Pomivalni stroj in kako ga pravilno uporabljatiSte pred nakupom novega pomivalnega stroja? Ne veste kakšnega bi kupili? Nakup pomivalnega stroja je za marsikoga prava nočna mora, saj je na trgu veliko število proizvajalcev in izdelkov. Med drugim potrošniku obljubljajo veliko stvari, vendar bodite pozorni na tiste, ki zares štejejo. Vsekakor pa veliko gospodinjstev še ne uporablja pomivalnega stroja, ravno zaradi pomanjkanja prostora v kuhinji. Lahko bi se reklo, da je še vedno nekakšen element luksuza. Poleg tega pa pomivalni stroj prinaša ogromno prednosti, kot recimo, da z njim prihranimo pri času in elektriki. Prav tako poskrbimo za večjo higieno in dezinfekcijo, saj pere pod visokimi temperaturami.

pomivalni stroj

Kot smo že omenili, je na trgu veliko proizvajalcev, kot na primer Bosch, Candy, Gorenje, Beko in podobni. Nimajo zgolj različnega imena, med seboj se razlikujejo tudi njihove lastnosti. Zelo pomembna pri gospodinjstvih je velikost pomivalnega stroja oziroma širina. Njegove dimenzije se morajo ujemati s prostorom, ki ga imate na voljo. Če ni prave velikosti, ga lahko brez slabe vesti izločite. Pomivalni stroj je lahko vgraden ali prostostoječ. Slednji stojijo samostojno od drugih elementov, zato je njihova namestitev v kuhinjo zelo enostavna. Vgradni pomivalni stroji pa zahtevajo malce več truda. Namreč vgradi se jih pod pult, nato pa se na njihova vrata namestijo dekorativna. Na ta način se ujema z ostalim pohištvom.Tako, kot ostali gospodinjski aparati, se tudi pomivalni stroj deli v energijske razrede. Poznamo najnižji razred G, nato sledi F, E, D, C, B in A. Razred A je najvišji razred, ki so mu dodali tudi pluse. Vsak plus, ki ga ima naprava pomeni 30 odstotkov nižjo porabo energije. Torej energijski razredi so praktično vezani na majhno porabo energije vseh gospodinjskih aparatov. Poleg energijskih razredov, pa je pri pomivalnem stroji pomembna tudi sama učinkovitost sušenja in pomivanja. Ločijo se prav tako glede na vidno ali skrito upravljalno konzolo. Preprosto izberite takšno, ki vam je najbolj pri srcu. Če želite kupiti pomivalni stroj, najprej podrobno preberite opis, ki med drugim navaja značilnosti gospodinjskega aparata. Pozorni bodite tudi na glasnost delovanja stroja in na število posode, ki jo lahko sprejme. V kolikor se vaše gospodinjstvo veliko, potrebujete pomivalni stroj z več prostora.

Kako ga pravilno uporabljati?

Pomivalni stroj ni zapleten aparat, a kljub temu zahteva svoje spoštovanje. Po obilnem obroku, odstranite večje ostanke hrane iz krožnikov in splahnite posodo. S tem boste pomivalnemu stroju omogočili daljšo življenjsko dobo! Prav tako ni dobro, da pretiravate s količino posode. Boljše se oprati posodo ročno, kot obremeniti stroj. Preden se lotite zlaganja posode v pomivalni stroj, nastavite na pipi vročo vodo. Na ta način bo vanj takoj pritekla vroča voda in bo lažje počistil krožnike in jedilni pribor. Če želite, da je posoda kvalitetno pomita, morate izbrati res pravi program. Veliko ljudi se odloči za časovno krajši program, ki ti hitro opere posodo, prihrani vodo in čas. Vendar če se srečujete z umazano in mastno posodo, uporabite takšen program, ki bo kos nalogi. Pravilna uporaba stroja se nanaša tudi na čiščenje. Dejstvo je, da je kis univerzalno čistilo, ki vedno deluje. Preprosto enkrat na mesec zaženite prazen stroj, v katerega posujete jedilno sodo, v posodico pa beli kis. Ta izredno učinkovita kombinacija bo pomivalnemu stroju zagotovila svež vonj! Pomembno je tudi, da čistite filter, saj se v njem kopiči hrana in ostali ostanki, kar pa ovira delovanje. Za takšne stvari ne potrebujete serviserja, zadostovalo bo le redno čiščenje in skrb za stroj. Ker je čiščenje bistvenega pomena za vzdrževanje tega gospodinjskega aparata, je dobro očistiti tudi njegova vrata. Na njih se po mesecih uporabe prav tako nabere umazanija.

Če se odločite za nakup stroja, zanj ustrezno poskrbite. Le tako vam bo lahko dobro služil.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*