Naravni biseri Slovenije: Polhov Gradec

Polhov Gradec leži vpet med vzpetine Polhograjskega hribovja. Za najlepši slovenski kraj ga je označil že eden izmed največjih mojstrov slovenske besede, Ivan Cankar (1976-1918).

 

polhov_gradec_slovenija

Polhov Gradec - foto: Barbara Debeljak
Polhov Gradec – foto: Barbara Debeljak

Naselje krasi čudovit prenovljen grajski kompleks, v katerem je danes muzej Pošte in telekomunikacij, krajevni muzej in poročna dvorana. Širokopotezen, samozavesten poseg baročnega plemiča v kmečko pokrajino, ki je bil storjen v drugi polovici sedemnajstega stoletja. Poseben čar Polhovemu Gradcu daje zanimiva hribovita okolica, ki opozarja nase v strmih pobočjih in globokih senčnih grapah.

Polhov Gradec - foto: Barbara Debeljak
Polhov Gradec – foto: Barbara Debeljak

Polhov Gradec slovi po bogati kulturni dediščini, ki se kaže predvsem v renesančno-baročni grajski arhitekturi grajskega kompleksa. V številnih skalarnih objektih je ohranjenih veliko srednjeveških fresk, poznogotskih kipov, baročno slikarstvo in rezbarstvo. V prvi polovici 19. stoletja se je v to graščino naselil bogati grof Rihard Blagaj, ki je bil goreč slovenski rodoljub.

Polhov Gradec - foto: Barbara Debeljak
Polhov Gradec – foto: Barbara Debeljak

Obzidje je poudarjeno s stolpom, pozidanem v angleški maniri. V njem je portal, ki pripelje do pročelja dvorca.

Polhov Gradec - foto: Barbara Debeljak
Polhov Gradec – foto: Barbara Debeljak

Sredi parka se nahaja »Pralnica«, stavba katere pravi gospodarski pomen še ni znan. Skozi njo teče potok.

Polhov Gradec - foto: Barbara Debeljak
Polhov Gradec – foto: Barbara Debeljak

Da so tod že od nekdaj živeli dobri ljudje, opozarjajo številne cerkve, znamenja, kapelice in križi. Sredi Polhovega Gradca se dviga vzpetina Stari Grad oz. kalvarija, ki ima 14 kapelic križevega pota z osmerokotno kapelo na vrhu. Na gričku je nekdaj stal mogočen grad, ki pa je bil leta 1511 žal močno poškodovan v potresu. Pod vznožjem, v starem jedru Polhovega Gradca, stoji znamenita baročna cerkev Marijinega rojstva, zgrajena leta 1736. Na njenem mestu je v preteklosti stalo več starejših cerkva, od katerih so se ohranili samo fragmenti.

Polhograjsko hribovje - foto: Barbara Debeljak
Polhograjsko hribovje – foto: Barbara Debeljak

Ogled kulturnih znamenitosti Polhovega Gradca lahko združimo s prijetnim izletom po Polhograjskem hribovju. Strmine obdajajo odprti in svetli gozdovi, ki ustvarjajo slikovite Polhograjske Dolomite. Ponekod se strmo odpirajo in kažejo svoj kamniti drob, triadni dolomit, po katerem je hribovje dobilo svoje ime. Zaradi površinske mnogoličnosti so ti vrhovi zelo privlačni za izletniški turizem.

Polhograjsko hribovje - foto: Barbara Debeljak
Polhograjsko hribovje – foto: Barbara Debeljak

Slovenska geografska regija z osrednjim naseljem Polhov Gradec je alpsko predgorje, poimenovano Polhograjsko hribovje, Polhograjski Dolomiti, Polhograjci ali Pograjci. Med izletniki je najbolj priljubljen osrednji vrh Grmada (898mnm), predvsem zaradi najlepšega razgleda med sosednjimi polhograjskimi hribi in gorami, med katerimi so nekatere celo višje od nje. Soseda Grmade je Gora, imenovana tudi Polhograjska gora. Znamenita pohodniška romarska vzpetina, znana po rastiščih blagajevega volčina, se nenavadno strmo vzpenja nad Polhovim Gradcem. Blagajev volčin, ki mu domačini pravijo tudi igalka, je rastlina, ki je ponesla ime Polhovega Gradca širom po svetu. Prvi, ki je opozoril nanjo je bil leta 1937 polhograjski grof Blagaj. Našel jo je na svojem posestvu nad Polhovim Gradcem. Botaniki so jo kot neznano rastlino imenovali po najditelju. Lep cvet se odlikuje po prijetnem opojnem vonju. Žal je redka rastlina že močno iztrebljena zaradi brezvestnega trganja izletnikov. Na vrhu Polhograjske gore stoji gotsko zasnovana cerkvica sv. Lovrenca, kjer iz pred nizkega zidu čokatega zvonika izletniki občudujejo tloris polhograjske graščine in njenega parka. Mali vrh in sosednji, a nižji Veliki vrh sta deželi vtisnili še svojsko pristnost in domačnost, mehkobo in ljubeznivost. Ta čudovit naravni svet, ki je že davno predramil in oplajal duhovno bogastvo naših ljudi, je prostor, kjer krožiš okoli malih stvari, od blizu pa vidiš, kako znajo biti velike. Setnik kaže videz ene najbolj reprezentančnih podob kmečke kulturne krajine pri nas. Lepota odmeva v valovanju polhograjskih gričev, travnikov in polj, vasi in samotnih kmetij.

Polhograjsko hribovje - foto: Barbara Debeljak
Polhograjsko hribovje – foto: Barbara Debeljak

Vredno pa se je podati tudi globlje v notranjost obširnega področja svojevrstne pokrajine, proti Črnemu vrhu nad Polhovim Gradcem, ali pa še nekoliko dalje in višje na Pasjo ravan, ki nam odkrije nove poglede na labirint nešteti vrhov, grebenov in dolin znamenitega predgorja Julijskih Alp.

Danes vse prepogosto pozabljamo, da živimo na enem najlepših kotičkov na našem planetu, ki je poln naravnih biserov. Polhov Gradec je zagotovo eden izmed njih. Še več naravnih biserov Slovenije pa si lahko ogledate na povezavi:  NARAVNI BISERI SLOVENIJE

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*