Poletno branje za vsakogarNaj vas v teh toplih in sončnih dneh povabim k poletnem branju. Prva knjiga, ki vam jo predstavljam, je primerna prav za ta čas, saj je nežna in igriva. Naslednja knjiga nas prebudi v realnost, saj se glavni junak dokaj neuspešno sooča s problemi, ki jih v veliki meri povzroča sam, je pa zato toliko bolj poučna. Želim vam zanimivo poletno branje po poteh naših glavnih protagonistov.

Noëlle Châtelet: Deklica in sončnice

Matilda odhaja z materjo na počitnice v obmorsko mesto. Mati se odloči ta čas preživeti s prijateljico in na ta način vsaj malo pozabiti na nezadovoljstvo, ki ga doživlja v lastni vezi. Tudi prijateljica ima majhno deklico, nad katero Matilda ni navdušena. Tako se vse skupaj znajdejo v hiši ob morju, kar je odlična zgodba za poletno branje. Nujne življenjske priboljške si pridobijo na kmetiji, kjer Matilda spozna Rémija, ki na kmetiji dela. Matilda in Rémi sta si takoj všeč, vendar kakor je prva ljubezen lepa in presunljiva, tako je tudi tragična in pretresljiva. Matilda je stara le šest let, vendar je njeno doživljanje zelo globoko, po drugi strani pa je drzne, vse si upa; kot nalašč za poletno branje. Rémi je star sedem let, a proti koncu tudi z njegove strani ljubezen prerašča v vse močnejšo čutnost. Zgodba, ki jo doživljata, je kot sončnica, ki se odpre, ko posije prvo jutranje sonce, vendar se ob njegovem zatonu zapre tudi sama. Knjiga že po vsebini primerna za poletno branje.

 

Poletno branje Deklica in sončnice

Noëlle Châtelet prihaja iz Francije in je napisala veliko novel, romanov ter esejev. Akademije Anna de Noailles je nagradila njen roman Dama v modrem. Leitmotiv njenega tokratnega dela je drznost: upati si je treba svobodno izbrati pravo pot v vsakem trenutku življenja; to pa je lahko tudi izziv za poletno branje.

Niccolò Ammaniti: Jaz in ti

Naslednja zgodba primerna za poletno branje govori o 14 letnem Lorenzu, ki se nikakor ne more vključiti v družbo svojih vrstnikov. Doma jih njegovo vedenje skrbi, zato se odloči reči, da so ga sošolci povabili na smučanje. Takoj ko ga mama s prtljago odloži na postaji, se skrije in počaka, da ga nihče ne bi videl, potem pa odide v klet lastne hiše in tam preživi teden. Zgodba primerna mladim za poletno branje. To mora ponoviti še enkrat, a tokrat v klet vdre polsestra Olivia,  očetova hči iz prvega zakona. Vedno je zahajala na stranpota in tokrat ni nič drugače. Potrebuje denar za nakup droge, a Lorenzo ji noče pomagati. Zagrozi mu, da ga bo bo izdala, zaradi česar ji dovoli ostati v kleti. Nakar Olivia pade v abstinenčno krizo, Lorenzo pa je soočen z življenjsko preizkušnjo: kje naj dobi zdravila, da bo polsestra sploh lahko preživela. Kljub svoji neizkušenosti je v dramatičnih okoliščinah izredno iznajdljiv, vendar ga izkušnja spremeni za vse življenje. Zaplet ravno zaradi svoje napetosti sovpada s poletnim branjem. 

Poletno branje Ti in jaz

Niccolò Ammaniti je poznan italijanski avtor, ki je za romana Ni me strah kot najmlajši pisec prejel italijansko literarno nagrado Viareggio-Repaci. Nekatera njegova dela so se prelila tudi na filmsko platno, tudi zgoraj omenjeno delo, medtem ko so njegovi prevodi izšli v štiriinštiridesetih državah. Knjigo priporočam za poletno branje.

En komentar

  1. Marinka Kenk-Tomazin

    Od ust do ust je najboljše priporočilo za karkoli, tudi za branje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*