Pohodništvo je ugoden in čudovit šport

Slovenija je s svojo bogato in raznoliko pokrajino pravi raj za pohodništvo in izlete v naravi. Tako v poletnih mesecih kot tudi jeseni in pozimi se z družino lahko odpravite na krajše ali daljše pohodniške ture. Pohodništvo je odlična gibalno-športna dejavnost, primerna za vse generacije: od najmlajših pa vse tja do pozne starosti. Pohodništvo pa je tudi eden izmed najugodnejših športov, ki si ga lahko privošči skoraj vsak in tudi za velike družine ne predstavlja velikega finančnega zalogaja.

Osnovna oprema za pohodništvo

Osnovna oprema, ki jo potrebujemo za pohodništvo, je seveda odvisna od dolžine izbrane poti. Ne glede na dolžino in trajanje pohodniške ture potrebujemo:

  • primerno obutev,
  • rezervna oblačila (vsaj majico),
  • vodo,
  • hrano,
  • načrt poti,
  • baterijsko svetilko in
  • komplet prve pomoči.

Ne pozabimo niti na ustrezno zaščito pred dežjem. V poletnih mesecih sodijo med obvezno opremo še sončna očala in krema z zaščitnim faktorjem.

pohodništvo skok

Oblačila za pohodništvo

Oblačila, v katerih se odpravimo na pohod, morajo biti lahka, zračna in udobna. Pohodna jakna mora zagotavljati primerno zaščito pred vetrom in dežjem, hlače morajo biti lahke, zračne in udobne – izdelane naj bodo iz sodobnega, lahkega in hitrosušečega materiala. Izbrana pohodna majica mora zagotavljati udobje in svobodno gibanje med hojo, pa tudi hitro sušenje. Vsekakor je priporočljivo s seboj vzeti tudi rezervno majico, v katero se lahko na cilju preoblečemo in tako preprečimo, da bi se v prepotenih oblačilih prehladili.

Obutev za pohodništvo

Pohodniška obutev mora biti trpežna in trdna ter mora nuditi ustrezno zaščito in stabilen korak. Pohodna obutev naj bo izdelana iz kakovostnih materialov, ki omogočajo visoko funkcionalnost obuvala, zato velja zanjo odšteti tudi kakšen evro več. Izbiramo lahko med nizkimi ali visokimi pohodnimi čevlji, ki morajo biti lahki in udobni, a hkrati dovolj trdni, da nudijo oporo pri hoji po neravnem terenu.

Nizki pohodni čevlji so primerni za hojo po suhem, manj zahtevnem terenu. Hoja v nizkih čevljih je nekoliko bolj prijetna, lahkotna in udobna. Nizki pohodni čevlji so primerni predvsem za osebe, ki nimajo težav z gležnji, ter hojo po različnih, vendar nezahtevnih podlagah. Visoki pohodni čevlji pa so optimalna izbira za vse tiste, ki želijo bolj varen in stabilen korak. Visoki modeli so nekoliko težji in bolj okorni, a hkrati nudijo nogam boljšo zaščito, predvsem v predelu gležnjev, ki so med hojo najbolj izpostavljeni ter obremenjeni. Za hojo po zahtevnih, skalnatih in mokrih terenih je visok pohodni čevelj veliko boljša izbira.

Pohodni čevelj naj bo opremljen z vodoodbojno membrano in podplatom, ki nudi dober oprijem na različnih podlagah v različnih vremenskih pogojih. Ključnega pomena pri izbiri obutve za pohodništvo je predvsem velikost obutve. Čevelj za pohodništvo mora biti dovolj velik, udoben in se mora kar najbolje prilegati obliki stopala pohodnika. Strokovnjaki priporočajo, da pohodniške čevlje pomerjamo popoldne ali zvečer, saj se naša stopala zaradi zastoja telesnih tekočin v popoldanskem času nekoliko povečajo. Čevlje vedno pomerjamo v takšnih nogavicah, kot jih bomo nosili na pohodih. Pohodni čevelj ne sme nikjer tiščati ali žuliti, saj bi slednje lahko povzročilo resne poškodbe stopal med hojo.

Zaradi različnih stopal so izdelovalci pohodne obutve zasnovali tudi posebne modele pohodnih čevljev, ki se prilagajajo različnim oblikam stopala. Ti čevlji imajo vgrajen poseben vložek VCP, ki omogoča prilagajanje prostornine pohodnega čevlja po višini. Če vložek odstranimo, ima čevelj večjo prostornino.

Pohodne palice

Tudi pohodne palice igrajo pri hoji pomembno vlogo. Pohodne palice so edini tehnični pripomoček, ki povečuje našo stabilnost oziroma ravnotežje med hojo. Izberete lahko lahke karbonske pohodne palice ali zložljive palice, ki jih lahko uporabljate kot oporo tudi pri drugih športnih dejavnostih.

Gibanje v naravi je brezplačen način zdrave telesne aktivnosti

Narava ponuja veliko več možnosti za vadbo kot je morda videti na prvi pogled. Redno preživljanje časa v naravi ima že samo po sebi celo vrsto ugodnih vplivov na naše zdravje. Pohodništvo pa je šport, ki združuje vse prednosti telesne aktivnosti in preživljanja časa na svežem zraku. Tempo vadbe lahko prilagajamo svojim zmožnostim, pohodništvo lahko izvajamo sami ali v družbi tistih, s katerimi se dobro počutimo. Pri tej vrsti vadbe se nam bodo rade volje pridružili tudi naši štirinožni prijatelji. Pohod z družino je tudi odlična priložnost za zbližanje in umik od vsakodnevnih obveznosti, obenem pa zlitje z naravo predstavlja enega izmed najboljših načinov spopadanja s stresom, ki mu v hitrem življenjskem tempu sodobne družbe težko ubežimo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*