Kljub temu, da se počasi že izteka mesec julij in nam poletje še ni postreglo z visokimi temperaturami, sem prepričan, da se nihče ne bi branil kakšne nove, drugačne ideje iz področja poletne kulinarike.
Poletna kulinarika slovi po enostavni pripravi, katera nam ne vzame veliko časa, jedi pa so navadno lahke, manj kalorične in osvežilne, saj nam v obdobju poletnih mesecev in vročine težka, s kalorijami bogata hrana lahko povzroči celo zdravstvene težave. Tu nam vedno prav pridejo nove ideje, katere nam popestrijo naš poletni kulinarični jedilnik. Pa si skupaj poglejmo nekaj hitrih in osvežujočih idej za okusno kosilo, večerjo, malico in celo piknik.
Peperonata:
Peperonata je manj znana jed, a tipična predstavnica poletne kulinarike, saj osnovne sestavine zanjo najdemo v poletnem času kar na domačem vrtu ali na bližnji tržnici. Pri nakupovanju poletne zelenjave vam svetujem, da se odločite za proizvode domačih proizvajalec. Sicer boste zanje odšteli kakšen cent več, a vam zagotavljam, da boste nagrajeni z boljšim okusom vaših poletnih kulinaričnih jedi.
Za pripravo Peperonate (4-6 oseb) potrebujemo naslednje sestavine:
2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, 2 zeleni papriki, 1 velika (mlada) čebula, 2 stroka česna, 4 zreli osvežujoči paradižniki, pest oliv, bazilika, origano, sladkor, sol, poper, limonin sok.
Priprava peperonate je enostavna in hitra, jed pa je osvežujoča ter izredno okusna, še posebej za ljubitelje paprike in paradižnika, ki sta tipični zelenjavi poletne kulinarike.

Paprike operemo in očistimo semen. Narežemo jih na poljubno velike kose ali trakove, kakor nam ustreza. Čebulo (priporočam mlado čebulo iz domačega vrta) olupimo in narežemo, oziroma na hitro nasekljamo. Na hitro sesekljamo tudi česen. Zrele in osvežujoče paradižnike operemo in očistimo zelenih delov, nato pa ga narežemo na majhne koščke.
V ponvi do visoke temperature segrejemo olivno olje, vanj stresemo čebulo in sol. V 2-3 minutah jo na hitro prepražimo, da postekleni. Na postekljeno čebulo stresemo papriko in jo v 4 do 5 minutah hitro prepražimo. Dodamo nasekljan česen in vse skupaj na malenkost zmanjšanem ognju mešamo še par minutk. Vse skupaj še dodatno začinimo s soljo, sladkorjem in origanom ter baziliko. Dodamo osvežujoče paradižnike, peščico na majhne koščke narezanih in izkoščičenih oliv. Vse še na hitro pokuhamo (približno 10 do 15 minut), da se sestavine naše enostavne jedi med sabo povežejo. Na koncu vse skupaj še popopramo, po želji dodamo še kakšno poletno kulinarično začimb, če pa imamo pri roki malo limoninega soka, uporabimo tudi slednjega. Pri tem seveda ne smemo pretiravati.
Peperonato lahko kot tipično jed poletne kulinarike postrežemo kot toplo ali hladno predjed, prilogo k špagetom, njokom ali rižu. Lahko pa jo enostavno uporabimo tudi kot prilogo jedem iz žara.
Bruskete:
Naslednja, izredno privlačna jed poletne kulinarike, so bruskete. Slednje izvirajo iz Italije in so eden najprepoznavnejših, hitro in enostavno pripravljenih jedi. Pod različnimi imeni jih poznamo že tja od 15. stoletja naprej.
Lahko jih pripravimo na več načinov, če si želimo bolj osvežujočih dodamo več zelenjave, naredimo lahko celo kombinacije s tuno, pršutom in pestom. Bistvena značilnost vseh pa je hitra in enostavna priprava. Bruskete lahko postrežemo kot prigrizek, večerjo, z njimi pa lahko prijetno presenetite tudi goste na pikniku, ki bodo nad vašo poletno kulinariko zaradi brusket še dodatno navdušeni.

Pri pripravi različnih vrst brusket se moramo vedno držati osnovnega pravila, ki nam zapoveduje kako pripraviti kruh. Najbolj enostavno in hitro je, da uporabimo francoski kruh, katerega narežemo in rezine popečemo v pečici. Še vročega premažemo s strtim in olupljenim česnom, katerega smo pred tem namočili v malo olivnega olja. Če imamo v družbi naših »jedcev« česnu nenaklonjene goste, enostavno pripravimo polivko iz zgoraj omenjenih sestavin in jo postavimo na mizo. Tako si popečene kruhke premaže vsak posebej.
Sedaj pa bi vam želel predstaviti nekaj tipičnih receptov za osvežujoče in hitro pripravljene poletno okusne bruskete. Pri vseh receptih v fazo priprave spada popečenje francoskega kruha.
Klasična brusketa: za pripravo enostavne jedi potrebujemo naslednje sestavine:
Bazilika, paradižnik, česen, mocarela, origano, balzamični kis, olivno olje, sol+poper
Priprava je nadvse enostavna. Baziliko in origano (uporabimo sveže začimbe, ne posušene) na drobno nasekljamo, sveže in osvežujoče paradižnike narežemo na majhne koščke. Kroglice mocarele narežemo še na manjše koščke in vse sestavine skupaj zmešamo v posodi. Dodamo še sol, poper in olivno olje, da je vsebina bolj sveža. Posebej si lahko pripravimo še posodico s česnom, vedno pa lahko zraven hitro uporabimo še številne druge začimbe (rožmarin, peteršilj, timijan, drobnjak).

Sveže zelenjavna brusketa
Pri pripravi naslednje poletne kulinarične posebnosti lahko do popolnosti »izropamo« domač vrt ,saj lahko hitro in enostavno uporabimo številne vrste zelenjave. Pripravo omenjene bruskete res priporočam še posebej tistim, kateri se lahko pohvalite z domačo svežo in osvežujočo zelenjavo.
Za enostavno pripravo potrebujemo naslednje sestavine:
Sveže kumarice (ne tiste vložene), sveža zelišča (peteršilj, timijan ,drobnjak, bazilika, rožmarin, origano), mlada sveža čebula, česen, paprika, paradižnik, redkvica, zelena solata, sol, kis, olje, poper.
Pri zgoraj omenjenih sestavinah lahko po želji katero izmed njih izpustimo in dodamo. Še posebej moramo biti pozorni pri začimbah, saj z njimi zaradi močnih okusov ni za pretiravati. Zelenjavo in zelišča na začetku operemo in narežemo (oziroma nasekljamo) na majhne koščke. Vse skupaj stresemo v posodo, premešamo in dodamo kis, olje, poper in sol. Tu pa improvizacije še ni konec. Pri tovrstnih enostavnih in hitro pripravljenih poletnih kulinaričnih posebnostih lahko po želji dodamo še različne omake, s katerimi je naša brusketa še bolj osvežujoča (gorčica, majoneza, kisla smetana, solatni prelivi)
Brusketa s tuno in belim fižolom:
Naslednja brusketa je kot za nalašč namenjena ljubiteljem tune in fižola. Sestavine za hitro pripravo enostavne jedi so naslednje:
Česen, čebula, konzerva belega fižola, konzerva tunine, olivno olje, vinski kis, gorčica, sol, poper, začimbe (bazilika, timijan, drobnjak, peteršilj, rožmarin, origano – po želji)
Postopek je pri vseh brusketah dokaj enak. Ponovno nasekljamo česen, čebulo. Fižol iz konzerve stresemo na krožnik in ga pretlačimo. Dodamo mu odcejeno tuno. Vse skupaj zmešamo v večji skledi, dodamo še olivno olje, kis, gorčico, začinimo s soljo, poprom in svežimi zelišči.

Primorsko – kraška brusketa
Za ljubitelje kraških in primorskih specialitet pa je posebej primerna naslednja poletna brusketa, ki vsebuje dve bistveni sestavini kraško – primorske kulinarike. Sestavine za enostavno pripravo jedi so naslednje:
Maslo, česen, olive, pršut, sir, po želji začimbe (ne pretiravamo)
Rezine francoskega kruha tokrat premažemo z maslom in vanj nato vtremo malo česna. Dodamo lahko malo rožmarina. Bruskete nato hitro obložimo z olivami in rezinami pršuta. Vse skupaj lahko pokapamo s kapljico olivnega olja, a z njim ne pretiravamo. Ljubitelji sira lahko zraven pridenejo tudi slednjega. Uporabijo lahko tudi parmezan.
Spoštovani bralci, za prvič naj bo to iz zaklada poletne kulinarike vse. Kot vidite so vse jedi pripravljene hitro, enostavno, od zelenjave pa je odvisno kako osvežujoče in zdrave bodo. Upam, da med njimi najdete kaj za vaš okus.
Do naslednjič pa: dober tek!