji lepoti. Svetujem vsem, ki cenite svoje oči, da se vsaj enkrat v življenju odpravite do Plitvičkih jezer.

Plitvička jezera 8
Plitvička jezera – Foto: Rok Črepinšek

 

2 komentarja

  1. Jaz sem Plitvička jezera nazadnje obiskal, ko sem bil še otrok. Dostikrat se peljem mimo, ko grem v Bosno, vendar si nikoli ne vzamem časa, da bi si jih ogledal. Tale članek me je spodbudil, da si jih bom!

    • Super. Glede na to, da si Plitvička jezera obiskal pred 2006 me pa zanima to: A si se kopal tam? Drugače si pa naredi uslugo in si za ponovni ogled Plitvičkih jezer vzemi čas:)

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*