Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?Ko se odločite, da boste zamenjali obrabljene pnevmatike, pa naj bodo to letne ali zimske, je pravilna izbira dimenzij pnevmatik ključnega pomena. Le kakovostne pnevmatike lahko zagotovijo večjo varnost v cestnem prometu. Pri menjavi je najbolje, da preverite kakšne pnevmatike imate trenutno nameščene na vozilu, v homologacijskem dokumentu pa preverite ali dimenzija nove pnevmatike ustreza proizvajalčevim zahtevam.

Vse pnevmatike za osebna in tovorna vozila so ustrezno označene in razvrščene v razrede, ki jih določajo proizvajalci sami, glede na teste, ki jih izvajajo v skladu z evropsko potrjenimi postopki. Oznake na boku pnevmatike so kupcem in prodajalcem v veliko pomoč, saj so številke in črke zapisane v posebnem zaporedju pomembno vodilo pri izbiri pravih gum za vaše vozilo in povedo podatke o dimenziji pnevmatike, najvišji dovoljeni masi vozila, najvišji dovoljeni hitrosti vožnje in o datumu izdelave pnevmatike.

pnevmatike

EU-oznaka omogoča takojšen vpogled v lastnosti pnevmatike

Vse pnevmatike, ki so v prodajnem programu na evropskih trgih, morajo biti od 1. novembra 2012 dalje označene in polepljene z EU nalepkami, ki potrošniku omogočajo takojšen vpogled v pomembne lastnosti pnevmatike. Te lastnosti so izkoristek goriva, učinkovitost gume pri zaviranju na mokri podlagi in zunanji kotalni upor in hrup.

EU – energijska nalepka je podobna nalepki o varčnosti gospodinjskih aparatov. Pri izbiri pnevmatik je pri dotičnih prodajalcih ali pa v pestri ponudbi na spletu, pomembno, da smo na omenjene informacije pozorni, saj nam le te povedo številne prednosti ali pomanjkljivosti konkretne pnevmatike.

EU – nalepka vključuje naslednje ocene:

  • porabo goriva

Poraba goriva, ki je odvisna tudi od kotalnega upora pnevmatike, je označena z razredi od A do G. Pri tem oznaka A pomeni najboljšo vrednost, oznaka G pa najslabšo.

  • oprijem na mokri podlagi

Ocena oprijema izraža zavorno zmogljivost na mokri cesti in je izražena s sedmimi ocenami od črke A do F. A pomeni najboljši oprijem na mokri podlagi, medtem ko je oznaka F najslabši.

  • hrup

Zunanji kotalni hrup je izražen z vrednostjo v decibelih (dB). Na pnevmatiki pa je označen slikovno in sicer s črticami, kjer ena črtica pomeni tiho pnevmatiko, tri pa glasno pnevmatiko.

Dimenzije pnevmatik

Pomembni podatki, ki so vtisnjeni na bočnici pnevmatike, so uporabniku v veliko pomoč pri izbiri novih in vzdrževanju obstoječih pnevmatik. Dimenzija pnevmatike je sestavljena iz 4 ključnih faktorjev, ki so ključnega pomena pri pravilni izbiri pnevmatik za vaše vozilo: 

Primer oznake na pnevmatiki – 195 65R 5 91H

  • širina pnevmatike (zapisana v mm)

195 65R 5 91H – pnevmatika je široka 195 mm

  • višina pnevmatike (preračunana vrednost v % glede na širino pnevmatik)

195 65R 5 91H – višina stranskega robu deljena s širino pnevmatike

  • radialna pnevmatika

195 65R 5 91H – pnevmatika je zgrajena radialno

  • premer pnevmatik (zapisan v colah/inčih)

195 65R 5 91H – premer platišča izražen v colah

  • indeks nosilnosti pnevmatike 

Katera je najvišja dovoljena obremenitev pnevmatike pri najvišji hitrosti lahko odčitate na boku pnevmatike. V tabeli indeksa obremenitve (od števila 65 do 119) in maksimalne obremenitve (od 290 kg do 1360kg) lahko za posamezno pnevmatiko odčitate rezultat.

195 65R 5 91H – indeks nosilnosti je 91, kar pomeni, da je pnevmatika pri najvišji hitrosti lahko obremenjena s 615 kilogrami

  • indeks hitrosti

Indeks hitrosti je črkovno zapisan na vsaki pnevmatiki. Prikazuje oznako največje hitrosti, za katero je pnevmatika namenjena. Indeks hitrosti sega od N- 140 km/h (najvišja hitrost) pa vse do oznake ZR – 240 km/h.

195 65R 5 91H – tej pnevmatiki je dovoljena najvišja hitrost 210 km/h

pnevmatike

Proizvajalec pnevmatike oziroma znamka

Pnevmatike so razporejene v različne razrede, glede na to ali so pnevmatike za osebna ali  za tovorna vozila. Na vsaki pnevmatiki je zapisan proizvajalec (npr. Sava, Nokian, Michelin, Goodyear, Kleber, Fulda, Dunlop, Continental,..).

Oznaka profila oziroma tip pnevmatike

Na vozilu morajo biti pnevmatike enakega tipa, vse letne, zimske, terenske ali vse celoletne. Priporočljivo je, da pnevmatike na določena obdobja menjate od zadaj naprej in obratno. Vzrok za to je čim daljša uporabnost vseh štirih pnevmatik. Vse pnevmatike morajo biti enake velikosti, vrste in enakega materiala oziroma zgradbe, prav tako pa morajo biti iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in tekalne površine.

Zakonsko določena globina profila oziroma žlebov je 1,6 mm pri letnih in 3 mm pri zimskih pnevmatikah. Obrabo tekalne plasti lahko preverite z oznakami na boku pnevmatike ali pa z merilnikom globine profila.

Datum izdelave pnevmatike

Kako stara je pnevmatika nam pove 4-mestna oznaka pod oznakami za nosilnost, dimenzijo in hitrost, ki prikazuje datum izdelave pnevmatike. Prvi dve številki pomenita teden izdelave, zadnji dve pa leto izdelave. Če je na primer oznaka 0300, to pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v tretjem tednu leta 2000.

Pnevmatike prve vgradnje

Ko boste kupili novo vozilo, bo proizvajalec vozila homologiral standardno opremo za to vozilo. Vozila imajo na bočnici pnevmatike posebno oznako, ki je vodilo, da pri zamenjavi pnevmatik na vašem vozilu vgradite le tiste z ustrezno oznako prve vgradnje. Takšni proizvajalci so Audi (AO), BMW in Mini (*), Mercedes (MO), Volkswagen (VO), Porshe (N0, N1, N2, N3, N4) in drugi.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*